Чернодробните увреждания и … хранителните добавки

Стане ли дума за проблеми с черният дроб, първото нещо което ни идва на ум е алкохола. После се сещаме за „жълтеницата“ (хепатит) и последното нещо, за което се замисляме, са „полезните“ хранителни добавки, които така старателно поглъщаме. Оказва се, че точно те поставят под голям риск органът, който помага на тялото ни да извлече хранителните вещества от храната, и да премахне токсините от кръвта.
Екстрактът от зелен чай и хапчета за бодибилдинг са едни от най-вредните субстанции, които хората доброволно вкарват в организма си.
Ново проучване показва, че много билкови лекарства и хранителни добавки могат да навредят на черния дроб.
То установява също, че проблемите свързани с тези добавки са се увеличили „само“ от 7%, от всички причинени от наркотици чернодробни увреждания през 2004 г; до около 20% през 2014 г.
Изследователите са разгледали случаите на чернодробни увреждания, докладвани на мрежата за отчитане на подобни проблеми, финансирана от различните Национални институти по здравеопазване. Приблизително 700 случая на чернодробно увреждане са докладвани за програмата по време на периода на проучването; 130 от тях са свързани с употребата на хранителни добавки. (Цифрата вероятно е подценена, тъй като мрежата проследява само тежки случаи на увреждане на черния дроб, причинено от наркотици и добавки, а много други в по-лека форма може да не се отчитат въобще.)
Най-големият риск изглежда е свързан с употребата на добавки за бодибилдинг и загуба на тегло, според доклада, публикуван в списанието „Хепатология“ от Виктор Наваро, М. Д. експерт по черния дроб в медицинския център Айнщайн във Филаделфия. Тези продукти, вземани за по-бързи успехи в културизма и за загуба на теглото, са причината за около половината от случаите на чернодробно увреждане, свързано с хранителни добавки. Изследователите твърдят, че някои вещества, предлагани на пазара за преодоляване на депресия, храносмилане, разстройство, сексуално представяне и други цели също имат подобен ефект.

Повечето от добавките съдържат множество съставки, така че изследователите не винаги са били в състояние да определят кое точно е вредното вещество.
„Много често диетичните добавки са прикрити без да има нужда от тях в рецептите и комбинирани с други компоненти са още по-трудни за идентифициране“, казва Марвин М. Липман, MD, главен медицински съветник на Consumer Reports.“
В новите анализи изследователите установиха, че две вещества се открояват като представляваща уникална заплаха за черния дроб: анаболните стероиди, които понякога се добавят незаконно към добавки за бодибилдинг; и екстрактът от зелен чай, който се намира в много добавки за отслабване.
Изследователите са били особено изненадани от опасността идваща от екстракта от зелен чай.
Тук не става дума за напитката, произведена от чаени листа разтворени в гореща вода. Критиката е към хапчета, съдържащи концентранти, извлечени от зеления чай, както твърди американската фармакопея (USP) – организация, която тества и наблюдава консумацията на хранителни добавки.
Според Nutrition Business Journal, американците  са похарчили 140 млн. долара за екстракти от зелен чай през 2015 г.
Проучването показва, че употребата на продукти съдържащи екстракт от зелен чай, или като главна съставка, или като част от смес, допринасят за увреждане на черния дроб в 24 от 130 разгледани случая. Други изследвания сочат, че до 10% от хората, които страдат от остра чернодробна недостатъчност в резултат на консумиране на екстракт от зелен чай, могат да умрат в резултат на този проблем.
Загрижеността от увреждане на черния дроб при употреба на екстракт от зелен чай, подтикна Франция и Испания да отстранят от пазара продукти за отслабване, съдържащи съставката, твърди USP. Екстрактът от зелен чай е една от 15-те съставки, които в Consumer Reports се заявява категорично, че всеки трябва да избягва.
Изненадващо е, че производителите не са задължени да докажат пред Администрацията по храните и лекарствата (FDA), че техните продукти са безопасни или че са ефективни според рекламираната им употреба, преди да бъдат продадени. Нарастващият брой на случаите на чернодробни увреждания е още едно силно доказателство, че освободеното регулиране или по-точно казано, нерегулирането на търговията с хранителни добавки, излага потребителите на сериозен риск.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“