Българи взеха наградата "Ингмар Бергман" за филмов дебют

Режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечелиха наградата “Ингмар Бергман” за филмов дебют на един от най-големите скандинавски кинофестивали – в шведския град Гьотеборг.
Отличието им беше присъдено от жури, в чийто състав беше и носителят на “Златна палма” за най-добър актьор Мадс Микелсен.
Наградата “Ингмар Бергман” вече се връчва за седми път, като неин създател е самият Бергман. Той беше почетен председател на фестивала в Гьотеборг до смъртта си през 2007 г.
Филмът “Урок” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е една от малкото ленти с награда от престижния кинофестивал, които не са създадени от скандинавски автори. Почетното отличие в Гьотеборг гази година отиде у самата Лив Улман, която беше муза на Бергман, а в момента е кинорежисьор.
“Урок” има награди и признания и от фестивалите във Варшава и Сан Себастиан.
Междувременно от 5 февруари в чешката столица Прага също ще се гледа българско кино. Лентата “Съдилището” на Стефан Командарев ще открие станалия вече традиционен фестивал на родното седмо изкуство в града.
Тази година жителите на Прага ще могат да видят и “Живи легенди” на Ники Илиев, както и класиката на Методи Андонов “Козият рог”.
Източник: Новинар