ВЪРХОВНИЯТ СЪД на Канзас реши:

Една много интересна новина, касаеща и много български бизнеси, беше разисквана в американската преса. Транспортният мастодонт „Федекс Граунд”, където работят и много българи, отдавна е подложен на съдебна атака. Вече се появиха и първите резултати.
На 3-ти октомври тази година Канзаският върховен съд постанови, че група от приблизително 500 шофьори, работещи за „Федекс Граунд” са били неправилно класифицирани като „независими контрактори”,  вместо „шофьори” във фирмата. „Федекс” е отговорен за милиони долари отчетени като бизнес разходи и незаконно  удържани от шофьорските  заплати,  като тези за униформи, за сканиране на документи, за загубени или повредени пратки, за компенсации за работа, извършена  извън работно време, за глоби, за застраховки за произшествия на работното място и други.
Делото „Грег срещу „Федекс Граунд” покрива работниците подписали договор с „Федекс” между 1998 и 2007 година. Това дело е част от общ съдебен процес, заедно със щатите Калифорния и Орегон,  проведен от „Деветия общ касационен съд за обжалване” , през октомври.
Решението в Кансас беше взето само седмици след като този касационен съд взе решение, че шофьорите на „Федекс Граунд” в Калифорния и Орегон, според закона, трябва да се считат за работници на тази фирма и няколко дни след като „Националният съвет за работни отношения” стигна до същите изводи , базирани на заключението, че целият бизнес-модел на „Федекс Граунд” погрешно е основан на въображаемата основа, че шофьорите са независими бизнесмени. Канзаският върховен съд е установил, че „Федекс Граунд” има работни отношения със своите шофьори като работодател с работници, а е създал договори, маскирани  като между независими контрактори“.
Решението на съда по делото „Грег” , че шофьорите са работници и взаимоотношенията им са регулирани от Закона за заплатите в Канзас със сигурност ще се отрази и на 24 дела, които протичат в момента в „Седмия касационен съд за обжалване”. Той е изчакал  решението в Канзас и сега връща делата обратно за по нататъшен процес.
Общият национален правен съвет е категоричен: „ Ако някой е назначен като работник, облечен като работник, управляван като работник, компенсиран като работник и уволняван като работник, то използуването на различни думи в договора не могат да го трансформират в независим контрактор.“
Съдът в Канзас също отбелязва, че „Федекс Граунд” всъщност признава , че „ …е структурирал своето опериране така, че да може да определи отношенията си с шофьорите като между независими контрактори с цел извличане на облаги и намаляване на някои от разходите си, свързани с поддържане на собствени работници. “
Да се надяваме , че  тези решения не ще повлияят негативно на българите, имащи бизнес с „Федекс Граунд”…

Тодор Паунов
в.”България Сега”