Само 1 500 000 и „Шейтън Еквилибриум“ е Ваш!

„Шейтан“ значи и дявол. Автомобилна компания, базирана в Словения – да, няма грешка, същата малка като България държава, стартирала в бурните води на капитализма по същото време, е избрала подобно име -„Шейтън Еквилибриум“ за първия си автомобил, или по скоро суперкола.
Бърз анализ на името всъщност показва, че това е сиукската дума за сокол,  който за индианците е символ на могъщество, успех, мъдрост и победа. Дефиницията за „еквилибриум“ е състояние на баланс,  дължащо се на действия на равни сили в противополжни посоки.

Засега „Шейтън Еквилибриум“ е дигитален икономически проект, но компанията  има планове да произвежда по 20 копия от тази хищна птица за нуждите на елитният пазар на суперколи.

Технически показатели
Общото тегло на автомобила е 2600 либри (със 100 либри по лек от Фолксваген Костенурка). Тази олекотеност единственно може да бъде постигната с много леки,  но същевременно и много здрави материали. Точно такива са използвани за шасито и джантите, направени от титаниево-карбонова сплав,  като корпусът е излят изцяло от карбонови влакна. Съотношението на мощност към теглото е 2.398 либри за една конска сила. Идеята е силата на двигателя да достигне 1084 конски сили като дава тяга от 685 фт/либра  при 5000 оборота в минута.
Интериорът е спортен и същевременно елегантен, състоящ се от кожа и алакантара (изкуствен заместител на специално обработена кожа с мека повърхност), карбонови материали,  полиран алуминий, седалки тип „Рекардо“ и електроника на „Бош“. Доминираща точка в интериора е архитектурата на шофьорското място, осигуряваща максимално ефективно шофиране, когато „Еквилибриума“  достигне пълния си работен капацитет. Корпусът от карбонови влакна дава възможност да се постигне лек и същевременно здрав екстериор. Или накратко  казано,  дизайнът е в хармония с агресивното име на автомобила – „Сокол“. Наклонът на контура сякаш подсказва, че колата е готова за атака. Тази линия същевременно позволява максимално да се намали съпротивлението на въздуха. Широките странични спойлери доставят голям приток на въздух към двата радиатора така необходими  за охлаждането на чудовищния „V“ образен двигател. В допълнение, поставените декоративни решетки дават възможност за отнемане на излишната топлина генерирана при работата на двигателя. За него няма много информация,  освен това, че е тип „V-12“ и че ще бъде монтиран зад шофьорското място. Може да предположим, считайки че това е начално производство, че ще бъде изработен от реномирани фирми като БМВ, Мерцедес, Пагани или Ламбурджини. Независимо от марката, той ще бъде способен да изстреля тази суперкола от 0 до 60 мили/ч  за 2,9 секунди като предвидената максимална скорост е 250 мили/час. Цената на това чудо е 1,5 милиона евро и компанията вече има поръчки,  така, че ще трябва да побързате, ако не искате да чакате. Да се надяваме, че екипът зад  „ Шейтън Еквилибриум“ ще види мечтите си осъществени.

Тодор Паунов,
в. „България Сега”,
Чикаго