Какъв е вкусът на победата?

Да се трансформираш в едно по-силно и по-могъщо “аз”, не е работа само на героите от комиксите. Това е задача номер едно и на всеки, който прави героични усилия в борбата за загуба на излишните килограми.
Щом като вече се доказа, че растителната диета чуствително увеличава нашата ежедневна издръжливост, може би си струва да отделим малко време, за да помислим какви усилия да положим в планирането и употребата на здравословна храна.
Представете си, че сте постигнали състояние, в което не е проблем да се откажете от всичката тази лоша храна, като подтиснете непреодолимите съблазни, пречещи ви да се наслаждавате на богатите на нитрати зеленчуци, които преди предпочитахте да дадете на домашните си любимци, но не и да ги сложите на вашата трапеза.
Макар, че повечето от нас като чуят думата „диета“ веднага се сещат за думата „талия“, специалистите предлагат друг термин на нашето внимание, който да свързваме с усилията за постигане на здравословно хранене – замъгляване на мозъка.
„Замъгляването на мозъка“ всъщност е опит да се формулира кратко, с нещо запомнящо се, комплексно физическо състояние свързано с постоянна умора, избухливост, честа смяна на настроението, обърканост, разсеяност и дори депресия – казва Майк Доу, психолог и автор на посочената от Ню Йорк Таймс за бестселър книга „Как да се справим със замъгляването в главите ни“. Доу смята, че всичките тези симптоми се дължат на лошият начин на живот и нездравословните навици на хранене, включително неактивността и нерешените, носещи стрес проблеми в къщи и на работното място.
Опитите да се борим с мъглата в главите ни със силни дози кафе сутрин за събуждане, с употребата на прости карбохидрати (захар, тестени или полуготови храни) през деня и накрая да се опитаме да се отпуснем с чаша вино,  всъщност водят до абсурдна рецепта – приемане на кофеин, антидепресанти и на края алкохол. Всичко това вместо да ни помогне, най-вероятно ще ни вкара още по-дълбоко в депресия.
„Яжте колкото се може повече здравословни зърнени храни и зеленчуци“, казва Доу.
По-специално, той препоръчва да се употребяват храни богати на Омега 3, като например шепа ядки или сусамено семе. Нека не забравяме и един плод, който се отличава от другите със своята полезност.
„Аз много обичам ягоди – казва Доу, – изследванията показват че, хората, които ядат ягоди могат да забавят старческата дименция и замъгляването на мозъка си с години, в сравнение с хората, които не ги употребяват. Въобще този вид плодове имат много нисък глюкомичен индекс, така че кръвната захар при тяхната употреба не се покачва много, за разлика от случаите когато например изпием чаша портокалов сок.“
Доу също посочва, че ягодите са богати и на витамин С, който помага терозина да се трансфомира на допамин – химикалът каращ ни да се чувстваме комфортно и добре.
Ето и отговорите на някои от въпросите свързани със здравословният начин на хранене, дадени от авторът Майк Доу и психологът по здравословен начин на живот Лин Роси:
„Възможно ли е човек да се пристрасти към храна?“
Доу: „Трябва да се има предвид факта, че тлъстите и пържени храни отключват вълна от допамин в мозъка, а пък полуготовите храни богати на карбохидрати, захари и брашно освобождават серетонин – и двата химикала ни карат да се чуствуваме добре и наподобяват по ефект кокаина и екстазито. Когато нямаме възможност да отключим тези два химикала по естествен начин в нашият живот, чрез социални контакти, държейки се със самочуствие и увереност или с други стойностни способи, то можем да се изкушим да го направим по най-лесният начин – чрез вредна храна, която ни носи конфорт. Но нека не си мислим непременно обаче, че ако се лишим от вредната храна ще загубим кой знае какво. Да се храним със здравословни продукти, означава че ще си осигурим необходимата енергия, като същевременно запазим свободата да не ставаме роби на храненето.
Роси: „Има големи спорове по темата за пристрастяването към процеса на ядене. Аз смятам, че има голяма разлика между тренирането на вашият вкус към по-здравословно хранене, и подсъзнателната зависимост към определен вид храна. Пристрастяването може да се дължи на очакването да бъдем наградени (приятните усещания, които получаваме когато се освобождава допаминът, водещи до намаляване на лошото настрение), като в този случай много често се прави компромис с вкуса на храната. Респективно, да тренираме вкусът си към употреба на здравословни храни, означава буквално да се концентрираме върху нашите усещания, които получаваме в момента на хранене, а не да си представяме как ще се чувстваме по-късно.“
И двамата експерти са съгласни в едно – решенията взети от нашият мозък, играят важна роля в това, което чувстваме като вкус. Ние буквално можем да стигнем до здравословни хранителни навици по мисловен път.
„Как да намерим мотивация?“
Доу: „Винаги си задавайте въпросът: „Защо?“. Защо вземате решенията, които вземате? Дали искате да предотвратите старческата деменция когато решите да се храните здравословно и винаги да се чувствате бодър и щастлив? Дали искате да сте жив и да се порадвате на брака на вашата дъщеря? Дали имате желание да живеете повече? Свържете вашият ежедневен избор с по-големи и дълговременни цели.“
„Тук не става дума за самоограничение. Аз не мисля, че завинаги трябва да се отказвате от всичко, което ви харесва, освен ако не го искате – казва Лин Роси, здравословен психолог и автор на книгата „Диета базирана на медитация“, – проучванията показват, че ако разбирате това което правите и защо го правите, наистина бихте могли да промените навиците си на хранене. Осъзнаването на усещанията, които получавате когато се храните, веднага ще отключи удоволствието да се яде по-добра храна, която да е полезна и същевременно вкусна.“
„Големите компании производители на храни, откраднаха безвъзвратно нашето чувство за вкус“, казва Доу.
Авторът пояснява, че има предвид големите количества сол, захар, тлъстини и най-различни химикали, които се слагат във вече обработените храни. По-добре е да изберете по възможност по-пресни и по-естествени храни, които да са вкусни и същевременно полезни, за да поддържате вашето здраве.
„Четете етикетите и обръщайте внимание на детайлите. Ако вашата цел е да намалите сладкото, което приемате, веднага ще започнете да забелязвате големите количества захар, които се съдържат във вече обработените храни – казва Роси. – Включете в играта мозъкът си. Наистина ли искате да изядете нещо, което съдържа пет различни захари, назовани с пет различни имена? Здравият размисъл казва, не!“
„Да, но по някой път можем да си измислим причина, която да ни накара да се изкушим от дадена храна. Вместо да си кажем че искаме шоколад, защото ни се яде сладко, можем да кажем че ще го изядем, защото имаме нужда от магнезий.“
Роси: „Общоизвестен факт е, че повечето хора не получават нужното количество магнезий необходим за тяхният организъм. Не смятам обаче, че желанието ни да изядем конкретно нещо, непременно е свързано с недохранване или с липсата на някой определен хранителен компонент. Ние можем просто да се чувстваме преуморени, депресирани, разконцентрирани и това да ни накара да ядем големи количества лоша и евтина храна, бедна на хранителни вещества. Донякъде това може да обясни и процесът на прекомерното напълняване.“
„Дали промяната на вкуса има тенденцията да е трайна?“
Роси: „Зависи, ако веднъж сте се отказали от някоя полуготова храна богата на сол, защото сте решили, че не е добра на вкус, то малко вероятно е да започнете да я консумирате отново. Но, ако независимо от всичко тя продължава да ви липсва, моят съвет е да вземете съвсем малко количество и я опитайте отново. Много често вкусът от нашите спомени, не се покрива с този, който изпитваме в сегашният момент. Въобще, когато се храним осъзнато, нещата много често са под контрол. Аз съм имала пациенти, които твърдяха, че никога няма да се разделят с любимите си солени храни, но после когато опитваха дори и една малка хапчица, намираха че това не е чак толкова вкусно колкото са очаквали. Всъщност, аз  мисля, че хората са по-чувствителни към сигналите на задоволство, които им праща тялото когато ядат нещо здравословно, отколкото към липсата на насищане и повишен апетит, когато ядат вредна и некачествена храна.“
Ето и някои практични стъпки за придобиване на здравословни хранителни навици:
1. Не се оказвайте лесно.
„Нашето чуство за вкус с времето се променя – казва Роси – нещата, които преди не сте харесвали, сега може вече да не са проблем за вас. Така че, ако нещо не ви харесва, нищо не ви пречи да го опитате пак малко по-късно. Вашият вкус може да се е променил и сега да ви се услади.“
2. Променете начинът, по който приготвяте храната си.
Начинът, по който готвите може да се окаже голям стимул. Малко повече подправки и нещо, което никога преди не е намирало място на вашата трапеза, ще се появи в чинията ви.
3. Намалете старата и увеличете новата храна.
„Намалете храната, която харесвате и с която сте свикнали и увеличете новата, здравословна храна във вашият репертоар. Готовата, вече обработена храна, няма много естествен вкус и наистина не е много привлекателна“, казва Роси.
Тя посочва последователка, която е използвала този метод. След няколко месеца практика, когато й е било сервиран сандвич с пържени картофки, само след една хапка той е бил захвърлен – нейният вкус вече е бил променен.
Но в крайна сметка, защо харесваме това, което харесваме?
Нашите вкусови рецептори ни позволяват да усещаме сладко, солено, кисело и горчиво. Но, ако говорим генерално, остава въпросът – кое ни кара да ги усещаме като вкусни или невкусни?
Изследователката Марше Перчат от центъра Монел за изследване на вкусовите рецептори в Филаделфия, е открила, че гените, преживяното и степента на познатост на храната, могат да бъдат важни фактори във формирането на нашият вкус. Гените и по-специално как е развито нашето обоняние (вкусът най-силно се определя от него), могат силно да варират при различните индивиди. Храната, с която сме израснали, още от майчината утроба, също може силно да повлияе на нашия избор. Ето защо е важно да поддържаме винаги ново и свежо разнообразие от хранителни продукти и да намалим тези, които са ни познати, но не са до там здравословни.
4. Яжте някъде по средата.
Сюзън Робертс, авторката на книгата „Инстиктивна диета“ споделя нейната любима техника: след като няколко месеца е лишавала напълно нейните пациенти от любимите им мазни продукти, тя им е позволила 100% тлъста храна, но при едно условие – те трябва да я изядат посредата на храненето. Тази „сандвич“ техника постига това, че буквално убива вкусът на любимата храна, да речем шоколад, който нямаме възможност да консумираме в началото, тогава когато сме силно гладни и същевременно ни лишава от възможността да му се радваме като десерт след като се нахраним. Подобен метод наистина би ни помогнал да счупим веригите на съблазънта към нежеланата храна.
Доу казва: „Положете усилия за по-малко от месец и вашият вкус ще започне да се пренастройва. Колкото повече се отдалечавате от желанието да консумирате изкуствени подсладители, добавъчната захар и сол, толкова повече ще можете да се наслаждавате на изисканият и тънък вкус на растителните подправки и здравословните мазнини, като тези на добре рафинираното олио и зехтина, или на натуралният и свеж вкус на зеленчуците.“
Не очаквайте незабавни резултати и не мислете, че всички тези промени са лесни! Най-вероятно, това което ще ви е нужно е силна самодисциплина, но ако следвате по-горните съвети със сигурност ще постигнете победа. Опитайте! Нейният вкус ще ви хареса!
Успех!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“