За добрите, специалните, и световните питиета на японците

Един от неверните стереотипи, които сме възприели за хората от Азия, и по-специално за японците, е това че макар и да са с добра физика (нали са създали толкова бойни изкуства), те не обичат и не могат да консумират алкохол. Едва ли не падат под масата от два „напръстника“.

Това, разбира се, не е вярно. Достатъчно е да попаднете в японски магазин и разнообразието от предлагане на алкохолни напитки ще ви затисне като лавина. Има толкова различни видове бутилки с необичайни форми и цвят, с футуристичен дизайн, със странни надписи, че ние се стъписваме и незнаейки какво да правим, подминаваме към следващият щанд.

Ето така пропускаме една възможност да се докоснем до един абсолютно непознат за нас вкусов свят – светът на японските алкохолни напитки.

За да разберем „кой – кой е“ в това шарено многообразие разговаряме с нашия приятел г-н Парк, мениджър на „Тенсуке Маркет“, един от най-красивите, магнетични и пълни с атрактивни продукти от най-високо качество магазини в Чикаго.

Тодор Паунов : Г-н Парк всички ние сме чували за японската напитка саке. Бихте ли ни казали няколко думи за нея.

Господин Парк: Разбира се. Всъщност сакето е оризово вино. Също както и при регулярните червени и бели вина, съществуват  голямо разнообразие от различни видове саке. Това е тип алкохол, който включва над 15,000 видове и марки. Например, ние предлагаме над 80 вида саке в нашият магазин.
Трябва да имаме предвид, че в сакето има два основни компонента – ориз и вода. За направата на саке се използват различни видове ориз от различни региони в Япония. Различният тип ориз дава и различен вкус на сакето. Водата също идва от различни региони. Дали тя ще е планинска или ще е доставена от извор в долина, това също значително влияе на вкуса на напитката. Когато се опитвате да узнаете нещо за определен вид саке трябва да попитате за типът ориз, от който е направено. Подготовката на ориза за производството на саке, включва процес наречен „полиране на ориза“. Това всъщност означава отстраняване на част от външния слой на зърното. Счита се че 5% от материала на оризовото зърно не е добър за производство на саке и затова се премахва. Колкото повече материал от зърното се отстранява, толкова повече се повишава качеството на сакето. При висококачествените сакета 60,70 или 80% от зърното е било отстранено. Саке направено само от сърцевината на оризовото зърно е много чисто и се цени много. Тук ние продаваме една марка, която се казва Дасай 39. Това означава, че от зърното са оставени само 39%. 61% от ориза е бил изхвърлен с цел да се стигне до по-чистия и качествен материал, само и само да бъде произведено по-добро на вкус саке. Оризовото зърно има няколко пласта, всеки един с различно хранително и химическо качество. Накратко казано, качеството на саке се определя главно от това колко е бил „полиран“ ориза.

Т.П.:И така, ако разбирам правилно, саке се прави само от ориз?

Г-н Парк: Да така е, но от ориз могат да се приготвят и други типове алкохолни напитки. Може би на българите ще им хареса също и нещо, което ние наричаме „шочжу“ (shochu). Сакето варира обикновено между 14 и 18% алкохол, но шочжу варира от 20 до 30%. Шочжу е твърд алкохол и при ферментацията се използват сладки картофи, ориз, ечемик и подобни продукти. Но в повечето случаи посочените три продукта в комбинация.

Т.П.: Имате ли го в магазина?

Г-н Парк: Разбира се. Тук имаме около 30 вида шочжу.Повечето източноевропейци приемат тази напитка много добре. Когато дойдете в магазина просто попитайте за шочжу( Schochu).

Тръгваме между щандовете в магазина и г-н Парк енергично обяснява и показва:

Сами може да видите по щандовете какво голямо разнообразие на сакета предлагаме в нашия магазин.Те всички имат различни, ако мога така да се изразя, характеристики. Някои са по-меки, други по-силни. Този тип саке се нарича „нигори“. Това са тези сакета, които не са филтрирани. Те са с консистенция на силно разреден крем, което разбира се им придава и по-мек вкус. Другите типове саке са филтрирани и съответно са бистри. „Нигори“ сакетата пристигат с различни вкусове. Може да опитате такива с вкус на ягода, праскова и т.н. Ето тази марка – „Перфектен сняг“, която  е с много впечатляващ дизайн, но вкусът му също няма да ви разочарова. Това, което трябва да се знае за „нигори“ е, че сакето, оставено нефилтрирано, придобива много приятен и сладък вкус.

Тук виждаме  „Озеки Тару“- саке отлежало в дъбови бъчви. Това му придава специфичен цвят и вкус. Това тук е шоджу. Алкохолната концентрация вече е 24%. Ето това шочжу е от ориз, това тук е „Джинзо“,  направено от ечемик. Ето тук, например имаме газирано саке. От него отново има голямо разнообразие на вкусове. Това тук са така наречените сливови вина. Ето тази марка например се казва „Имешу“една от най-популярните в Япония. Дори и американската компания „Кикоман“ започна да произвежда сливови вина. Това, което потребителят трябва да знае, е че вината на тази компания съдържат и доста захар.

Ето че стигнахме и до наливното саке. Това е саке, което не е пастьоризирано. Повечето сакета са пастьоризирани няколко пъти, за да се ликвидират всякакви възможности за развитие на микроорганизми.

Важно е да се знае за сакето, че трябва да се купува от магазини, които имат голям оборот, защото не може да трае повече от една година. След една година то помътнява и вкусът му се влошава значително. При бирата крайният срок е 6 месеца. За сакето – 1 година. Така че, внимавайте за търговците, които предлагат саке. Ако те нямат голям оборот, проверете специално дали сакето не е „залежало“. При уискито и „шоджу“ няма проблеми. Те могат да си стоят и години. При сакето това е недопустимо.

Т.П.: Споменахте думата уиски. Кажете ни няколко думи за японското уиски.

Г-н Парк: В магазина имаме секция, предлагаща японско уиски. Тук ще намерите „Ямазаки“, „Никка“, „Сантори“, „Хибики“. Ние предлагаме повече от 9 вида японско уиски. Японците не обичат алкохол с много остър мирис и предпочитат напитки с по-приятен вкус. Те се стремят да предадат на алкохола който произвеждат, включително и на сакето,  лек, приятен, изтънчен и рафиниран вкус. Знам, че повечето източноевропейци консумират алкохол със силен и остър вкус. При японците това не е така.
Трябва да знаете, че японското уиски „Ямазаки“ спечели наградите за 2014 и 2015 г. за най-добро уиски в света. Всъщност ние очакваме утре пратка точно от това уиски…

Т.П.: В колко часа? (Присъстващите избухват в смях)

Г-н Парк: Вие се шегувате, но това е толкова търсено уиски, че от него се предлагат само лимитирани доставки. Съответно и цената е по-висока – около $100 за бутилка. Но не забравяйте, че тук говорим за най-доброто уиски в света. Тази марка спечели няколко международни конкурса и беше призната за „Уиски №1”в света за тази и миналата година, като се наложи над всички известни марки шотландско уиски! Цената ѝ моментално скочи почти двойно. Ние чакаме вече почти 1 година за да получим един кашон от това уиски.

Т.П.: И това кашонче пристига утре?

Г-н Парк: Да, точно така.

Т.П.: В колко часа? (Вече никой не се смее)

Г-н Парк: Вижте, проблемът с това уиски е, че поради голямото търсене, производителите му са принудени да лимитират доставките. Аз се опитах да поръчам повече от един кашон (12 бутилки), но те не ми позволиха.

Т.П.: Аз лично наскоро опитах „Сантори“ и ми направи впечатление, че вкусът на японското уиски е много мек. По-близо до типа „скоч“.

Г-н Парк: О, да, също както при храната японците предпочитат лекия и рафиниран вкус. Колкото се може по-чист и с по-малко подправки. А сега позволете ми да ви покажа някои конкретни напитки. Този щанд тук е за по-скъпите питиета – за уиски и така наречените „хай енд“(висококачествени) сакета. Това тук е „Дасай 39“. То е направено от ориз, от който са оставени най-качествените 39%, както споменахме. Струва $66, но причината за това вече я знаете.

Т.П.: Няколко думи за японската бира?

Г-н Парк: По-известната бира в Америка е „Сапоро“. Това е, ако мога така да се изразя, марка пригодена за американския вкус, но е разпространена също и в Япония. „Номер едно” по продажба бира в Япония, е тази на компанията наречена „Асахи“. „Кирин Ичибан“ е втората по продажба и при нейната направа се използва хмел. Всички тези бири се различават от типичните бири, които се консумират на Запад , като „Гинес“ например, с по-мекия си вкус. Тук, в магазина, най-много продаваме от бирата „Сапоро“. Имаме и безалкохолна бира, която се нарича „Асахи Нула“. Имаме и бири с ухание на плод. Те са за клиенти с по специфичен вкус.

Накрая искам да кажа, че всички българи са добре дошли в нашия магазин и ако имат нужда от повече информация за нашите продукти, трябва просто да ни попитат.

Благодарим на г-н Парк и за нас е време да си тръгнем от магазина. В началото ви предупредихме, че ще ви затрупа лавина от предлагане и информация. Може би най-добре е да започнете да опитвате всичко едно по едно…

Кампай! (Наздраве!)

TENSUKE MARKET – Tel. 847.806.1200 – Address: 3 S. Arlington Heights Rd., Elk Grove Village, IL 60007

Тодор Т. Паунов
„България СЕГА”, Чикаго