Как да намалим мазнините в областта на бедрата

Природата е дарила човешкото тяло с уникален физиологичен състав. Той включва различни видове мазнини, като подкожна мазнина, висцерална мазнина, мазнина на кожата и т.н. Въз основа на хормоналното поведение, те се разпределят в различни количества в отделните части на тялото. Прекомерното натрупване на излишна мазнина, може да доведе до затлъстяване и наднормено тегло. Загубата й, особено в областта на бедрата е трудна задача. Нека да видим някои полезни съвети за това как да се избавим от нежеланата мастна тъкан?

Прости правила за отслабване на бедрата:

• Насочване на нашите тренировки към желаните зони:
Упражненията с преодоляване на съпротива са много ефикасни. В тази група спадат клекове, напади, ритане назад и т.н. Те могат да бъдат много ефикасни за намаляване на упоритите мазнини. Кардио-упражненията също могат да бъдат еднакво полезни и за намаляване на мастната тъкан.

• КЛК е добавка за намаляване на мазнините:
КЛК (конюгирана линолова киселина) може да намали драстично мастната тъкан. Преди, обаче, да опитате някаква хранителна добавка, препоръчително е да се консултирате с лекар. Уверете се, че добавката е безопасна за вас. Някои природни източници на КЛК са млечни продукти, гъби, агнешко месо, риба и др.

• Поддържане на нискокалорична диета:
Понякога е страшно объркващо какъв тип храна трябва да консумираме. Ако искаме да намалим отлагането на мазнините, трябва да минем на ниско-калорична диета.

• Избягване на употребата на захар и подсладени напитки:
Соковете и енергийните напитки имат повишено съдържание на захар. Тя може да забави процеса на изгаряне на мазнините. За да останем хидратирани по време на тренировка, трябва да пием чиста вода или зелен чай.

• Поддържане на ниско-въглехидратна диета:
Употребата на твърде много храни, богати на въглехидрати, може да причини натрупване на мазнини в тялото ни. Според някои изследвания диетата с ниско съдържание на въглехидрати може да помогне за намаляване на телесните мазнини. За да се получи по-бърз резултат, трябва да избягваме храни като хляб, тестени изделия, тиквички и др.

Алтернативи за отстраняване на мазнините

Описаните по-горе техники са за намаляване на мастната тъкан по естествен начин. Това обикновено отнема повече време. Понякога обаче всички ние искаме бързо да се отървем от тази непоносима за нас мазнина.
Ето и някои алтернативни методи за незабавно намаляване на мазнините:

• Липосукция: При тази техника, мастната тъкан се отстранява от целевата област с помощта на засмукване. Макар, че се изисква операция, това е най-бързият начин.

• Криолипоза: При този метод мастните клетки се замразяват. Те се разтварят по-късно по начин, който им позволява да бъдат елиминирани от нашите тела. Резултатите от тази техника не си личат веднага, но обикновено  в рамките от 2 до 6 месеца се очаква да има някаква промяна. Това е ефективен и безопасен метод за отстраняване на мазнините.

• Ултразвук: Тази техника използва ултразвук, който прониква през повърхността на кожата и унищожава мастните клетки. Този процес изисква множество лечебни сесии.

В допълнение, на пазара се предлагат кремове за изгаряне на мазнини, но тяхната ефективност засега остава съмнителна.

Съществуват няколко естествени способа, които могат да бъдат полезни при намаляване на мазнините в бедрата:
• Зелен чай: Зеленият чай може да ускори метаболизма ни и да ни помогне да изградим излишните мазнини. Изследванията показват, че зеленият чай с така наречената резистентност, може ефективно да намали мастната тъкан. Той съдържа химически вещества наречени катехини, които имат способността да намаляват натрупването на мазнини.

• Оцет: Последните проучвания дават основания да се предположи, че оцетната киселина съдържаща се в оцета има способността да потиска натрупването на телесни мазнини.

• Гинко Билоба: Това растение е полезно при процеса на прехвърляне на съхранените мазнини от целулита в мускулна тъкан. То се използва за много цели, но е широко известно със своите свойства, водещи до изгаряне на излишната телесна маса. То също така подобрява кръвообращението.

• Водорасли: Подобно на ябълковия оцет, който е способен да намали появата на целулит, хранителните водорасли могат да се използват за контролиране на нашето тегло. Те също подобряват кръвообращението, прочистват вредните токсини и подобряват структурата на кожата.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“