Българският физик Тео, който предизвика научно цунами…

Теодосий Теодосиев  е български физик, доказващ  всеки ден същността на теорията на хаоса, обяснена образно чрез „ефекта на пеперудата“, при която размах на пеперудени криле, предизвиква цунами в другия край на света…
Тео, както го наричат неговите възпитаници, е с „българските крила”, които с  един размах предизвикаха  цунами в научните среди през океана!
Той е дългогодишен преподавател по физика в  ПМГ ,,Никола Обрешков”, Казанлък –  с много любов към децата и науката! Този Тео  подготвя златни български медалисти,  за които най-престижните университети в света се борят и искат да привлекат.

Тео и неговите шампиони от 44-та Световна олимпиада по физика в Копенхаген на прием в кметството на КазанлъкЗвездите на Теодосий в СВЕТОВНАТА ФИЗИКА

Благодарение на хора като Теодосий, България е на шестнадесето място в света от страните  – победителки в международни олимпиади по физика. През последните четиридесет и четири години са завоювани около сто медала за България по физика, точно толкова са успехите на Великобритания и Франция, взети заедно.
Ученици на Тео са:

Свилен Кънев и Веселин Александров.
Медалисти от Международната олимпиада в Сингапур през 2006 година.

Катерина Найденова.
Победител и златна медалистка от Международна олимпиада по физика в Дания. Наричат я  „детето чудо”, защото винаги побеждава – навсякъде, където се появи по света!

Теньо Попминчев.
Той е вече професор, видяхме го и на страниците на списание „Nature” с научна разработка в областта на лазерната техника.

Това са само малка част от децата, и порасналите деца, прославили България, обучени от Тео. 

Но как се правят ГЕНИИТЕ В България?

Тео и дървата за огрев, приготвени да топлят по време на лекциите бъдещите световни светила във физиката от България…  Условията, в които се обучава децата, никак не са леки. Днес  сградата на изоставения „Техникум по хидравлика и пневматика” в Казанлък, където се заражда тази  българската гордост, е с порутена и напукана мазилка, течащ покрив, а  отоплението става с  печка на дърва.
Въпреки това никой не се оплаква, а всички посещават с трепет школата на Тео по математика и физика. Самия той с усмивка казва: “Човек, за да постигне нещо голямо в живота си, трябва да има необходимия минимум от неблагоприятни условия. Е, ние ги имаме!“.
Като преподавател с над тридесетгодишен стаж и високи постижения към него са отправяни многобройни изгодни предложения, обещаващи висок материален стандарт за човек с подобни професионални качества. Тео е автор на собствена ”МЕТОДИКА ЗА ФОРМИРАНЕ НА СИЛОВ ИНТЕЛЕКТ”, която се счита за революционно откритие при подготовката на млади учени. 
Вместо да си осигури, обаче,  материална стабилност до края на старините, Теодосий остава със скромната си учителска заплата и подготвя бъдещи медалисти в своята школа, където всяко дете, което желае,  може да се обучава безплатно.
Доказателство, че Тео е човек, достигнал до най-висшата форма на интелект,  е осъзнатия от него факт, че „…единственото непреходно нещо остава нишката,  чрез която се  предава знанието”.

Човекът, който мечтае да построи ОБСЕРВАТОРИЯ!

Точно заради това неговата кауза и мечта е да построи обсерватория, в която децата от Школата по физика и математика ще получат не само теоретична, но и практическа подготовка. Тео не обвинява държавата, социално-икономическата криза или политиците за това, че няма възможността да осъществи  своята мечта, както правят повечето хора, а влага всичките си спестявания в закупена от него сграда в Габровския балкан, разположена на място, подходящо за обсерватория. 
Когато го питат не изпитва ли болка от това, че всичките му ученици напускат България, постигат успехите си в чужбина и никога не се завръщат обратно, той отговаря, отново с усмивка, че неговият най-голям дар и радост  са успехите на децата, които е учил и всички трябва да се чувстваме като част от едно огромно глобално, човешко село.
Физиката е наука за явленията, а Тео е явление еквивалентно на Големия взрив, който според някои теории поражда живота на Земята. Ако повече хора следват неговия  пример, осъзнаят философията на постъпките му, България може би  ще стане столицата  на Глобалното човешко  село.

Мария Петкова
Снимки: “Казанлък.ком”, “Казанлък.инфо”
в. „България Сега”
София -Чикаго