Борисов се впечатли от чушка, използвана при обучението на студенти по медицина

В столичната Александровска болница откриха новоизграден център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания. С него лечебното заведение се превръща в най-високотехнологичната университетска многопрофилна болница в Западна България. Доставено е оборудване за клиниките по кардиология, нефрология, неврология, ендокринология, както и образна диагностика. От болницата съобщиха, че от 200 000 пациенти, които годишно преминават през нея, 3000 са онкоболните.
Проектът, благодарение на който от началото на 2011 г. до днес в болницата са пуснати в експлоатация 36 апарата за ранна диагностика на онкологични заболявания, е на стойност от 19.193 млн. лв. Малко над 16 млн. от тях са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, почти 3 млн. са държавни пари, а 247 хил. лв. са средства на болницата, посочи здравният министър д-р Петър Москов.
“Над 240 млн. са вложени в много болници в България за получаване на модерна апаратура, с която първо, ние лекарите да работим, а после нашите пациенти да могат да бъдат диагностицирани, лекувани така, както в местата, които ние наричаме “белите държави”. Това усилие ще продължи. То е консистентно, разписано и ясно финансирано”, каза Москов.
Студентите в болницата се научават на пространствена ориентация като оперират, докато в същия момент гледат пациента на монитор. Обучението си обаче те извършват върху чушка, което впечатли премиера Бойко Борисов. “Като гледахме апаратурата там, и виждам, че страшно ми прилича това на чушка. Обаче си викам “Сега, ако кажа, че ми прилича на чушка, кой знае каква след това интерпретация ще получа. И го питам доктора “Кой е този орган, който така прилича на чушка”. И той вика: “Ами това е чушка”.

Bestdoctors.bg