Някои препоръки за зимните грижи по камиона

Зимата вече е факт.
Както казват: „никога не е късно за повечко грижи по техниката.“Макар, че летните жеги са много вредни за вашия камион, зимните студове носят със себе си абсолютно нови проблеми, които може да ви накарат да „закъсате“ на пътя, ако не вземете мерки.

Всичко започва с добра превантивна програма по поддръжката.

Ако вече имате солидна превантивна програма (ПМ) може да си спестите много неприятности. Много авторемонтни центрове имат собствени списъци за проверка и са готови да ви помогнат. Ето някои неща на вашето внимание:

– Имате нужда от свежо масло с подходящ за опериране вискозитет при високо натоварване на двигателя и през студено време. Производителят на вашия двигател може да предостави някои важни препоръки. Студеното време може на направи така, че да не можете да стартирате лесно някои видове двигатели. Ако имате подгревател на блока, проверете го дали работи.

– Всички колани, маркучи и гумени приспособления трябва да се проверят и да се сменят, ако е нужно.

– Както беше споменато по-горе двигателите трудно стартират в студено време, затова убедете се, че вашата електрическа и зарядна система функционират нормално. Това включва проверка на акумулаторите, всичките кабели и алтернатора. Вашите акумулатори трябва да са чисти и да нямат корозия по терминалите. През студеното време, за да се заредят акумулаторите отнема повече време, така че изправността на цялата система е от особено значение.

– Горивната система трябва да се провери също. Сменете горивния филтър и воден сепаратор. Използването на подходящо гориво е особено важно. Повечето бензиностанции провеждат зимно третиране на тяхното гориво, но вие можете да помислите също за използването на някои добавки.

– Охладителната система трябва да бъде обслужена подходящо, така че да осигури защита срещу замръзване. Правейки това, обърнете внимание на парното в кабината, дали има някакви течове от радиатора или от охладителите на  EGR–те. Проверете за пукнатини по маркучите и дали са затегнати кламфите (връзките на маркучите).

– Въздушният изсушител трябва да се провери. Неговата изправност ще се отрази на правилното функциониране на вашите спирачки, така че тази проверка е особено важна. Ако има и филтър, проверете го и него. През времето на тази проверка, се убедете че вашите въздушни резервоари са продухани от влага и разни задръствания. Запомнете, всичката влага и наноси от тях, най-накрая ще се озоват във въздушните магистрали на вашето ремарке и това може да причини замръзване на някоя клапа или спирачка.

– С въвеждането на EGR-те, сега трябва да се грижим и за DPF и SCR системите. Различните производители имат различни препоръки, така че се консултирайте с вашите инструкционни книжки, за да получите подходяща информация. Най-накрая не забравяйте да проверите нивото на саждите във вашия DPF филтър. Това може да стане, само ако свържете диагностичен компютър и видите наличната информация. Добра практика е да извършвате форсирано регенериране при всяка смяна на маслото. Обикновено през зимата камионите работят повече на място и това може да доведе до допълнително задръстване със сажди. Има вероятност състоянието на DPF филтрите да се отрази на работата на SCR системата, затова и тя трябва да бъде обслужена, така както е препоръчано в инструкциите.

– Гумите, както винаги, са от особено значение. Поддържайте ги подходящо напомпани за зимно каране. Проверете ги за физически проблеми. Любопитен факт е, че обикновено големите камиони губят на месец около 1 кг въздух. Затова проверете дали не изпускат клапаните на гумите и затегнете капачките им.

– Ако имате APU на камиона проверете препоръките за поддръжка на производителя.

– Ежедневните, преди и след, пътни проверки са добър начин да поддържате вашия камион в изправност не само в зимно, но и при всякакво време.

С изправен камион ще продължавате да се движите и да печелите пари, като по-малко излагате живота си на риск.

Успех!

Чанита и Тодор Паунови
в. „България СЕГА”, Чикаго