Десетте топ-новини в транспортната индустрия за 2014 година

Изминалата година беше много интересна и динамична.  Предлагаме ви 10-те най популярни теми и новини. Премахването на провизиите към 34-ри часовият рестарт, приети през  2013 г., е топ новината за 2014-та.

1. Промяната на 34-ри часовият рестарт.
Премахнати, или най-малкото временно отстранени, бяха изискванията отнасящи се за двата периода между 1 и 5 през нощта, при рестартирането. Отстранено беше и така също условието за не повече от един рестарт седмично. Изискването за 30 минутна почивка, обаче беше оставено в действие за най голямо разочарование на шофьорите. Превозвачите протестираха дълго време срещу тези изисквания, като посочваха негативното им влияние върху производителността и за това, че повишават цената на превоза като същевременно намаляват приходите на шофьорите. Мнозина изказаха мнение, че тези регулации всъщност водят до наличието на повече тежкотоварни автомобили по пътищата през пиковите часове. Това предизвиква задръствания и се отразява на безопасността на движение.
Тези провизии,  влезли в сила през юли 2013, бяха премахнати с решение на Конгреса, подписано от Президента, на 16-ти декември миналата година. Поставен е и срок към Федералната администрация за превоз на товари ( FMCSA ), да извърши проучване за това как тези изменения се отразяват на безопасността по пътищата и как те влияят на умората и здравето на шофьорите. Изследването трябва да бъде завършено не по късно от 30-ти септември тази година. Резултатите ще се вземат под внимание за крайните изменения по закона и тава навярно ще бъде и новата топ новина за 2015 г.

2. Цената на горивото.
Новините около цените на дизеловото гориво са на второ място по популярност през 2014 г. Цената на суровия петрол достигна до 105$ за барел през юни, като до края на миналата година спадна с около 50%. В резултат, цените на дизеловото гориво и бензинът също се намалиха. През февруари средно един галон се купуваше за около 4$ и тази стойност плюс-минус  8 цента се запази до юни. През юли започна падането на цената и тази тенденция се запази до декември,  където беше отразено и най голямото падане от 35 цента. Достигнатата средна цена в края на годината от 3.21$ за галон  е и най ниската от 2010 г.

3. Използването на електронни устройства за записване часовете на работа при шофьорите. (Electronic Logging Devices-ELD)
След като 7-мият апелативен съд оформи решението на Федералната администрация по транспорт – FMCSA в окончателен закон през 2010 г. не се спря да се търсят нови възможности за въвеждането на електронни устройства, които да записват работния статус на шофьорите на камиони  и автобуси. Бяха проучени и начини да бъдат защитени и личните данни на водачите, също и техните права при опит за принуда от страна на превозвачите, за нарушаване на закона. Взети са под внимание случаи, когато шофьорът е принуждаван да кара повече часове, изпращан е на път болен, неразположен или преуморен. Решението, взето от Конгреса през декември, дава срок тези изисквания да бъдат оформени като краен закон не по късно от 1-ви юни тази година.

4. Продажбите на камиони.
Продажбите на нови камиони клас 8 започна да се вдига от дългото падане през 2013 г. наблюдавано от най-високата си точка от 2006 г. След колебание надолу през първата половина на 2013 г., вероятно отразяващо колебанието на превозвачите в очакване на труден икономически период, през втората половина тяхната увереност се повиши. Наличието на клиенти и товари се отрази положително върху продажбите. През януари миналата година те се повишиха с около 7,5% повече от тези през 2013 г. като продължиха да нарастват през цялата година. За декември 2015 се очакват с 200,000 повече продажби от 2014-та. Това ще е рекорд за новото столетие.

5. Оставката на г-жа Ан Феро.
През нейния 5 годишен мандат във  Федералната администрация по превоз (FNCSA), Ан Феро се сблъска с такива проблеми като спорните решения, отнасящи се до въвеждането на електронни устройства в камионите, развитието на програмата за точкова оценка на превозвачите и шофьорите наречена CSA, както и наскоро отменените провизии към 34-часовия рестарт. Ще се запомни опитът на г-жа Феро за съпричастност към проблемите на шофьорите,  изразяващ се в двудневно пътешествие на пътническата седалка в камиона на професионален шофьор, посрещнат както с критика така и с одобрение от шофьори и превозвачи. През август миналата година тя подаде оставка за да приеме предложението в AAMVA (American Association of Motor Vehicle Administration), където в момента е президент и CEO.

6. Недостигът на шофьори
Ако трябва да търсим нещо негативно в транспортната индустрия през 2014 г. която можеше да се похвали с повече товари, по високи заплати и по ниски цени на горивото, то това би бил недостигът на шофьори и трудностите на превозвачите при тяхното намиране. При липса на водачи, благоприятните условия изброени по-горе не бяха използване до край и това на свой ред не позволи максимализиране на печалбата на превозвачите. Шофьорът си остава за сега основният фактор при превозването на товари. В опит да се разреши проблемът се повиши заплащането на водачите, въведоха се и различни форми на компенсации за добре извършена работа, също беше предприета и инициатива за промяна на съществуващите закони, която да позволи наемането и обучението на млади хора. Предполага се, че този проблем няма да бъде разрешен напълно и през 2015 г.

7. Финансиране на инфраструктурата.
Номер седем в нашия списък е липсата на новина, или по-точно новината за липса на конкретна стратегия за финансирането на поправките и подмяната на остарелите мостове и пътища. Този проблем се очаква да се задълбочи когато автомобилите с алтернативно гориво и с по-икономичен режим ще навлязат в по голяма употреба по пътищата. Те ще намалят и без друго намалените до край приходи от данъци и такси на горивото, които са основен източник за финансирането на такива проекти.

8. Общият тонаж на товарите.
Независимо как са измервани, в тонове, тонове за мили, количество на пратките или в доларова цена, данните за 2014 г. показват рекордни количества превозени товари. Шофьорите бяха облагодетелствани от този факт, който им донесе по-голям доход и съответно по-добри възможности за купуване на по-нови камиони. Превозвачите на свой ред имаха възможност да бъдат по-ефективни и да обслужат по голям-брой клиенти.

9. Недостиг на паркинг места.
На никой шофьор не е нужно да му се припомня колко е важно да има на разположение свободни паркинг места. Липсата на такива доведе до нов феномен по трък-стоповете – платени паркинги за камиони. Този проблем беше остро поставен на общественото внимание, след като шофьорът на камион Майк Боеглин беше разстрелян в Детрйт през 2014 г. докато беше паркирал близо до фабрика за стомана. На него му беше отказано да остане с камиона си в двора на фабриката. По този повод Асоциацията за малък бизнес излезе с предложение за промяна на федералните закони, която да даде правото на ветерани от армията, заети в транспорта, да носят оръжие за самозащита. Това предизвика разгорещен дебат в Конгреса, който продължи и по радиостанциите на камионите. Предишните отпратки по проблема включва така наречения закон на Дйейсън предвиждащ повече разходи и фондове за строеж на нови паркинги. Той за съжаление, както и главният проект за финансиране на пътната мрежа, изтече миналата година.

10. Програмата за пресичане на границите.
Откакто NAFTA( North American Trade Agreement), беше подписан през 1992 г., водачите на камиони както и различните организации,  занимаващи се с безопасността по пътищата, бяха ужасени от перспективата мексикански шофьори да се появят по пътищата на Америка. Федералната агенция за транспорт наблюдаваше мексиканските превозвачи базирани в зоната до 90 мили по американо-мексиканската граница. Беше направено заключение, че мексиканските шофьори са толкова сигурни и безопасни като техните американски колеги. Генералният инспектор по безопасността на движение в департамента по транспорт,  обаче не бе на това мнение. Той издаде на 29 декември доклад, в който бяха посочени значителни пропуски в методиките, с които е извършен анализът за безопасното каране на мексиканските шофьори. Въпросът продължава да бъде открит.

Рубриката „Волан, Пътища, Америка”
се списва и редактира от Чанита и Тодор Паунови и Климент Величков