Някои предпазни мерки при консумирането на храна на празничната трапеза

Като се започне от Коледа и се премине през Нова Година, та се продължи в първите именни дни през януари, това е „най-натовареното“ с празници време на годината. Разбира се, има ли празници, има и ядене и пиене. Тук обаче трябва да се внимава, защото понякога немарливост или незнание могат да обърнат веселието в трагедия.
Центърът по борба и предотвратяване на болестите в САЩ предоставя данни, които показват че годишно 48 милиона души страдат от различни болести и произшествия свързани с консумирането на лоша храна. От които 128, 000 биват настанени в болници и 3,000 от тях за съжаление умират.
Само с няколко прости действия повечето хора могат да защитят себе си и околните, от това да превърнат щастливите празници в неприятни преживявания.
На първо място трябва да се знае, че типичните признаци на здравословни проблеми свързани с храна, включват повръщане, диария или симптоми идентични с грипните заболявания, които могат да се проявят от няколко часа, но дори и дни след като са консумирани лоша храна или напитки. Тези симптоми също така биха могли да продължат за периоди продължаващи часове или дни.
Хората които са изложени на по-голям риск, тежки последствия, а понякога и от застрашаване на живота, при подобни случаи са децата, възрастните, бременните жени или тези с отслабена имунна система.
За щастие съществува много проста рецепта, която би могла да ни предпази от хранителни натравяния.
Рецепта за здравословно приготвяне на храна:

Почистване

Почиствайте всичко, което се намира в кухнята, като на първо място трябва да започнете с ръцете си.

Разделяне

Разделяйте винаги суровото месо от останалите продукти.

Сготвянето

Сготвяйте добре и до край храната на подходяща температура.

Изстудяването

Никога не правете компромис и винаги дръжте храната в добре работещ хладилник.

Лесно запомняща се формула е винаги да готвите на температура по висока от 140 градуса F и да държите изстудените продукти на температура по-ниска от 40 градуса F. Не яжте храна, която е стояла повече от 2 часа или такава, която не е била поддържана топла или изстудена. Повече информация за безопасността при консумиране на хранителни продукти, можете да получите в сайта IDPH.com

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“