С диабет и „Синдром Х” зад волана?

Всички хора, които водят заседнал живот, дори и животът им привидно да е изключително динамичен – из цяла Америка, но в седнало положение зад волана, са изложени на хормонален дисбаланс или на хормонален  дефицит. А това  е едно доста опасно състояние, което води  до множество здравни проблеми. Много често страда щитовидната жлеза, а и тестостеронът, инсулинът, растежният хормон, мелатонин и кортизол, които са мощни регулатори на метаболизма на тялото и клетъчната функция.
„Синдром X”, известен също като ” метаболитен синдром “, е описан като група от метаболитни разстройства, които обикновено се срещат във връзка с инсулинова резистентност. В някои случаи въздействието на небалансирани нива на инсулин често може да продължи тихо с години.
Инсулинът е хормон от решаващо значение за здравето на човека, той е секретиран от клетките в панкреаса . Една от основните функции на инсулина е да транспортира кръвната захар (глюкоза) в клетката под формата на мазнини, които в крайна сметка да се изгарят за енергия. Терминът „инсулинова резистентност” е за намалена способност на някои от клетките на тялото да реагират на инсулин. Тази резистентност може да доведе до покачени нива на кръвна захар, което от своя страна могат да предизвика организма да произвежда твърде много инсулин . Това създава състояние, наречено хиперинсулинемия. Това означава, че има твърде много инсулин в кръвта .
Излишният инсулин предизвиква химически промени в черния дроб, които водят до повишаване на триглицеридите (вид мазнини) , намаляване на добрия холестерол (HDL)  и задържане на солта. Това от своята страна кара  кръвното налягане да се повиши.  Инсулинът също така поддържа мазнините в клетките на тялото за изгаряне и производство на енергия. Това насърчава съхраняването на мазнини в мастната тъкан. С една дума, инсулинът директно създава затлъстяване.
Инсулиновата резистентност е причинена от излишната телесна мазнина, недостатъчна физическа активност, консумиране на твърде много въглехидрати, висок прием на калории и недостатъчност от мастни киселини. С други думи, прекалено много храна и твърде малко движение  може да бъде опасна или дори смъртоносна комбинация.

Как да знаете дали имате „Синдром X”?

Има пет сърдечносъдови рискови фактори, които обикновено са свързани с инсулинова резистентност . Всеки един от тези рискови фактори се счита за опасност, но когато те се появят заедно, общият риск за вашето здраве може да бъде значителен. Ако не се лекува може да доведе до диабет, хронична хипертония , инсулт, сърдечни заболявания и дори смърт.

Хората, които имат 3 или повече от тези условия, е вероятно да имат „Синдром X” :
1. Измерването на талията показва стойности по-големи  от 102 см за мъжете и 89 см за жените.
2 . Triglyceride ниво на 150 mg/dl или по-голяма.
3 . Нивата на HDL холестерола под 40 mg/dl за мъже и за жени 50 mg/dl.
4 . Кръвното налягане от 130/85 или по-високо.
5 . Кръвната захар 110 mg/dl или по-висока.

Някой страдащи от  хиперинсулинемия може да нямат всичките симптоми, свързани с високи нива на инсулина . Всеки човек е уникален : един човек може да има само високо кръвно налягане и задържане на течности, а друг може да има само затлъстяване и високи нива на триглицеридите. Също така  не всеки с високо кръвно налягане, холестерол и затлъстяване е с инсулинова резистентност. Единственият начин да се знае, е да бъдат изследвани метаболитна оценка на глюкозата  /инсулин толерантност е необходима за всеки със семейна история на диабет или някоя от посочените проблеми/ .

Добрата новина е, че чрез хранителен контрол и повишена физическа активност, процесът на инсулинова резистентност може да се промени дори и за една до две седмици. Постоянство и промяна стила на живот ще намали кръвната ви захар. Понижаване на кръвното налягане, по-ниско триглицериди и повишаване на HDL нива, ще позволи да намалите  риска за коронарна болест на сърцето и инсулт. По този начин спирате и условията за „Синдром X”. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, ако смятате, че може да сте изложени на риск от този хормонален дисбаланс.
Мит е, че диета “йо-йо” причинява постоянна промяна в обмяната на веществата. „Йо- йо диета” ще окаже влияние върху понижаване на метаболизма временно, в момента, на драстичното  намаляване приема на калории. Ефектът е непостоянен. Когато спрете йо-йо диетата метаболизмът ви бавно ще се върне към нормалното си положение.
Степента на метаболизиране е скоростта, при което тялото гори калории. Има много фактори, които определят скоростта на метаболизма:
– Години
– Равнище на ежедневната активност
– Мускулна маса и телесни мазнини
Ако се храните разумно, на малки части през 2-3 часа дневно, а също така изграждате мускули чрез силова тренировка, можете да увеличите вашия метаболизъм. Така че  вземете някоя и друга гири или ластици в своя камион и, когато имате възможност, направете няколко серии… Може и да правите лицеви опори. Може да го правите отстрани на камиона или на стена. Опитайте се да увеличавате броя на упражненията и минутите на тренировката всяка седмица. Силовата тренировка е от решаващо значение за успешно отслабване.

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА”