Полезни ли са диетичните газирани напитки?

Да си зададем въпроса дали диетичните газирани напитки са по-полезни за нашия организъм от обикновената сода, е все едно да се двоумим коя марка цигари са по-подходящи за маратонците, или какво е по-добре да ни се стовари на главата- метално гюле или пиано от третия етаж. Макар че на пръв поглед има известни разлики, какъвто и да е изборът, той винаги ще е в наш ущърб.
„Този въпрос по начало е погрешен – казва Сузи Суитърс, невролог и професор по психология в университета „Пърдю“- на първо място никой не трябва да пие каквато и да е сода всеки ден.“
Ето това е, ако пиете диетична сода всеки ден (не сте само вие, един от пет души го прави), това може да е по-добре отколкото да консумирате сода със захар, по същият начин, ако изяждате четири пици със сирене, вместо четири пици с кренвирши. От математическа гледна точка 0 калории са по добре от 140, които се съдържат в обикновената кола.
„Но ако погледнете в дългосрочните последици, за тези които пият диетична вместо обикновена кола – казва Суитърс – ще откриете, че те имат по-големи поражения на здравето си.“
Например:
Ново проучване показва, че всекидневните консуматори на диетична сода имат 61 процента по-голям риск за развиване на болести свързани със сърдечно-съдовата система, отколкото тези които въобще не консумират никакви подсладени газирани напитки.
Същото изследване показва, че възрастните хора, които пият диетична сода всеки ден в продължение на повече от девет години, натрупват тройно повече тлъстини на кръста си от тези, които не употребяват газирани напитки, като по този начин увеличават драстично диаметъра на талията си (този телесен диаметър е последният, който обикновено хората искат да увеличат).
А сега време е за реклама на диетичната сода:
•    Хората с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване, които пият „зиро“ кока-кола и други подобни, са склонни да приемат значително повече калории при ядене от обикновено.
•    Те също така много по-често задоволяват глада си с бърза храна, иначе по-известна като „junk-food”.
•    Не на последно място, диетичната кола има вкус на престоял алуминий. Тук научно обяснение няма, обаче всеки може да опита.
В общи линии може да направим асоцияция на пиенето на диетична кола със слушането на песните на Лени Кравиц – след известно време спираме да се съпротивляваме и свикваме с тях. Някак си бомбардирани дълги години с реклами, накрая си казваме: „Няма нищо лошо да си пийнем по едно кенче течна захар на ден.“ Забележете, никой нормален човек не си казва: „Абе, няма нищо лошо на ден да си хапвам по десет лъжици захар.“
„Когато вечеряме не си слагаме на масата и купичка захар, която да ядем с останалата храна – ни припомня Суитърс, – но всъщност това представляват кока-колата и подсладените соди – именно течна захар.“
Тук има главно три проблема.
Първо:
Подсладителите, които се слагат в диетичните соди са повече от сто пъти по-сладки от захарта, което веднага привиква организмът ни към изкуствено подсладени храни.
Второ:
Нашите тела по естествен начин асоциират „сладкото“ с калориите. Когато тази връзка се разруши, цялата система излиза от баланс и всъщност това може да доведе до по-голям глад за захар, защото технически такава не е била консумирана.
Трето:
Някак взехме да приемаме за нормална идеята да пием коктейл от химикали: фосфорна кесилина (phosphoric acid – тази която буквално отмива калция от костите), аспартам (aspartame – това пък нашият организъм го превръща в формалдехид), sodium benzoate (това е токова вредно, че оставяме проучването да си го направите за домашно) и няколко други химикали прибавени за оцветяване, чиито имена започват с „метил“ и така нататък… И всичко това минава за модерно, приемливо, че даже черпим с тази смес дори и децата си! Да живее консумативното общество!
Но все пак нека да отговорим на въпроса, с който започнахме:
„Да, по някакъв перверзен начин диетичната сода може и да е по-полезна от обикновената – казва Суитърс. – Но нека да си зададем въпросът – защо въобще трябва да пием подсладена газирана течност?“
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
aсистент по медицицна,
в. „България СЕГА“