Може ли да се лекува диабет тип 2 с глад?

Едва ли е нова идеята, че диета с ограничено приемане на калории води до загуба на тегло. Изненадващ обаче е бил положителният ефект от отслабването, върху тези които страдат от диабет. За почти половината от хората експериментално подложили се на тази диета (86% са загубили повече от 30 килограма), диабетът е изчезнал само година по-късно.

“Ремисията” сочи, че нивата на червените кръвни клетки, свързани със захарните молекули, са паднали под определена граница дори и без лекарства. Тази норма, често използвана като показател за диагностициране на болестта диабет, е известно като HbA1c. Тя е индикатор за средната стойност на дългосрочните нива на кръвната захар.

“Резистентността показва, че човек все още е податлив към диабет след излекуването си, и не трябва да се забравя, че постоянното внимание към контрол на теглото е жизненоважен – казва д-р Рой Тейлър, изследовател в Нюкасълския университет – Ако пациентите възвърнат наднорменото си тегло, тогава почти сигурно е, че и диабетът ще се върне”.

Д-р Сона Шах, ендокринолог от NYU Langone Health, твърди че лекарите вече са сигурни, че ако човек загуби между 5 и 10% от теглото си, това може да помогне за подобряване на нивата на HbA1c.

Около 10 процента от американското население има диабет, а за 84 милиона възрастни се счита, че се намират в “преддиабетно състояние”, според Националния институт по диабет, храносмилателни и бъбречни заболявания. Диабетът тип 2 настъпва тогава, когато тялото на човек не произвежда достатъчно инсулин,чиято задача е да регулира нивата на кръвната захар. Ако тези нива са извън контрол, това може да има сериозни или дори фатални последици.
Изследванията показват, че наднорменото тегло увеличава значително риска от развитие на диабет тип 2. Тези които имат фамилна анамнеза, в която тази болест присъства и в същото време са недостатъчно физически активни са особено застрашени.

Решени да открият дали  има някаква връзка между диабетът тип 2 и наднорменото тегло, екип от изследователи в Обединеното кралство са направили опит целящ да разкрие как интензивното контролиране на теглото може да помогне за лечението на тази болест. Диетата, използвана в проучването, е била изключително нискокалорична – на участниците са давани, в продължение от три до пет месеца, течни заместители на приеманата храна, които се се равнявали на около 825 калории на ден. След бавно захранване те отново са започнали да приемат нормална храна. За справка – типичната препоръка в САЩ за необходимият минимум, е около 2000 калории на ден, но често хората достигат до приблизително 2500 калории.

Около 300 души са взели участие в проучването, като само половината от тях са следвали експерименталната диета. В сравнение с група която не ограничава храната,  при хората подложени на диета, едновременно със загубата на тегло се е наблюдавало и спад на нивата на кръвната захар до такива, които са под прага на болестта. Въпреки че само 24% от хората в експерименталната група са загубили повече от 30 килограма, при тези които са загубили по-малко тегло, също е имало ефект на подобряване на диабетичните показатели. При една трета от участниците с намаление  между 10 и 20 килограма, се е наблюдавал чувствителен спад на нивата на HbA1c.
Учените смятат, че една от причините поради които ограниченото приемане на калории може да даде такъв добър резултат, е защото се намалява количеството мазнини съхраняващи се в черния дроб и панкреаса.
Тук трябва да се отбележи също, че  на участниците е бил осигурен не само план за хранене, но и достъп до психологическа подкрепа при повишаването на тяхната физическа активност.

„Тази диета може да бъде опасна за някои, които страдат от диабет –казва Шах, –обикновено препоръчвам  на пациентите ми да ограничат калориите си с не повече от 500 под тези които нормално приемат. Да живееш с по-малко от 1000 калории на ден е практически невъзможно за повечето хора“.

Всеки, който би искал да опита този вид лечение задължително трябва да го направи под медицински контрол, за да бъде сигурен, че диетата е добре балансирана и в нея има достатъчно важни хранителни вещества.

Бъдете Здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“

Тази статия съдържа цитати от материали на д-р Сона Шах и д-р Рой Тейлър.