Какво стана с новогодишните обещания?

Помните ли всичките тези новогодишни планове за това как от 2017-та ще започнем да тренираме, да сваляме килограми или ще зарежем цигарите.
Всичките тези идеи най-често ни идват през януари и до февруари вече сме се отказали най-тържествено от тях.
Трябва да си дадем сметка обаче, че има сериозна причина добрите намерения да се стопяват безнадеждно. Психолозите я наричат „отслабване на волята“.
Според тяхната теория, повечето от нас имаме лимитирано количество воля и ако се заемем с прекалено много неща, тя бързо изчезва. Всеки път когато предприемем нещо, което ни кара да чувстваме някакъв вид дискомфорт, като например да не запалим цигара след кафенцето или да си поръчаме салата вместо сочен бъргър, парченце от нашата воля се изпарява.
Започнем ли да си поставяме прекалено много ограничения от този сорт, много бързо ще се простим със способността си да се съпротивляваме срещу съблазните с които сме заобиколени, независимо от това колко сме решителни.
Това означава ли, че трябва да се предадем и да се оставим на течението на живота? Абсолютно не! Волята е изумително качество – колкото повече вярваме в себе си, толкова повече шансовете да успеем в различните предприети от нас начинания се увеличават.
Има си обаче различни тънкости и методи как да постигаме успешно поставените цели. Ето и някои практични съвета как да превърнем плахите опити за промяна, в стабилни ежедневни навици:
Да се нагърбим с всичко наведнъж – да махнем цигарите, да си сменим навиците на хранене и същевременно да започнем физически упражнения може да се окаже непосилна задача, именно защото количеството воля с което разполагаме е ограничено. Така че, добре е нещата да се правят едно по едно. Не започвайте с най-лесното или с най-трудното, изберете това, с което е най-вероятно да успеете, това което ще ви донесе необходимото самочувствие и задоволство. След като постигнете едно, време е да се прехвърлите на следващото, но вече с повишена вяра в себе си.
Може би е добра идея да си поставим различни мини-задачи, които да ни обогатят с опит и знания и по този начин да направят по-лесно постигането на предприетите начинания, – ако трябва да загубим 25 кг. от нашето тегло, нека не го правим с формулата „или всичко, или нищо“. Трябва да се започне отначало с отслабване с 5 кг., после с 10 и така нататък. Да се постигат малки цели ни дава възможност да изживяваме повече победи, от които имаме толкова нужда, за да поддържаме самочувствието си. По тази начин дори и да не постигнем главната задача от загуба на тегло 50 кг., то и 35 кг. е добре дошло и може да се приеме като успех.
Много е важно в този смисъл да се поставят реалистични срокове. Много малко вероятно е пушач „от раз“ да откаже цигарите или пък някой веднага да започне да тича 40 мили на седмица. Сериозните промени в начина на живот изискват време и поставянето на прекалено къси срокове е предпоставка за неуспех.
Да се потърси помощ от страничен източник винаги е добра идея. В днешно време има много полезна информация, която можем да ползваме дори и безплатно, било в интернет или в библиотеките, за това как да откажем цигарите или да намалим теглото си. Нека да видим какво е било полезно за тези преди нас и да го приспособим за себе си. Не е нужно да се самоизолираме.
Трябва да си водим записки. Това е доказан начин нещата да бъдат под контрол. Записвайте консумираните калории или броят на цигарите, които сте изпушили. Тук много полезни могат да бъдат новите технологии, като различните апликации или преносими електронни устройства.
Отново – не се самоизолирайте, намерете някой с подобни цели и идеи, с когото да си споделяте. Дори може да има и нещо като съревнование, най-важното е нещата да вървят напред. Семейството и приятелите могат да бъдат много полезни. Ако случайно не успеете да спазите ежедневните си задачи и да речем пропуснете тренировка или изпушите някоя цигара повече, не правете голяма трагедия. Всичко това не означава че сте се провалили, просто човешко е да се проявяват от време на време различни слабости. Дайте си сметка за евентуалната грешка и отново се концентрирайте на предприетите планове.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“