Четиво за хората с изтръпнали пръсти на волана…

Въпрос: Какво общо имат миньор, шофьор и секретарка-машинописка?
Отговор: Тендовагенитът!

Звучи като виц, но на много хора, които страдат от това заболяване, известно още като синдром на карпалния тунел (СКТ), не им е до смях. Повечето професионални шофьори страдат от изтръпване на ръката и болка. Скорошно изследване на 740 тръкари откри, че 59% от тях изпитват болка, а 71% страдат от обезчувствяване на ръцете, докато карат. Захватът върху волана трансферира напрежение и вибрации върху ръката и  потенциално причинява този синдром на карпалния тунел(СКТ). СКТ е не само много болезнен проблем, но също е и причина за отсъствие от работа, а също и голям здравословен разход. Някъде около $8,763 в случай на хирургична намеса.

Класическите СКТ симптоми включват болка, безчувственост или изтръпване на палеца, показалеца, средният и половината от безименният пръст (нервът, който отива към кутрето е различен и се нарича улнар нерв). Проблемът също може да стигне и до рамото. Болката и изтръпването често са по-лоши през нощта, правейки спането почти невъзможно.

Провисването на ръката от леглото и периодичното разтърсване могат мъничко да облекчат болката. Може да се появи слабост при хващане на предмети и също контракция на мускулите в основата на палеца (тенарна атрофия).

Тестове за състоянието на нервите, използващи електрически импулси, стимулиращи предмишницата в областта над карпалния тунел, могат да помогнат при диагнозата на СКТ. По този начин може да се определи точното място и колко са пострадали нервите. Диагнозата се потвърждава, ако има облекчение при инжекция със стероиди в пострадалото място.

Предварително третиране на СКТ включва носене на шина на китката и избягване на натоварване на китката. Ергономични и специални упражнения могат да предотвратят СКТ при професионалните шофьори. Лекуването на съпътстващи медицински проблеми, като диабет и хипотироидизъм, също може да бъде от полза и да облекчи симптомите на СКТ. Не-стероидните противовъзпалителни лекарства, съчетани със стероидни инжекции много често също се оказват ефективни.

Хирургичната намеса при СКТ може да бъде извършена след като другите средства не са помогнали. Операцията облекчава вътрешното напрежение  върху медиалния нерв, като освобождава карпалния лигамент, който всъщност образува така наречения „покрив“ на карпалния тунел. Операцията отнема обикновено около 20 минути и се извършва на рутинна основа. Може да има някакви странични ефекти, ако е настъпила постоянна повреда на нерва при забавено лечение. Въпреки всичко хирургическата намеса винаги помага, защото освобождавайки напрежението върху нерва предотвратява бъдещи увреждания и така дава шанс на възстановителния процес.

Хирургическата намеса обаче не може да предотврати външното напрежение, което се получава при натоварване на ръката. Ваше задължение е да установите правилни навици при каране, като стойка, захват на волана и т.н. Например много вреден навик е ръката ви да почива върху скоростния лост. По този начин я излагате на допълнителни вибрации и съответно напрежение към карпалните нерви.

Успешното лечение зависи от правилната диагноза и навременното лечение. Само така може  да се избегне необратимо увреждане.

Бъдете здрави !

Тодор Тодоров Паунов,
Асистент по медицина.
Екип „Волан и Пътища”,
В. „България Сега”, Чикаго