Хепатит С – заплахата която може да избегнете

Рискът от заразяване с хепатит C при професионалните шофьори е 5 пъти по-висок, в сравнение с останалото население в Америка.
Здравната Тръкинг Асоцияция на Америка, OraSure Technologies и AbbVie Team Up наскоро известиха, че се готвят да обединят силите си за осъществяване на национална програма, срещу разпространението на вируса на хепатит С. Чрез образоване и обяснение на шофьорите за причините и последствията от заразяване от този вирус, въпросните организации искат да насърчат превантивните тестове за вземане на мерки, преди болеста да се е развила. Кампанията предимно се представя на масовите изложби и форуми, провеждани под егидата на департамента по транспорт и големите производители на камиони. На рисковите групи се предлагат на място тестове на кръвта за наличието на вируса на хепатит „С“(ВХС), като по този начин се намаляват изключително сериозните последици от една недиагностицирана инфекция.
AbbVie е глобална биофармацефтична изследователска компания. OraSure е лидер в борбата с ВХС и е пионер при развитието и маркетинга на продукти за тестване на инфекциозни заболявания.
Кампанията използва няколко способа, за да ангажира шофьорите. Тя се провежда по време на събирания, семинари или дори на работните места в транспортните компании. По време на големите авто-изложби където се представят новите камиони – последна дума на техниката, са издигнати и малки павилиони служещи за образователни центрове и места където се провеждат кръвни тестове. Трябва да се знае, че това е единственият здравно одобрен тест за използване, извън болниците. Резултатите могат да се получат само след 20 минутно изчакване.
„Ние изцяло сме отдадени на идеята да помогнем на американските шофьори с коректна информация или с технологични възможности, за да намалим риска за тях и за техните семейства“, казва Бил Гордън, шеф на Американската здравна транспортна асоцияция.
„Съвместната ни работа с AbbVie и OraSure ни помага да имаме достъп до шофьорите на авто-шоута, терминали, трък-стопове или където и да са те, за да им помогнем да научат повече за тази изключително рискова, но същевременно и лечима болест.“
5,2 милиона хора в САЩ са били в контакт или вече заразани с ВХС. Най-лошото е, че 2/3 от тях не знаят, че са заразени. Според центъра за контрол и предотвратяване на заразните заболявания в САЩ, при така наречените „бейбибумъри“(хората родени между 1945г. и 1965г.) вероятноста да са носители на вируса на хепатит С е пет пъти повече, отколкото при останалото население. Макар че при 80% от заразените отсъстват всякакви симптоми, вирусът все пак може да се открие при кръвните тестове. Симптомите биха могли да се прояват в някои случаи и след 30 години, тогава когато черният дроб безвъзвратно е разрушен. Възможно е развитието на цироза и рак, което от своя страна да доведе до спиране на функционорането на черния дроб.
В Америка има 3 милиона шофьори на камиони (повечето от генерацията на „бейбибумърите“), и всички те са изложени на значителен риск от това заболяване. Процентът на заразените от хепатит С в транспорта е 8,5%, което е повече от пет пъти от този на останалото население.
„Нашата цел е да популяризираме и да направим достъпни кръвните тестове за по-широк кръг от хора.” , казва Дъглас Майкълс (президент на технологиите OraSure).
Нека обаче не забравяме, че отговорността за здравословен начин на живот и превантивни мерки, е персонална грижа най-вече на самите нас.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
Асистент по медицина
в. „България СЕГА“, Чикаго