Макгахан, чийто мощен глас вдигна света за свободата на поробеното ни Отечество, ще има своето място сред Героите на България

Цяла България, цяла Европа, целият Атлантик и половината от Щатите пресича Михаил Томов, за да дойде няколко пъти при нас в Чикаго и свърши делото, с което покори сърцата ни: ръководи организацията, ангажира скулптор и постави паметник на Апостола Васил Левски в Чикаго! С което спечели уважението и обичта на почти всички ни в Българския град зад Океана.

Наскоро край Черноморския бряг видяхме “Замъкът” на Тумпалов, работил две десетилетия, за да осъществи своята мечта! Нарича я “Влюбен във вятъра”. Изграден е от здрав като стомана гранит и нежни, като в приказка фигури, вътрешен интериор, красиви статуи и всякакви украси. Очите на посетителите галят скулптори, мебели, паркове и градини,  интериор, който наистина покорява. Замъкът струва вероятно милиони. Цената ще се увеличава паралелно с потоците народ, идващи от нашите градове и села, както и хора от цял свят…
Но ние в Чикаго също имаме сбъдната мечта на един наш сънародник. Пазил я свято дълги години в сърцето си и беше дошло време да ни я разкрие: да се  постави паметник на Апостола Васил Левски в най-големия български град  извън страната.
 
Строителят на  модерния нов облик на България от нашето Черноморие Михаил Томов, миналата година ни поднесе един незабравим и вечен дар! Беше идеалът на милиони хора. Българският идеал за любов и вярност към Бога и отечеството, примерът на народната любов – Васил Левски.

Бюст-паметниът на Апостола,  пред който  ние българите благоговеем, е излят от бронз, дело на младия скулптор Христо Георгиев и екипът на ателието му. Михаил Томов направи един велик и оставащ в историята жест към българите: Гледайте, помнете, бъдете винаги с Нашия Апостол! Да помним и тачим завинаги историята си! Преди всичко бъдете българи!

А сега вече пред творческия му дух се изправя идеята за Българските национални герои и будители, гордо наредени в специална алея в Чикаго, където всички ще могат да ги видят. А там, сред тях, ще бъде и… американския журналист Макгахан, чийто бюст-паметник е планиран да стои сред останалите! Макгахан е онзи силен и решителен журналист и войн на съвестта в тогавашна Европа и Америка, който със своите статии по време на Априлското въстание разтърси цяла Европа с тежките си обвинения за жестокостите на поробителите. Неговият глас подготви почвата за Руско-Турската, освободителна за България, война.

Паметта на Макгахан се чества още от 1928 година в родния град на журналиста – Ню Лексингтън, щат Охайо.. И тази година Михаил Томов присъства лично на поредния фестивал. Алеята ще бъде достойно, свидно наше място в Българското Чикаго. Място, от което се нуждаем.

Томов и фондацията “Ние, българите по света”, базирана в черноморските ни градове Поморие, Ахелой, Бургас, Несебър, вече са стъпили на пътя към съзиданието. Успях да зърна и бронзовият лик на смелия фронтови репортер – достойният за нашата голяма благодарност и почит Макгахан.
От тук, от Поморие и Бургас, от Ахелой и Несебър ще Ви потърсим отново – нашите сънародници, и читатели, за да подготвим заедно, точно и спокойно това патриотично дело, духовният стожер на българския дух в Родината и по света…
…И виждаме вече мощната колона на чикагския мотоклуб “Хайдути”, които ще прогърмят от Чикаго до Ню Лексингтън и обратно със знамена и портрети, с желанието и възможността да разбудят и призоват да бъдем заедно, колкото се може повече българи-сънародници и сънародници на Макгахан при създаването на Алеята и честването на великите синове на обществото…

Климент Величков,
Ахелой

в. „България СЕГА“