Здравословният тропически плод, папая Наречете го с всяко име – Paw-Paw, Papaye или Carica Papaya, този тропически плод се намира навсякъде. Смята се, че произходът на този плод е от Южно Мексико и Централна Америка. Папаята расте на дърво в топли и в

Наречете го с всяко име – Paw-Paw, Papaye или Carica Papaya, този тропически плод се намира навсякъде. Смята се, че произходът на този плод е от Южно Мексико и Централна Америка. Папаята расте на дърво в топли и влажни климатични зони.
Хранителната стойност на папаята е много висока. Тя е богата на някои жизненоважни витамини (А, В и С) и минерали като цинк, фосфор, калций, желязо и магнезий. Този плод има някои невероятни ползи за здравето.

Ползите от папаята
• Храносмилане и запек
Папаята е отлично средство за подпомагане на храносмилането и хидролизирането на глутен. Това работи при всички, папаята може да бъде първият избор, който да облекчи констипацията. Папаята съдържа химично вещество папаин, който помага при храносмилането. Този плод е с високо съдържание на фибри и вода. Улеснява движението на червата и облекчава запека.
• Сърдечни заболявания
Папаята е богата на витамин С, Е и А. Тези витамини предотвратяват окисляването на холестерола. Ако холестеролът се окислява, той може да образува запушване на кръвоносните съдове на сърцето, причинявайки сърдечна недостатъчност. Също така, фолиевата киселина в папаята привежда някои вредни токсини в неактивно състояние. В противен случай тези токсини могат да предизвикат сърдечни проблеми.
• Aстма
Има доказателства, че листата от папая могат да намалят симптомите на астма. В отдалечените места в Мексико листата от папая се пушат за облекчение на астмата. “Латекс”, открит в папая, се използва за лечение на респираторни заболявания като бронхит, кашлица и задух.
• Диабет и кръвна захар
Екстрактът от папая може да контролира кръвната захар. Някои изследвания стигат до извода, че екстрактът от папая може да предизвика хипогликемичен ефект. Той може да регенерира панкреатичните клетки, отговорни за производството на инсулин.
• Гладка кожа
Много кожни усложнения се дължат на токсините, които не се изчистват от тялото. Папаята поддържа храносмилателната система здрава и успешно елиминира тези токсини от тялото. Освен това антиоксидантът, присъстващ в папаята, предотвратява преждевременното стареене на кожата. Третирането на кожата със сурова бяла пулпа може да замени мъртвите клетки с нова здрава кожа. Ниското съдържание на натрий в папая може да доведе до хидратиране на кожата чрез задържане на вода.
•  Артрит
Папаята е богата на витамин С. Тя подпомага контрола над развитието на някои тежки форми на ревматоиден артрит. Екстрактите от папая притежават много добро антиартритно действие. Те имат същия ефект, както лекарството натриев диклофенак.
• Борба с рака
Папаята се бори срещу широк спектър от заболявания, включително рак. Семената и листата от папая съдържат антиоксидантен флавоноид. Този флавоноид притежава известни противоракови свойства. Редовната консумация на зелен чай и папая може значително да намали риска от рак на простатата.
• Отслабване
Калориите в папаята са малко, но са с високо съдържание на витамини, минерали и основни хранителни вещества. Също така тя е с високо съдържание на хранителни влакна. Това ще ви накара да се чувствате нахранени за по-дълго време, като евентуално ще намалите приема на излишни калории. Папаята е богата на много важни витамини като витамин Б, който може да ви помогне да активирате своя метаболизъм.
• Папая за язва на стомаха и черния дроб
Семена от папая притежават някои противовъзпалителни и анти-паразитни свойства. Ежедневната консумация на 4-5 сушени семена от папая може да поддържа здрав черения ви дроб. Освен това, тя може да се използва за неговата детоксикация. Установено е също, че семената от папая са ефективни срещу определени видове гъбички и имат някои противогъбични свойства.
Известно е, че екстрактът от папая може да излекува стомашната язва, предизвикана от алкохол. Корените на папаята се използват за лечение на различни състояния, като тумори в матката, сифилис и хемороиди.
• Лекуване на рани
Екстрактът от папая може да подпомогне лекуването на рани. Той увеличава производството на фибробласти, съществена съставка за лекуване на рани. Той също така увеличава противовъзпалителния реакция по време на зарастването.
• За лечение на денга
Кръвните тромбоцити намаляват драстично при треска от денга. Изследванията показват, че екстрактът от листа от папая може да действа директно върху тромбоцитите и може да подобри броя им. Той може да неутрализира ефекта на денга до известна степен.

• Взаимодействие с лекарства
Варфаринът е медикаментът прилаган при пациенти със сърдечни проблеми. Той намалява механизма на кръвосъсирването и разрежда кръвта. Употребата на папая може допълнително да увеличи ефекта на варфарина. Така че, пациент на варфарин трябва да се посъветва с лекаря си.

Въпреки всичките си полезни ефекти папаята може да доведе до негативни последици.

• Бременни жени
Въпреки, че папаята има някои големи предимства, има някои ограничения за бременните жени. Папаята не трябва да се консумира от бременни жени, тъй като може да предизвика аборт.
• Алергия
Папаинът в папаята може да предизвика алергия към кожата. Преди да консумирате папая, уверете се, че не сте алергични към съдържанието й.
• Спрете да ядете преди операция
Консумацията на папая трябва да се избягва поне две седмици преди операция. Ферментиралата захар може да понижи кръвната захар, което не е идеално, когато на човек му предстои операция. Също така, може да забави процеса на кръвосъсирване.
• Избягвайте прекомерната консумация на семена от папая
Въпреки, че семената от папая имат някои здравословни ефекти, трябва да се избягва прекомерната им консумация. Тя може да причини стомашно-чревни проблеми сред по-малките деца, докато възрастен мъж може да загуби плодовитостта си.
• Избягвайте консумацията при диария
Папаята е богата на фибри. Всичко, богато на фибри, може да подобри движението на червата. При диария, яденето на папая може още повече да влоши състоянието.

Как да ядем папая
• Зелена папая (салата): Подгответе зелена салата от папая. Тя съдържа висока концентрация на папаин. Той помага в процеса на смилане.
• Сорбе от папая: Може да ви помогне да стабилизирате киселинен рефлукс. Препоръчва се за възрастни хора, тъй като е лесно за смилане.
• Маринована папая: Мексиканската папая има малко странен вкус. Ето защо някои предпочитат папая с лайм. Мариноването на папая с лайм може да добави по-голяма хранителна стойност и вкус.

Освен всички споменати по-горе хранителни факти за папаята, има някои интересни употреби. Някои хора използват неузряла папая при обработката на месо. Прилагайки паста от семена от папая в областта на ухапване от насекоми, осигурява незабавен успокоителен ефект.

Бъдете Здрави!
Тодор Паунов,
асистент по  медицина
в. „България СЕГА“