Окото на зимата

С отминаването на най-зимния от зимните месеци – януари, ни се ще да кажем – „ Ех, най-трудното вече мина“! Само че, като видим прогнозите на времето и репортажите от източният бряг, това желание бързо се изпарява. Трябва да се отнесем сериозно и да се подготвим за зимните условия, както по равните, така и по планинските пътища.
Повечето шофьори знаят много добре, че трудното тепърва предстои  и времето което те посреща на големите височини, е коренно различно от това на ниските. Не е нужно да се изкачваш по планината, за да усетиш промяната на пътните условия. Дори и малките промени в елевацията водят до спадане на температурата до 1-2 градуса, понякога достатъчни да превърнат мокрият път в хлъзгави писти.
Мостовете и надлезите лишени от топлинното излъчване на земята е по-вероятно да замръзнат преди останалите участъци на пътя. Когато слънцето залезе локвите и мокрите петна могат да се превърнат през нощта в ледени пързалки. Не бива да се оставяте да бъдете изненадани.
През студения сезон лошото време, което започва с дъжд, много бързо да се обърне на суграшица, киша и след това на сняг или комбинация от всичко, която да завърши със заледяване.
Старите шофьори знаят, че е много важно да гледаш дали гумите на насрещно движещите се автомобили, или на тези, които те задминават,  пръскат вода. Ако колелата се въртят обаче пръски няма, то много вероятно е вие да карате по лед. Друг знак е начинът по който се движат антените на камиона, ако те вместо да стоят назад притискани от съпротивлението на въздуха, се движат наляво-надясно или в кръг, това може също да означава заледен път.
Особено опасни са ремонтните участъци на пътя, които не са довършени през лятото. Градчетата, селцата и щатите биха могли да не са готови да посрещнат зимата. Нужните автомобили за солене и отстраняване на снега и леда може да не са на разположение заради лошата икономика или безработицата, затова бъдете внимателни.
Вериги за вашите гуми могат да ви помогнат да излезете от някой критичен участък на пътя. Различните щати имат различни изисквания за това колко вериги трябва да носите в камиона. Проверете ги! Глобата може да ви струва стотици долари като в допълнение биха могли да ви накарат да закупите липсващите вериги на място, на цени няколко пъти по-високи от нормалните.
Добрите новини са, че с днешните технологии достъпът до прогнозите на времето е почти на всякъде осигурен. Никое планиране на вашият маршрут не е достатъчно, ако не сте проверили времето, което ви очаква. Много по-лесно е предварително да изберете безопасен път, отколкото да правите промени, след като вече сте тръгнали.
Някои северни щати имат закони, които забраняват ползването на някои второстепенни пътища през зимата поради опасност от замръзване. Добра идея е да включите тази информация във вашата подготовка за път.
Освен себе си вие трябва също да подготвите за лошото време и вашия камион. Абсолютно задължителна е проверката на нивото на антифриз в резервоара. Понякога не е достатъчно това, че той е пълен, ако антифризът е стар или е бил разреждан с вода.
Ремъците и маркучите трябва внимателно да се инспектират и ако е необходимо да се сменят. Гумите трябва да са в добро състояние и тяхната стъпка да е достатъчно дълбока. Случва се понякога при много студено време, ако сте спрял за известно време вашите гуми да замръзнат на пътя. По бензиностанциите продават размръзваща течност, ако нямате такава може да опитате с белина.
Възможно е вашите челюстни спирачки да замръзнат за барабаните. В този случай ще ви е нужен чук и секач, за да ги отделите от барабана. Паленето на огън за размразяване не е препоръчително, защото може да запалите гумите и от там целия камион.
В случай на замръзване на въздуховодите на ремаркето, добре е да имате малко чист спирт под ръка, който да налеете в маркучите, които водят към ремаркето. След като подадете въздух от влекача, спиртът ще се разнесе по тях и ще предизвика размразяване.
Уверете се, че горивото което купувате е било третирано срещу замръзване и по-специално, ако сте зареждали някъде на юг, а сте на път за северен щат. Повечето големи вериги бензиностанции предлагат третирано гориво, но има някои малки независими бензиностанции, които не го правят. Бъдете внимателни.
Резервен горивен филтър и бутилка за добавка против замръзване към горивото са абсолютно задължителни,  независимо къде сте зареждали.
Ако се случи камионът ви да загасне на пътя, той няма да произвежда топлина, а пътната помощ може да пристигне чак след няколко часа. Резервният филтър или течността, която да предотврати замръзване на нафтата могат да ви спасят живота.
Купете си също пръскащ флакон от керосин. Понякога това може да е единствения начин да запалите вашия камион, като пръснете малко керосин във въздушния филтър.
Всяка година пристигат  новини за шофьори хванати от лошото време по пътищата, чакащи по няколко дни. Може би шансовете да изпаднете в такава ситуация са малки, но нищо не ви пречи да се подготвите поне за няколко дни. Това може да ви спаси живота.
Винаги имайте на разположение зимно облекло като топла връхна дреха, ръкавици, дебели чорапи, шапка, а защо не и няколко резервни одеала.
Колкото и да звучи странно, дехидратацията може да е проблем и при студено време така, че дръжте достатъчно питейна вода поне за няколко дни на разположение при вас.
Някои храни с високи калории като шоколад, мед или сушено месо съдържащо протеин са също много добра идея.
Всички техники описани в този материал са опитани от авторите на статията и те работят!
Вярно е, че не можем да променим времето, но поне можем да се подготвим за него.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“