Пътуващите в Айова ще трябва да се облекчават в храстите

Щата Айова планира да закрие двадесет и седем пътни места за отдих през следващите петнадест години.
Транспортната администрация на щата твърди, че тази стъпка ще спести над 30 милиона през следващите две десетилетия.
Глобалното затягане на коланите принуди департамента по транспорт (DOT) базиран в Де Мойнт, Айова, постепенно да закрие 11 пътни места за отдих (rest areas) намиращи се на главните магистрали и още 16 общественни паркинга, през следващите няколко години, с цел да се повиши ефикастността на бюджета на щата.
Разбира се, без да смята всички физиологични неудобства, според департамента този план би могъл да доведе до спестявания на бюджета от около 30 милиона долара през следващите две десетилетия, без това да се отрази сериозно на комфорта на пътуващите.
„DOT в Айова се опитва да определи колко държавни паркинг съоръжения са нужни за нарастващият професионален транспорт“, посочва Андреа Хенри, говорител на транспортния департамент.
Не става ясно как ще се реши проблемът с тоалетните. В това отношение американците могат да се поучат от дългогодишния български опит, където населението е тренирано да се справя без санитарни възли по пътищата.
Предстоящите закривания ще афектират 15,5 милиона пътуващи, между които и голямо количество професионални шофьори – най-честите потребители на държавните места за отдих по магистралите.
„Лично аз съм доста загрижена – твърди Шърли Филипс от Сак Сити, секретарка на „Пътната Федерация на Айова” и изпълнителен директор на западният туристически регион на щата – пътуващите се нуждаят от места за спиране.”
Всяко място за отдих е било оценено и класифицирано съобразно най-различни критерии, включително и интензитета на ползване и степента на остаряване. Според „Де Мойнт Реджистър” планираните закривания ще се осъществят в рамките на следващите 15 години.
Според плана, когато започнат да се затварят малките пътни паркинги, пътуващите ще бъдат насочени към по-големите обществени места за отдих или към частните трък-стопове. DOT се опитва да достави допълнителни места за паркиране във вече съществуващите локации, станции за теглене или други такива.
Няколко законодатели в щата са заявили, че са получили уверения от официални представители, че планирането на операцията ще се извърши много внимателно и предпазливо, като се даде възможност за широк обществен коментар.
„Критично важно е да имаме достатъчно места за отдих, частни и общественни – казва републиканецът Гари Карлсън, председател на комисията по транспорт в Айова – ние просто се нуждаем от баланс, в който да има здрава логика.”
По този план се работи още от 2012г. Писмен проект евентуално ще бъде предаден на Транспотната комисия на Айова.
Общественоста може да коментира на щатският уебсайт:
Iowadot.gov/restareaplan до 19-ти септември.
След този срок няма да ни остава нищо друго освен да се успокояваме с популярният девиз „назад към природата”.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“