Си-Би Радиото – устройството, което може да спаси живота на професионалният шофьор

Прословутото си-би радио (citizen band radio) e било много популярно в много страни като радио система, използвана на къси дистанции за комуникиране между обикновенни хора. В повечето случаи тя включва около 40 канала в обхват на вълна от 27MHz (11м.) Подобен вид радио е различно от другите радио-предаватели използвани от гражданите, включително и любителските радио-транслатори. В много държави за си-би радио не се изисква определен лиценз (за разлика от аматьорските радиостанции), макар че предимно то се използва с бизнес функции.
Нека видим какво казват по този въпрос професионалните шофьори.
Джо Грахам е направил това, което всеки отговорен шофьор би направил когато види произшествие… обаче никой не го е слушал.
Грахам е бил на Интерстейт 80 на 13 януари 2016, близо до Ери, Пенсилвания, когато е забелязал как много коли започват да се удрят една след друга в лентите водещи в източна посока. Той веднага е сграбчил микрофона на си-би радиото и е започнал да предупреждава наближаващите произшествието камиони.
„Крещях на си-би-то най малко 32 мили. Всеки път когато ме пресрещаше камион, аз се опитвах да го предупредя, но така и един не ми отговориха“, си спомня Грахам във видео поместено във Фейсбук.
Междувременно броят на катастрофиралите е нараснал до 85 коли и 12 камиона включително. Повече от 18 души са били откарани в болница и магистралата е била затворена за 6 часа. Грахам, чийто товар e бил с голямо количество химикали е сигурен, че ако някой от тези камиони е имал включено си-би радио е щял да избегне катастрофата.

„Страшно стресиращо ми е само като си помисля, че опитах всичко, което е по силите ми да ги предупредя, но понеже никой не можеше да ме чуе шофьорите продължаваха да карат към опастността пред тях с пълна скорост. Аз крещях и крещях с пълно гърло за повече от 32 мили, но не получих отговор от никого с когото се разминавах.
Си-би радиото моше да е стара технология, може да е шумно, може да е пълно с ругатни и простотии, но без съмнение е изключително полезно средство за безопастноста по пътищата. Нищо друго не може да осигури светкавична комуникация между професионалните шофьори.“
“През годините някак си благодарение на новите технологии необходимостта от си-би радио значително намаля, но неговата полезност за професионалните шофьори никога няма да изчезне. То е прекрасен начин да се получи актуална информация за трафиците, времето, паркинзите и дори в някои случаи за адреси на специфични локации“, твърди Томас Милър, член на Road Pro Pro Driver Council. „Аз самият много пъти съм имал изключителна полза, когато ми се е налагало да карам през заледени пътища, тежки трафици, пътни катастрофи или задръствания в големите градове. Запомнил съм много добре един случай, когато имах спукана гума на ремаркето. Гумата беше от вътрешната страна на аксела и нямах никакъв шанс да я забележа. Ако не бяха колегите да ме предупредят по радиото най-вероятно щях да спукам и другата, така че да се разхвърчат парчета по заобикалящите ме автомобили. Това е само един от многобройните случаи, за които мога да разкажа“, спомня си Милър.
Друг член на Road Pro Pro Driver Council, Либи Клейтън си спомня как тя е използвала си-би радиото си, за да получи информация за трафици и произшествия и да предупреди другите.
„Точно пред мен стана тежка катастрофа. Първата ми реакция беше да изтегля камиона извън магистралата и да се обадя на полицията. След това незабавно започнах да предупреждавам по си-би-то за катастрофата тези които идваха зад мен.“
Шофьорът ветеран Хенри Алберт твърди, че всички опитни и стари тръкъри, които са се отказали преди години да използват си-би радио заради претоварените с безмислени разговори вълни, сега ще останат приятно изненадани от чистотата на ефира.
„Сега е много по-добре отколкото преди и шофьорското радио е отново полезен инструмент, който може да ти спаси живота. Особено ако използуваш канал 19.“
Трябва да се вслушаме в краткото послание на този опитен тръкър:
„Си-би радиото е нещо, което всеки професионален шофьор задължително трябва да притежава.“
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“