Високото кръвно налягане и пиенето на сок от череши.

Хипертонията или високото кръвно налягане е комплексен проблем, който не може да бъде решен по лесен начин. Въпреки това съществува цял фолклор от рецепти, хитрини и трикове, с които хората се опитват да си помогнат. Някои от тях работят частично, други не (без да вредят), трети направо са потенциален риск за здравето.
Учени от университета в Нортъмбрия са направили опит да изследват една от тези рецепти и са стигнали до неочаквани и положителни резултати. Оказва се, че пиенето на сок от череши наистина сваля кръвното, като носи и различни други здравословни бенефити. Те са открили че:
• Хората, които пият 60 ml концентрат от черешов сок  разреден с вода, имат  спад на кръвнoто налягане от 7%  в рамките на три часа.
• Проучването показало, че  тази консумация води до намаляване на риска от инсулт с 38%, и сърдечно-съдови заболявания с 23%.
• Само пациенти, които приемат лекарства за кръвното налягане виждат подобни ефекти.

Те смятат, че черешовият сок има такова силно влияние върху кръвното налягане, защото е богат на фенолни киселини. Това са тип естествено срещащи се в природата антиоксиданти. От хипертония страдат около пет милиона души в Англия и ако тя не се лекува, рискът от инфаркт, сърдечна недостатъчност, проблеми с бъбреците, инсулт и деменция нараства значително.
Изследователският екип, чиято работа е публикувана в американско списание за клинично хранене, е тествал 15 души, които са показвали признаци на високо кръвно налягане. На някои от доброволците е бил даден 60 ml черешов концентрат разреден със 100 мл вода, на други същото количество „плацебо“- напитка състояща се от вода с плодов аромат.

Учените са установили, че при участниците пиещи черешов концентрат кръвното налягане е спаднало със седем на сто… При изследване на състава на кръвта на доброволците се е установило, че най-голямо подобрение се наблюдава при тези, които имат и най-високи нива на две фенолни киселини. Това са протокатехиновата и ваниловата киселина.
Хората, които са пили 60 ml концентрат от черешов сок разреден с вода, са усетили ефекта в рамките на три часа от консумацията. Ръководителят на изследването Kaрeн Кийн, чийто проект е финансиран от института по маркетинг „Cherry“ в САЩ е заявил:
 „По-голямата част от сърдечно-съдовите заболявания се причиняват от рискови фактори, които могат да бъдат контролирани, лекувани или модифицирани. Те включват високо кръвно налягане, холестерол, затлъстяване, тютюнопушене, липса на физическа активност и диабет.
Повишеното кръвно налягане е водеща причина за смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания. Дори и сравнително най-малкото намаляване на нивата на хипертония, може да има голямо въздействие водещо до спад на смъртността. Мащабът на ефекта на понижаване на кръвното налягане при консумиране на черешов сок е сравним с този, постигнат от високотехнологично антихипертензивно лекарство.“
За да подчертае ефектът, който има приемането на черешов сок при контролирането на високото кръвно налягане, съавторът на проучването професор Гълин Холатсон добавя:
„Това е първото изследване за установяване на силните ефекти от употребата на плодов черешов сок върху хипертонията, артериалната твърдост и микроваскуларната вазодилатация при мъжете с ранно абнормално кръвно.”
Тези интересни резултати се допълват от все повече изследвания, които показват, че консумиране на правилните видове храни е печеливша стратегия, която води до потенциална полза за здравето.
Ние само можем да се надяваме, че тези ползи могат да бъдат увеличени с комбинираното въздействие на някои от растителните съединения съдържащи се в концентрата от черешов сок.

Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина,
в. „България СЕГА“