Правителството прие Националната стратегия за българите в чужбина

23/07/14 На днешно заседание на българското правителство е била приета Националната стратегия за българите и български общности в чужбина. За това ни информира г-жа Мария Цанкова от Комисия по българско гражданство и българи в чужбина към Президентството.
„В последните две години и половина изработването на стратегията, с водещото участие на българските общности зад граница, бе кауза и приоритет за вицепрезидента Маргарита Попова и за нас от нейния екип. Благодаря на всички, които работиха за това стратегията да се превърне в модерен, смислен и перспективен национален документ!“ – пише в съобщението си г-жа Цанкова.
Приемането на тази Стратегия бе като че ли под въпрос, предвид нестабилната вътрешнополитическа обстановка в страната в последните месеци.
Надяваме се, че въпреки всички вътрешнополитически проблеми, заложените в тази Стратегия идеи и задачи няма да останат само на хартия, и държавните институции, работещите в бъдещите правителство и парламент политици, ще успеят най-накрая да покажат, че българската държава е дорасла, въпреки всичко, до това да има по-адекватна и смислена политика към диаспората.
Еврочикаго
––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Бел.ред.: Последният работен вариант на Стратегията за българите и българските общности зад граница, преди неговото внасяне в институциите, може да се види тук.  Той беше готов в края на м. март, а правителството е приело Стратегията днес, на 23 юли.