Европейската комисия коментира случая с българските дипломати, свързани с ДС

Опитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който Европейската комисия подбира служителите си. Това заяви генералният секретар на комисията Катрин Дей в отговор на въпрос за българските дипломатите, свързани с бившата Държавна сигурност по време на изслушване в Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент днес в Брюксел.
Тя беше попитана от депутат от Европейската народна партия как Брюксел се подсигурява срещу наемането на служители, свързани с бившите комунистически тайни служби и дали такива хора биват назначавани в евроинституциите.
Оценяват се биографиите, които кандидатите представят, както и дали предишният им професионален опит съответства на нуждите на комисията, пояснява Дей. Тя съветва, хората, които желаят да работят за Европейската комисия, да не прикриват данни от професионалните си биографии, защото ако Брюксел се усъмни, той може да проведе допълнително разследване.
Служителите, които работят с конфиденциална информация се нуждаят и от допълнително разрешително за достъп, което се получава след съвместна проверка с органите за достъп до информация в страната, от която идва служителят.
 “От отговора на генералния секретар Катрин Дей е очевидно, че Европейската комисия не допуска ограничаването на права на групи хора. Всеки случай се разглежда по отделно, като основен критерий е опитът на кандидата”, коментира Ивайло Калфин, който е член на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.
Както е известно Народното събрание прие декларация, в която призовава посланиците с досиета сами да напуснат постовете си. Външният министър Николай Младенов обяви, че дипломати, работили за бившите тайни служби нямат място в задграничните представителства на България.
CROSS-BG.NET