ЕФЕКТИВНОТО ШОФИРАНЕ

Първите дни на зимата донесоха новината, че на 29 януари ще бъде публикуван в федералният регистър, предложеният закон за използуването на електронни устройства (electronic logging devices) за контрол на часовете за каране при шофьорите. Този закон ще има 60 дневен период за обсъждане преди да влезе в сила на 1 април. Дали той ще бъде приет и точно как ще изглежда, бъдещето ще покаже, но докато чакаме да поговорим за сега действащият закон за регулиране часовете за каране.
Две нови поправки към стария закон са все още в действие. Това са правилата за 30 минутната  почивка след 8 часа каране и новите изисквания за 34 часовото рестартиране. Нека да ги разгледаме по-подробно всяка поотделно.

30-минутната почивка

Според това правило, ако са изминали повече от 8 часа след като шофьорът е започнал работа или дежурство, то той трябва да направи почивка от 30 минути преди да започне да кара отново. Как работи това?
Шофьор, който е акумулирал изискваната задължително по закон почивка от 10 часа, може да започне да кара, като до 8 часа от началото на шофирането е длъжен да спре и да почива  30 минути. Но да предположим, че той първо е бил дежурен за 2 часа и след това е започнал да кара, то в този случай максималният период който той може да е зад волана е 6 часа. Това е така защото според закона,  дежурството трябва да се прибави към карането.
В нашият случай имаме 2 часа дежурство, плюс 6 часа каране и това прави сбор от 8 часа работа и дежурство, следователно трябва да отразим в графата „off duty” 30 минутна почивка. Промяната на дефиницията за състоянието (статуса) „off duty” („извън работа”) означава, че не е задължително непременно да прекарате тези 30 минути в хоризонтално положение. Всяка друга дейност, като обяд, вземане на душ, гимнастика, разходка до тръкстопа (но не и зареждане с гориво, защото това се води дежурство) е приемлива. Шофьорът също би могъл да остане през тези 30 минути и в камиона, стига той, разбира се, да не е в движение.
При тимовете състоянието „off duty” (на „не дежурство”) може да се регистрира за максимум от 2 часа при движещ се камион, като шофьорът може да стои на пасажерската седалка (не забравяйте колана!) и това е абсолютно легално, стига да е направено непосредствено преди или след 8 часа сън в sleeper berth (леглото в камиона).
Въпреки по свободното тълкуване на статуса „off duty”, вие не би трябвало да го използувате, например,  докато чакате да ви натоварят или сте зает с някаква дейност имаща отношение към вашите работни задължения. Федералната администрация за безопасност на превозите(FMCSA) пояснява: „ off duty” да не се използува при времето, което се чака за товарене и разтоварване, освен ако шофьорът не е освободен от абсолютно всички задължения към професионалното превозно средство“.

34-ри часовият рестарт

Това изискване не е ново, но има някои изменения за това как този рестарт да бъде направен. На първо място той може да бъде използуван само един път на седмица. Тук обаче трябва да отбележим, че това не е календарна седмица, а се отнася до период от 168 часа (7 дни/24 часа), който е дълъг една седмица. Този период стартира когато шофьорът започва своя 34 часов рестарт („time off”) и продължава до момента, в когато той стартира неговият следващ 34 часов рестарт („time off”).

Например, ако шофьорът започне рестарта си в сряда 12 часа на обяд, то той не може да направи друг рестарт до следващата сряда на обяд. Трябва да са изминали 168 часа от времето, когато е започнал последният си рестарт. Ако все пак шофьорът направи втори рестарт в рамките на тези 168 часа, той трябва да индикира кой рестарт избира да ползува и за кой сегмент от неговото каране, защото законът гласи, че той може да ползува само един рестарт за 168 часа.

Освен това периодът от 34 часа трябва да включва две части между 1 часа и 5 часа през нощта. Например, ако шофьрът паркира камионът си във вторник вечерта в 7, то той няма да може да завърши рестарта си до четвъртък сутринта в 5. Чак тогава той ще има два нощни периода между 1 и 5. Единият в сряда, а другият в четвъртък сутринта.

Времето, за което се изчисляват нощните периоди трябва да е съобразено с часовата разлика, като се използува часовата зона на домуването на превозното средство. Например шофьор, който живее в източната зона и се намира за рестарт в западната зона трябва да избере за нощните сегменти часовете между 10 вечерта и 2 сутринта местно тихоокеанско време(„Pacific Time Zone”), поради часовата разлика.

Ако не искате това правило за 34 часовият рестарт да наруши сериозно вашият график, изключително важно е предварителното планиране. Например, добре е шофьорът да започне своят рестарт в  7 p.m. (вечерта), защото това ще му даде възможност да го завърши за 34 часа. Ето как се изчислява:

5 часа от 7 p.m. до полунощ (12ч.)
24 часа до полунощ на следващия ден
5 часа от 12 ч. през нощта на следният ден до 5 ч.  сутринта

Всичко това прави 34 часа, които включват и два нощни периода между 1 ч. и 5 ч., според изискванията.
Ако обаче шофьорът паркира в 2 ч. това добавя 17 часа към рестарта и общо престоят ще се увеличи на 51 часа.
Координацията на престоите е особено важна за вашата ефективност.
Успех!

 

Чанита и Тодор Паунови
в.„България Сега”

П.П. Авторите и редакцията не поемат отговорност в случай на неправилно тълкуване и използване на този текст .