Дарителите на Американския университет в България променят съдби

Подкрепата за образователна кауза е най-добрият начин не само да сбъднете мечта на млад човек, но и да помогнете за развитието на България. Това са  водещите мотиви за Анна Чапрашиков, която завеща своето наследство на Американския университет в България, за да подпомогне развитието на млади таланти в България.

 Анна Чапрашиков е от стар македонски род. След Втората световна война и установяването на социалистическия модел на управление в България цялата собственост на нейното семейство е конфискувана. Ани емигрира в Съединените щати и става американска гражданка. В началото започва работа в нюйоркския офис на френското седмично списание «Пари Мач», редом до стария си приятел Стефан Груев, а по-късно създава малка търговска фирма. Ани се завръща в България след десетилетия емиграция в началото на 1990-те години. В продължение на много години тя води сложни юридически битки, за да възстанови семейната собственост, но още повече усилия насочва към превръщането на България в съвременна демократична държава, с развито гражданско общество и образована младеж. Модел за това развитие за нея винаги са били Съединените щати, страна, на която безкрайно се възхищава и безкрайно много обича. Естествено, Американският университет в България се превръща в институция, към която тя има специален интерес. Именно това горещо желание да помогне на младите българи да получат образование в американски стил обяснява нейното щедро дарение за АУБ. Чрез това дарение дава пример и насърчава и други българи, които живеят тук или в чужбина, да станат дарители на АУБ или да инвестират в образованието на младите българи.

Завещанието
За стипендията „Чапрашиков” могат да кандидатстват български студенти на АУБ, които продължават образованието си в магистърски или в докторски програми в топ 20 на американските университети. „Цялото имущество да наследи Американският университет в България с цел изпращане на талантливи български студенти да учат в Харвард, Йейл, Принстън и други престижни университети в САЩ”, гласи завещанието на Анна Чапрашикова.

Стипендианти
Трима стипендианти споделиха за значимостта на образованието в АУБ и възможността, която са получили благодарение на стипендията „Чашрашиков“.

Снежина Ковачева, випуск 2008
Получава стипендия „Анна Чапрашиков“,  за да следва Master of Public Administration в Columbia University. В момента Снежина работи в European Investment Bank в Люксембург.
“Обучението в стил „liberal arts” ти дава една солидна основа, без значение с какво ще решиш да се занимаваш в бъдеще”, казва тя. “Живеем в модерен и забързан свят, където учебници излизат от мода, управленски методи се променят всеки ден, хората научават нещо, забравят го и непрекъснато надграждат наученото. Но човек винаги се нуждае от нещо основополагащо, на което да може да се опре. Образованието  в стил „liberal arts” ти дава тъкмо това”.

Евелина Баронова, випуск 2010
Получава стипендия „Анна Чапрашиков“,  за да следва MBA в Harvard Business School. В момента работи като Executive assistant to HO F&C за Airbus Group, Munich.
„Малкият брой студенти в час, интерктивните дискусии и международната обстановка ме подготвиха за ежедневните ми взаимоотношения с колеги в мултинационални компании. Независимо от сферата, в която иска да се развива, човек трябва да бъде широкоскроен и да има познания по разнообразни теми. Многообразието от курсове в АУБ наистина е определящо за начина на мислене и възприемането на околния свят – две неща, които винаги ще подпомагат развитието ми“.

Иван Бардаров, випуск 2013
Получава стипендия „Анна Чапрашикова“,  за да следва Master of Public Policy в Duke University. В момента Иван работи като Graduate Teaching Assistant. „Работата в клас е важна, но чрез участието в различни студентски инициативи аз усъвършенствах уменията си за работа в екип и получих ценен опит в организацията и планирането на събития. Натрупаните академични знания през годините в АУБ ме отведоха до следващата стъпка в моя живот – магистърска програма в Duke University, финансирана от стипендиантския фонд „Анна Чапрашикова“.

# # #

Образованието е най-ценната инвестиция в бъдещето и най-добрият начин да допринесем за развитието на България. Ако ви харесва идеята да подкрепите талантливи български младежи да получат американско образование “liberal arts” в родината ни, можете да научите повече  на  http://aubg.edu/giving-opportunities-current-campaigns

Албена Кехайова
за в. „България СЕГА“