Бързите доставки наречени „експедайтед“

Идва Нова Година и мисълта за ново начало започва да се върти в главите на много хора. Дали сте изморени от настоящата си работа или сте се освежили и отпочинали от дългите години на правене на кафе в „Старбъкс“и разнасяне на пици, ако и вие имате нещо наум, внимателно прочетете следният материал. Това може да ви спести много, много неприятности.
И така, вече сте решили да се занимавате с бързи доставки тип „експедайтед“ и да си бъдете сам началник, сам да решавате кога да отидете на път и да имате възможност да разгледате Америка?
Няма да ви се налага да карате от онези огромни камиони- чудовища, дълги колкото едно футболно игрище, като същевременно не е нужно да се явявате на шофьорски практичен тест – можете да карате с любителската си книжка, само трябва да изкарате още някоя и друга листовка.
Идеята не е лоша, но имайте предвид, че бизнесът с „експедайтед“ товари е точно това – бизнес и нищо повече. Има си и добрите, и лошите страни. Навярно и вие както всички други си мечтаете за повече камиони и финансово разрастване.
За да се превърне тази мечта в реалност, следващите пет стъпки са базисни при вземането на решение при започване на експедайтед бизнес:
1. Вземете предвид вашият начин на живот.
Експедайтед тръкинг може да бъде много печеливш бизнес, ако се прави умно, но си има и своите предизвикателства, например, като дълги периоди на изчакване между приемане на различните товари. За някои хора това не е голям проблем, но за други, които не са подготвени за интервали от време през които доходът им ще бъде прекъснат, това може да се окаже голямо неудобство и да доведе до фалит. Трябва също да имате предвид, че понякога може да отсъствате от къщи за по-дълги периоди. Ако планирате да карате с някой друг шофьор, който да е част от тима, трябва да прецените дали сте склонен да споделяте с колега тясно пространство за дълъг период.
Готов ли сте да издържите на такъв начин на живот в името на финансова печалба? Сигурен ли сте в това? Не е ли по-добре първо да поработите като шофьор за някой собственик на камион, за да си отговорите предварително на тези въпроси¬? Такъв експеримент в света на реалността може да бъде много показателен за вас и да покаже дали имате нужните качества за успех в бъдещите начинания в тази област. За да намерите подходящият контрактор консултирайте се с други опитни шофьори, собственици на компании или просто анализирайте наличната информация и реклами.
2. Избор на автомобил.
Какъв вид автомобил е най-добре да изберете? Ако наистина искате да се занимавате с експедайтет товари, но същевременно не възнамерявате да похарчите шест-цифрена сума за нов малък камион с постоянно прекачено ремарке (straight truck), изборът с по-малък финансов риск е товарен микробус (expedite van). Такъв автомобил, напълно оборудван за доставка на товари със сигурност може да се намери за цена под 70, 000 $. Ако същевременно той попада в категорията автомобили с общо тегло под 10,001 паунда, ще можете да избегнете повечето от регулациите на Департамента по транспорт (DOT), такива като задължителни правила за часовете за работа или стриктните изисквания за техническо обслужване, които сами по себе си са голям разход за вашият бизнес.
Сега рисковата страна на това решение – с микро-автобус вие сте лимитирани само до товари и пратки, които могат да се поберат в неговото ограничено товарно пространство, като например части за автомобили, бързи колетни пратки или медицинска техника, или доставки за болници. Това са типични товари за къси дистанции. За да сте способни да придвижвате голям диапазон от карго на по-голямо разстояние и да стоите по-дълго на път, ще трябва да се ориентирате към по-големи камиони от типа “Class 7 straight truck with sleeper”.Точно така, те са оборудвани и със спално помещение. За да можете по-специфично да изберете подходящ за вас автомобил, трябва да се обърнете към дилър на автомобили предназначени за експедайтед товари. Те много години са в индустрията и имат поглед върху такива ключови фактори като цената на камиона, технически параметри, разход на гориво, живот на отделните компоненти и нека не забравяме и комфорта на шофьора.
Друг начин е да закупите пак такъв камион, само че използван. Тук проблемът е да намерите такъв, който хем да е евтин, хем да е и в добро състояние. Ако се ориентирате към този вариант, проверете изискванията на бъдещата ви компания за професионалните предавки (powertrain) на вашият автомобил и дали той през годините е обслужван правилно.
3. Соло или тим.
Повече потенциални товари, по-добро заплащане и по-малки главоболия със законите за работното време ще имате, ако работите с тим (двойка) шофьори в сравнение, ако наемете соло (единичен) водач. Само че, една голяма подробност – тим-карането не е за всеки. Но все пак имайте предвид, че коравите соло-шофьори все пак могат да се представят много добре финансово.
Как да разберете кое е добро за вас? Имайте предвид следното:
•    Можете ли да участвате в колективни решения за различните текущи отговорности (например какъв товар да се закара и кога) или предпочитате да си решавате всякога само на своя глава? Това е генералният въпрос, който може да определи дали вие ставате за тим-каране или не, защото ако сте свикнали да не се съобразявате с друго мнение, имате два избора – или да си стоите в къщи, или да си карате сам.
•    Можете ли да спите добре в камион, който е в движение? Соло-шофьорите имат голямата привилегия да си почиват на място, при спрял камион. Опитните шофьори знаят как да помогнат на техният колега, за да се наспи, като карат изключително меко и плавно, избягвайки дупките и източниците на вибрации по пътя. Никакви внезапни спирачки, рязка газ или лашкане от една лента в друга.
•    Чувствате ли се комфортно да общувате с друг човек за дълги периоди или сте свикнал да си прекарвате времето сам, сред свое лично пространство? Имайте предвид че вие и вашия колега, през следващите няколко дни, понякога седмици, а в някои случаи и месеци, ще трябва да живеете на изключително тясно пространство. Това може да постави вашите отношения на изключително голям стрес.
4. Избор на компания.
Ако още не сте се отказали да бъдете собственик оператор на експедайтед трък, идва момента да изберете на коя компания да „лизвате“ вашата екипировка. Не забравяйте тези три „К“-та, които трябва да вземете предвид:
•    Културата. Хубаво преценете компанията-превозвач, която сте набелязали. Каква е нейната бизнес-практика и култура на работа? Дали можете да се развивате финансово в такава среда? Дали ще бъдете посрещнат с искреност и уважение? Най-добрият източник на информация е репутацията на компанията, така че отделете малко време да поговорите с нейните шофьори. Ако те са имали някакви проблеми, все някой ще си развърже езика.
•    Клиентите. Кои са основните клиенти на компанията? Дали този превозвач се занимава с пратки само от определен сегмент на транспортната индустрия (в този случай и той, и вие ще бъдете зависими от бъдещето финансово състояние на този сегмент), или той работи с разнообразни товари? Отговорът на този въпрос може да ви подскаже дали има бъдеще пред тази компания или не.
•    Компенсациите. В тази категория спадат всички плащания които очаквате. Колко и кога ще ви се заплати? Дали това ще е постоянна цена за миля или това ще е процент от товара?  Тук не става дума дали един метод има предимство пред друг, а за това, че вие сте длъжен да уточните и най-малките детайли относно парите и заплащанията.
5. Контрактът.
Какво трябва да знаете преди да подпишете вашият контракт с компанията? Първото основно нещо е да си дадете сметка кои са задължителните клаузи в един контракт за лизинг. Тук може да се отнесете към секция 376.12 от регулациите на Департамента по транспорт, озаглавена “Written Lease Agreements”. Това е идеален източник на информация за това какво трябва, и какво не трябва да бъде включено в един такъв контракт. Когато започнете да се запознавате с оригиналният документ, който ви се предлага от компанията, проверете внимателно дали не са договорено „скрити“ плащания, като административни такси, допълнителни застраховки или други подобни. На пръв поглед вашият пакет с компенсации може да изглежда прекрасен и после животът ви да стане ад от месечни вноски, на които на времето не сте обърнали внимание. Затова внимавайте какво подписвате. Нещо повече – контрактът внимателно трябва да уточнява вашите отговорности относно превозването на товара и какви са така наречените „дедактибълс“. За експедайтед превози те могат да варират между 1000 и 2500$.
И така, най-важното е да си дадете правилна сметка дали този тип на работа е съвместим със вашият начин на живот. Използвайте горните 5 точки за да изберете най-доброто решение за вас и вашето семейство.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“