Хипертонията – Тихият убиец

Хипертонията (високото кръвно налягане) е заболяване в световен мащаб, чиято роля, като тих убиец не е добре позната или очевидна. Високото кръвно налягане е голям рисков фактор при сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт. Безброй хора дори не знаят, че имат високо кръвно налягане и значителен брой остават нелекувани или недостатъчно лекувани. Други са прекалено лечение, което води до странични ефекти и усложнения.

Какво е високо кръвно налягане?
Високо кръвно налягане е състояние, при което кръвното налягане на лицето е трайно повишено извън това, което медицината счита за нормално ниво. Нормалното кръвно налягане има широка гама от разбиране и се мени от човек на човек. При вземането на кръвното налягане има два комплекта от фигури, отбелязани от лекаря, систоличното и диастоличното налягане, изразено в милиметри живачен стълб, като систолично налягане над диастоличното налягане, като 120/80.

Какво е систоличното и диастоличното кръвно налягане?
“Диастоличното налягане” се отнася до най-ниското налягане в артериалната кръв получена по време на всеки сърдечен ритъм. Другият компонент на кръвното налягане е систолично налягане, което се отнася до най-високо артериално налягане по време на всеки сърдечен ритъм.

Какво е нормално кръвно налягане?
Систоличното налягане от 100 до 120, в продължение на диастоличното налягане от 60 до 90 са нормални набори от данни. Например, кръвно налягане от 100/60 до 120/90 е в интервала на нормалното. Диастоличното налягане (втората стойност) е най-важното при определяне на това дали дадено лице е хипертоник или не. Ако систоличното е по-високо от 140 и диастоличното налягане е по-високо от 90 се счита за хипертония. Така че, ако кръвното налягане е 130/92, както е описано по-горе, се счита за хипертония (макар и лека).

След като съм хипертоник винаги ли ще съм така?

По принцип да, след като сте диагностицирани, че сте с високо кръвно налягане, вие ще сте винаги хипертоник, дори и ако налягането се “понижи до нормално ниво” .

Какви са признаците и симптомите на хипертония?
Не всички хора с високо кръвно налягане имат характерните симптоми. В интерес на истината, много от тях нямат симптоми, особено при леки до умерени хипертоници. Ето защо, тя се нарича “тихия убиец”. Някои хора получават инсулт или инфаркт, преди да научат, че имат хипертония. Класическите симптоми могат да включват главоболие, чувство на “дискомфорт”, зачервеност, нервност, световъртеж, раздразнителност, нетърпеливост и т.н.

Колко хора засяга високото кръвно налягане?
Около 20% или 50 милиона от населението на Съединените щати имат високо кръвно налягане (систолично по-високо от 140 и диастолично по-високо от 90 мм. Hg). Хипертонията се среща по-често при черните американци, отколкото при белите. Консумациата на сол е директно свързана с виското кръвно.
По-полезни ли са така наречените заместители на солта?
Заместителят на солта съдържа калий, а не натрий. Натрият в готварската сол е това, което е вредно за хора с хипертония. Калият е медицински приемлив за тези пациенти, калиевата сол е с малко горчив вкус.

Трябва ли да ядем сол?
Не, освен ако лицето не е загубило ненормално количество натрий от тежка диария, дехидратация, или други заболявания, които понижават нивото на серумния натрий. В тези случаи може да е необходимо натриев хлорид, поглъщане, или дори интравенозна инфузия на натриев хлорид. Наистина няма нужда да разклащаме солницата, защото плодовете, зеленчуците, рибата, месото и т.н., съдържат “перфектният” размер на натрий. Добавянето на сол към храната ни, дори още преди да го опитаме, е просто лош навик, който много от нас са развили през годините. Всъщност, най-добре е хипертоника да бъде на диета с ниско съдържание на сол, особено след 30-те.

Какви други неща са лоши за един човек с високо кръвно налягане?
Пушенето, липсата на физически упражнения, яйца и червени меса (свинско, говеждо месо и т.н.), стресът, липсата на почивка и отдих са едни от най-утежняващи фактори при пациенти с хипертония.

Може ли човек с високо кръвно налягане да живее нормално?
Да, човек с високо кръвно налягане, който е в процес на ефективна терапия с хапчета, който е на диета с ниско съдържание на сол и мазнини, прави редовно упражнения и не пуши, може да живее нормален живот. Докато лечението се прави ежедневно и докато кръвното налягане се контролира, лицето може да има пълноценен живот.
Бъдете здрави и разумни!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“