Действие и противодействие

Да се контролира поведението на шофьора, дали той спазва законите, мерките за безопасност и как кара, изисква много време и усилия. В тази посока се действа с всички възможни средства и нови технологии непрекъснато се вкарват на въоръжение в камиона, в офиса или в клауд-платформите.
Големият обем от информация, обаче, крие евентуален риск от нейното неправилно обработване, шанс за пропускане на детайли и неспазване на срокове.
Подценяването на някои детайли от поведението и навиците на водачите на професионални превозни средства може да доведе незабелязано до по-малко видими разходи, причинени например от ненужната работа на автомобила на място. Други, като внезапното „скачане“ на спирачките или превишената скорост, са по-лесно предвидими, както и до какво биха могли да доведат. Много скоро при една евентуална катастрофа адвокатите на пострадалите ще държат отговорни менаджърите на транспортните компании като хора, които са имали необходимата за реагиране информация, но въпреки това не са взели никакви мерки.
Отдавна вече са налице технологии, които могат да оценят колко рисков е определен професионален шофьор и автоматично да предпишат специфични мерки и тренировки, на които той да бъде подложен.
В този материал ще се опитаме да разгледаме какъв точно контрол идва и как той ще се стовари върху главите на безгрижно фучащите по магистралите, нищо не подозиращи за заговора срещу тях, професионални шофьори.
Невидим инструктор в кабината за подобряване на разхода на горивото.
Миналата година веднага след „Тенксгивинг“ Брус Рупърт вместо да се наслаждава на празника е пътувал до Палмира, Ню Йорк за да представи нова технология засягаща 12-те шофьора работещи в центъра за обслужване на клиенти във фирмата „Супириър Енержи Сървисес“, базирана в Рочестър, Ню Йорк. Тази фирма снабдява своите клиенти с пропан-бутан и нафата за отопление в 40-те свои центъра за обслужване на клиенти, намиращи се в Североизточният и Средно-Атлантическият регион. През есента на 2015г. Рупърт, който е директор в сектора за бизнес разрастване в тази компания, е започнал да подлага на тест нова технологична система наречена „True Fuel” разработена от Vnomics, включващ 20 автомобила опериращи в района на Ню Йорк. За целта са били подбрани превозните средства даващи най-лош разход на гориво.
Според него, до месец май 2016г. средният разход на тези камиони се е подобрил с 4,5%. Рупърт е предоставил резултатите от теста на ръководството на компанията. На тяхната база се е взело решение в програмата „True Fuel” да се включат всичките 300 тежкотоварни автомобили на компанията.
В седмицата след Деня на благодарността Брус Рупърт е карал към Палмира, защото е искал лично да присъства на срещата с шофьорите, които са били определени да участват в нововъведението, мислейки че ще има съпротива от тяхна страна.
„Ние отделихме един час да им обясним за какво става въпрос и те се съгласиха без никакъв проблем – казва той, – те просто искаха да знаят как ще изглежда системата за оценка и как може тя да бъде подобрена.“
„True Fuel” използва устройство монтирано в кабината, заредено с модел-данни, способно да калкулира актуалният и потенциален пробег мили на автомобила за един галон гориво, който би могъл да бъде постигнат. След като се вземе под внимание действителният и потенциален разход, по нататък е лесно да се пресметнат загубите в разликата от изразходваното гориво.
Тази разлика е разграфена на различните специфики на управление на камиона от съответният шофьор, като поддържана скорост, работа на място и форсиране на двигателя и от там се подават автоматично звукови сигнали към шофьора, ако разходът на гориво превишава нормалните норми. В края на всеки курс с изключване на двигателя, водачът получава аудио съобщение за резултатът който е постигнал. Скалата от 100 точки е идеалният възможен резултат, който шофьорът може да постигне. Например резултат от 73 точки означава, че може да има подобрение от 27%.
Водач, който управлява автомобил с автоматична скоростна кутия, може да отпусне педала преди да се достигната 1600 оборота, защото в противен случай ще получи предупреждение от „True Fuel”, за да превключва на по-малки обороти, за да пести гориво.
„Това което наистина ми харесва при „Vnomics” е факта че, действително има обучение на шофьора, а не някакви фиктивни дейности на книга. В случая има ясна команда – „не прави това!“, казва Рупърт.
Във фирмата „Супириър Енержи Сървисес“ от внедряването на програмата през лятото на 2016г. до сега са постигнати 12% икономия с „True Fuel”. Рупърт смята, че компанията ще спестява около 100,000 галона годишно и си е поставил персонална задача за бъдеще да се постигнат около 20% икономии.
Самият „Vnomics” твърди, че фирмите негови клиенти ще подобрят средно с 9% пробега на автомобилите си още в първите 12 месеца от включването си в програмата. Това прави спестявания около $160  на месец от камион. Годишно това става $1920 от един автомобил. Хардуерът на „True Fuel” струва по малко от $300 и месечното обслужване $30.
Разширяване на възможностите за обучение и трениране.
Възможностите за подобрение шофирането на водачите далеч надминават само намаляването на разходът на гориво. В някои случаи, ако се наложи те могат да изкарат цял курс за боравене с определен вид товар или каране по специфичен маршрут.
Технологиите EBE и мениджърската платформа SHIPS може да се използва, за да се поставят многообразни тренировъчни изисквания към шофьорите, съобразно нуждите на съответната компания за постигане на ефективност и безопасност.
Например, може да се допуснат определен брой силни натискания на спирачката седмично от шофьора, ако се прецени, че работата му ги изисква.
Според Синди Нелсън маркетингов директор в EBE, платформата има възможност да наблюдава данните идващи от многобройни източници и да ги сортира според различни критерии.
Компаниите биха могли да планират специфично трениране на шофьора, съобразно диспечерската си дейност. Например, шофьор от който се изисква да придвижи товар с опасни материали би моглъл да изгледа инструкционни видео материали преди да направи курса и за това дори да не му се налага да ходи до офиса, а да използва за тази цел смарт телефона си.
Платформата SHIPS работи в унисон с учебната система на EBE, LMS (learning management system), за да може да специфицира в учебният процес различни видове дейности.
С нарастването на постъпващите данни в реално време, за начина по който кара шофьора, също така нарастват и възможностите да се разменя информация с него, без в този процес да са въвлечени живи хора.
Успех!

Чани и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“