130 години от Съединението на България

„Съединението на България, след Освобождението през 1878 г., е най-важното събитие в национално-обединителната програма на българите. Само седем години след Освобождението и след Берлинския конгрес, на 6 септември 1885 г. българите успяват да реализират първата и най-важна задача в своята програма – обединението на двете български държави – Княжество България и Източна Румелия.” – Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей в Пловдив.
„Руско-турската освободителна война през 1877-78 г. имаше като последствие създаването на две нови държави. С други думи: тя създаде Княжество България и автономната област Източна Румелия. И двете държави останаха зависими от Турция. Но тази зависимост съществуваше само на хартия. Всъщност, обаче, България и Източна Румелия бяха, сякаш, съвсем независими от Турция и се грижеха твърде малко за волята на султана. Когато Берлинският конгрес унищожи мира на Сан Стефано и тури на мястото му раздвоените държави България и Източна Румелия, то всеки разумен човек знаеше твърде добре, че това дипломатическо създание не ще може да съществува дълго време.” – из книгата „Борбата на българите за съединението си” на Артур фон Хун, германски офицер и кореспондент на „Кьолнише цайтунг”, работещ в България през 1885 г.
„Българите дадоха най-милото и най-скъпото си за своето народно обединение, за свободата и за независимостта си, и следователно, заслужават и опората от всичките тези просветени народни, които са се борили за същата своя цел и които твърде добре знаят, какво нещо е чуждо иго.”… „Борбата на българския народ за съединението си, независимостта и свободата заслужава пълно признание и симпатии на целия образован свят…” – Артур фон Хун.
    На 6 септември 1885 г. българският народ извършва едно от най-големи дела в своята нова история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Този ден, превърнал се в символ на националното единство, е наш официален празник. В град Пловдив, където на 6 септември 2015 г. с тържествена заря проверка ще се отбележи 130-годишнината от Съединението на България, мероприятията започнаха.

Някои от акцентите в програмата на предпразничните дни и на 6 септември 2015 г.:

 Зала "Съединение" в Регионалния историчеески музей в Пловдив•    На 25 август до площад „Римски стадион” на Главната улица в Пловдив бе открита изложбата „130 години от Съединението на България”. Инж. Иван Тотев, кметът на Пловдив и г-н Стефан Шивачев, директорът на Регионалния исторически музей – Пловдив, разказаха, че на 20 пана се представят исторически свидетелства, в това число документи, фотографии и други, отразяващи  организирането и осъществяване на обединението на Княжество България с Източна Румелия. Откритата изложба ще продължи до 25 септември.
•    В Регионалния исторически музей – Пловдив посетителите биха могли да разгледат изложбата „Съхранената памет на Съединението в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции”.
•    На 1 септември в Историческия музей в град Панагюрище е открита фотодокументалната изложба „Панагюрище и Съединението”.
•    На 2 септември на площад „20-ти април” в Панагюрище е извършен Благодарствен молебен.
•    На 2 септември в Народното събрание на Република България бе открита изложбата „130 години от Съединението на България”. В Клуба на народния представител са били подредени 20 табла, съдържащи свидетелства за героите на Съединението. Същевременно с това за първи път е представен сборникът „Съединението на България от 1885 г. 130 години по-късно”. В сборника са събрани 25 доклада от Национална научна конференция, състояла се на 25 и 26 юни 2015 г. в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей – Пловдив. На всички народни представители и гости на изложбата е подарен сборникът, който, според думите на директора на Регионалния исторически музей – Пловдив, предоставя един нов прочит на „най-светлото събитие в новата българска история”.
•    На 2 септември г-н Георги Титюков, кмет на район „Централен” в Пловдив е  поздравил 130 потомци на дейците на Съединението.
•    СНЦ „Демократичен съюз на жените” в град Съединение и Народно читалище „Съединение” в същия град организират автопоход „По стъпките на Голямоконарската чета”. Автоколоната преминава по пътя на Чардофоновата чета.  На 2 септември 130 потомци на дейци на Съединението са повторили пътя й. Тръгването е било от площада на общинския център в град Съединение. Преминато е през село Войсил, село Бенковски и село Царацово, където са  поставени цветя пред паметника на дядо Иван Арабаджията. По-късно участниците в мероприятието са положили венци пред паметника на Съединението в Пловдив и посетили музея на Съединението.
•    На 3 септември в Градската художествена галерия в Пловдив ще бъде открита изложбата „130 години обединена България”. Изложбата включва 41 картини от фондовете „Живопис” и „Графика”.
•    На 4 септемри в експозицията „Съединението на България от 1885 година” на площад „Съединение” 1 в Града на тепетата ще се проведе пресконференция за журналисти.
•    На 4 септември, в 20.00 часа, оркестърът на Пловдивската опера ще изнесе концерт на открито в Цар Симеоновата градина на пеещите фонтани. Ще бъдат представени известни произведения, гост ще бъде пловдивският кларинетист Илиян Илиев.
•    На 4 септември Община Монтана и Регионалният исторически музей организират с ас. Николай Поппетров от БАН среща дискусия на тема „Съединението – актуално, стилизирано, реално”.
•    По повод 130-годишнината от Съединението на България Регионалният исторически музей в Пловдив получи, със съдействието на Музея за история на София, ландото на Александър Богориди, първия генерал-губернатор на Източна Румелия. Ландото представлява олекотена луксозна карета с четири колела и сгъваем покрив. Този вид карета е била предпочитана от благородниците при водене на разговори, за делови срещи, за паради, сватби и др. Ландото на първия генерал-губернатор на Източна Румелия е изработено от аБерлинският конгрес от 1878 г., художник- Антон фон Вернернглийска фирма. Луксозната карета е поставена във фоайето на експозиция „Съединението на  България от 1885 г.” и може да бъде разгледана след 5 септември.
•    На 5 септември в библиотеките на читалищата в село Малък чардак, село Царимир и село Драгомир (община Съединение) ще се открият изложби.
•    На 5 септември, когато е празникът на град Съединение, в 19.30 часа, в църквата „Свети Атанасий” ще бъде извършена панахида за голямоконарци участници в Съединението. В 20.20 часа ще бъде изнесено знамето на голямоконарската чета, ще се проведе литийно шествие до площад „Съединение”. В 20.30 часа на същия площад ще бъдат възпроизведени моменти от Съединението. Официалната част, включваща поздравления, тържествена вечерна проверка и заря, ще започне в 20.40 часа.

6 септемри:
•    Честванията във връзка със Съединението ще започнат по традиция с международния маратон „Съединение”. Стартът е в 9.30 часа в град Съединение, а финалът му – в 11.00 часа на площад „Съединение” в Пловдив. 40-ят международен маратон – 22 км ще се проведе под патронажа на кметовете на град Пловдив  и град Съединение.
•    В 10.00 часа, в катедралния храм „Света Богородица” в Пловдив, ще бъде извършен тържествен молебен. Впоследствие ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов.
•    На площад „Стефан Стамболов” в 12.30 часа ще се състои концерт на духовия оркестър на Пловдив.
•    В 17.00 часа ще започне концертът на „Биг бенд Пловдив”.
•    В 19.00 часа, във Военния клуб в Града на тепетата, комитет „Родолюбие” ще представи възстановка на събитията от 1885 г.
•    В 19.30 часа, в Регионалния исторически музей в Пловдив, ще бъде открита Национална изложба, посветена на Съединението.
•    Тържествената заря проверка ще започне в 20.30 часа на площад „Съединение” в Пловдив в присъствието на многобройни официални лица.
•    В Бургас честванията по повод Съединението на България ще започнат в 10.00 часа на площад „Атанас Сиреков”. Ще бъде издигнат   Годишник. Съединението на България от 1885 г. 130 години по-късно"националният флаг, както и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.
•    В София тържественото отбелязване на 130-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще започне в 11.30 часа пред Мавзолея гробница на първия след Освобождението княз Александър I Батенберг.
•    Във Варна тържествата ще започнат в 10.30 часа пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на площад „Независимост”. По-късно оттам ще започне шествието „Възпоменание за 6 септември 1885”, което ще премине по булевард „Мария Луиза” и ще стигне до паметника на загиналите в Сръбско-българската война. На входа на Морската градина в 18.00 часа ще започне фолклорен концерт.
•    В Плевен, в 11.00 часа, пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина ще се проведе тържествен ритуал.
•    В Радомир празничната програма ще започне в 11.00 часа с поднасяне на венци и цветя на паметника на подпоручик Константин Цанков. Впоследствие ще се състои празничен концерт на Илия Луков и танцьорите от клуб „Еуфория”.
•    Народни хора и веселия ще се състоят от 19.30 часа в град Съединение.
•    В цялата страна Денят на Съединението ще се отбележи с венци, цветя, тържества и концерти.

Други:
•    На 31 август 2015 г. Българска народна банка пусна в обращение сребърна юбилейна монета „130 години от Съединението на България” с частично позлатяване. Монетата може да се закупи на касите на Българска народна банка за 66 лв. с включен ДДС.
•    6-ти септември е обявен за Ден на отворените врати в Музея на бойната слава в град Ямбол, входът за гражданите ще бъде свободен.
•    На 6-ти септември Националният исторически музей в София обявява свободен вход за всички посетители. Гостите ще имат възможността да видят Панагюрското златно съкровище и Боровското сребърно съкровище от Русенско, които до преди месец са гостували на изложбата „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България”, състояла се в Лувъра в Париж.
 Ландото на Александър Богориди, първия генерал-губернатор на Източна Румелия•    Във връзка с празника на Съединението Музеят на авиацията в Крумово (до Пловдив) – филиал на Националния военно-исторически музей обявява на 6 септември вход свободен за посетителите. Музеят ще представи за първи път ценната Тетрадка за волни помощи за въоръжаване на четата „Добруджа”, подпечатана с червен восък и подписана от Андрей Топракчиев. Една част сумата, събирана за чета „Добруджа”, е дарена на Захари Стоянов и поручик Вълю Стефов в подкрепа на Съединението. Тетрадката е предоставена на музея от наследниците на известния български летец Христо Топракчиев, чийто баща – Андрей Топракчиев е деен участник в подготовката на Съединението.

„Народе! Часът удари и светото дело на Съединението е почнато. Няма колебания. Всякой българин е длъжен да даде ръка на общото дело.” … „Напред, Братя! Опълченци! Да изпълним клетвата си!”  – зовът от Централното опълченско дружество в Пловдив се е разнесъл на 6 септември 1885 години надалеко. 130 години тези думи звучат. И нека Денят на Съединението е повод за размисъл, единение и национално самочувствие!

Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин

Снимки: Регионален исторически музей – Пловдив
Снимки: д-р инж. Любомир Митов
Снимките се публикуват със съгласието на ръководството на Регионалния исторически музей в Пловдив.