Докосване до вълшебствата на ръката

Много е писано за народното изкуство, но ни се струва, че малко знаем и все има нещо недоизказано, нещо недовидяно, непоказано, нещо малко запазено… Като че ли  ни се иска по-често да надникваме в душата на хората, сътворили и творящи красота.
Случвало ли Ви се е да отидете на някое място и да имате чувството, че вече сте били там, че познавате човека срещу Вас и тъй леко разговаряте с него? Това се случи с мен при срещата ми с леля Мария през един слънчев и благодатен летен ден в Града на тепетата. Седнахме двете на сянка в градината, заобиколени от здравец и латинки, а разговорът ни така сладкодумно потръгна, че продължи чак докато небето стана теменуженосиньо и шурците засвириха.
От дума на дума, както казват старите хора, леля Мария ме „отведе” в „царството” на прелестното кене. Може би някои веднага ще попитат: „А какво е „кене”?”. За това очарование бих искала да Ви разкажа сега.

Кенето и различните наименования
  Кене от Ихтиманско, изработено на конски косъм, началото на 20 векКенето е една от най-изящните шити дантели с миниатюрни мотиви. Заради своята особена фиеричност и нежност, кенето е наречено още „въздушна дантела”. В различните селища на България кенето има различни имена. В Панагюрище го наричат „китка”, в Пловдивско – „зарафлъци”. В региона на Смолянско му казват „кукла”, а в Бургаско – „тертифил”. Кенето е известно и с наименованията „сачаци” и „бадеми”. Най-големият шедьовър, обаче, е Копривщенското кене, притежаващо „високи художествени достойнства”.

Произход на кенето   
Според леля Мария, която е една от най-големите майсторки на иглата и конеца, както и познавач на кенето, произходът на тази дантела не е изяснен. Все още е спорен въпросът откъде е дошло кенето по българските земи. Някои смятат, че то е пренесено от арменците. Други считат, че е донесено от турците. Има етнографи, които са на мнение, че красивата дантела води началото си от Изтока като впоследствие е разпространена по цялото Средиземноморие.
Кенето може да се открие по дрехите на българи, арменци, турци и други. В отделни райони на Турция кенето се изработва и днес. Леля Мария разказа, че в Гърция техниката за шиене на кене вече е позабравена. В България тази дантела също е позабравена, но все още тук-там се работи. Леля Мария с тъга ми сподели, че жените, изработващи кене в Пловдивско, се броят на пръсти.
Със сигурност се знае, че за първи път кенето се появява през Възраждането в Копривщица. Оттам то е разпространено в Панагюрище, Пловдивско, Пазарджишко, Самоковско, Смолянско, Ихтиманско, Кюстендилско и Трънско. Казват, че в Северна и Източна България кенето не е било известно. 

Шитата дантела „кене”
КенеСчита се, че дантелата „кене” е „една от най-изящните дантели, създавана от ръцете на българката”. Навремето кенето е поставяно „към женските ризи на възрожденския градски костюм, пришивано е „главно по ръбовете на пазвения разрез и ръкавите, които се оставят все още на показ изпод горните дрехи. Шитата дантела наред с плетената дантела заема здрави позиции в градовете, докато плетената дантела преобладава в селата.” Шитата дантела става любима украса за дрехите на българката. (из „Народни художествени занаяти”). Кенето е поставяно също по полите на женските ризи, по краищата на кърпите за глава, по пешкири, покривки, спално и лично бельо. В Ихтиманско поставяли кене и на престилките на невестите. Интересно е да споменем и това, че в някои български селища жените украсявали с кене ръкавите и на мъжките ризи.

Изработване и мотиви
КенеКенето е дантела, която не се изработва по предварително изготвен проект. За нея са нужни „пръсти, фантазия и душа”, точно око и фино чувство за естетика. Известно е, че италианците, например, също имат кене, но то винаги се изработва по предварително нарисуван модел. Туркините, гъркините и арменките шият кене с единичен възел, а българката усложнява и усъвършенства тази дантела като „въвежда” двойния възел. Всъщност, това е важен принос в развитието на техниката. Двойният възел придава особено богатство на орнаментиката.
Кенето се изработва с обикновена игла за шиене. Затова то е наречено „шита дантела”. Голямата разлика между него и плетената дантела се състои именно в това, че кенето се изработва с игла, а плетената дантела – с кука.
Най-старинният вариант на кене е изработван с копринени конци, предимно бели. Срещат се и разноцветни дантели, също шити с копринени конци. Въпреки това, в повечето случаи кенето е от памучни конци, тъй като работата с тях е по-лесна.
Кенето се шие в редове по дължината със специални бодове, широчината е от 2-5 см. „Чрез тази доста трудна и бавна техника се възпроизвеждат различни мотиви – ружи, теменужки, кокичета, птици, дори човешки фигури – в хоровод. Фигурите имат обобщени форми. За тяхното изясняване помагат и цветовете, които се доближават до естествените багри на възпроизведения обект, но с характерна мекота и хармоничност в съчетанията.” (из „Народни художествени занаяти”)
•    Жените в Копривщица изработвали кенето с двоен възел като коприненият конец позволявал да се направят 10-15 навивки за един възел, а посоката на шиене била  отляво надясно. Двойките навивки придавали на кенето стегнатост, то не се нуждаело от колосване.
•    Особено майсторство изисквало шиенето на кене, при което за основа служел бял или черен конски косъм. За изработка на фините мотиви е използван един конски косъм, за по-сложните мотиви – от 5 до 10 конски косъма. Кенето, ушито на конски косъм, има по-голяма здравина, стои грациозно и още по-красиво. Техниката с конски косъм, изобретена от българката, е уникална, сложна и свързана с особена прецизност. Можете ли да си представите как навремето, събрани на мегдана, моми и булки се кипрели с дрехите си? Как на хорото се залюлявали ръкави и кърпи с дантели… Трепка ли трепка и кенето по главите – все едно всяка жена е с цветна корона… Трепкат и радостите, и надеждите в сърцето…
Кене от Трънско, началото на 20 век•    Шитатата дантела намира приложение като декорация на облеклото също така в Ихтиманско, Кюстендилско, Трънско. За кенето в Ихтиманско и Костенец, например, са характерни ажурните бодове, с повече „въздух” между тях – именно това ги отличава от гъстите дантели в Пловдивско и Копривщица. А ако съгледате  какъв разкош са ръкавите на ихтиманските ризи – те са отрупани с кене – широко една цяла педя! Съзрете ли тази закачлива красота, тя ще Ви напръска с искри и веднага ще Ви плени.
•    В Кюстендилско кенето се среща в два вида „рехав” – като в Ихтиманско и „сбит” – като в Копривщица. Характерен орнамент в кюстендилското кене е „хорцето”.
•    В Перник и Трънско се среща кене с кръгли орнаменти, свързани помежду си и образуващи лента. Характерно за Трънско е кенето с цветни конци, което било пришивано на полите на литаците. В същия регион при шиенето на кенето по пазвата на ризите жените поставяли дребни снопчета от миниатюрни мъниста, извайващи възхителна картина.

Бъдещето на дантелата
Леля Мария сподели, че в „извора” – Копривщица – мястото, откъдето кенето е „тръгнало” и където то е придобило особена съвършеност и уникалност, никой вече не го работи. В наши дни никой не можел да изработва и кене на конски косъм. За голямо съжаление уникалната техника с конския косъм се е загубила с времето. Въпреки всичко това, все още има някои клубове, както и отделни жени в България, които полагат усилия да съхранят техниката за шиене на кене и негови образци. Да се надяваме, че тази тъй фиерична и грациозна дантела ще продължи да живее.
Аз самата зареях очи в този вид дантела и не мога да й се нагледам. Как ми се  иска да се нагиздя… Да облека една стара риза с кене по нея, да сложа сукман и престилка, да поставя забрадка с кене, а после да се закича с босилек и ружа и да покажа на света каква красота е сътворила българката!
Казват, че при всяко докосване до народното изкуство има нещо, което те кара да се вълнуваш и затаиш дъх. „А вълнуват обикновено онези неща, в средата на които стоят живите хора с всичко добро, което носят в себе си. Понякога то е толкова много…”

Ваня Велкова,
Берлин

в. „България СЕГА”
Снимки: Ваня Велкова, личен архив