Руснаци превземат Черноморието

Българското Черноморие от край време е хит сред хората от различни нации, решили да прекарат летните отпуски и ваканции в друга държава, където да се насладят на жарките слънчеви дни. Всъщност от както се помня курортните места, като Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър, Созопол и прочее са толкова пренаселени, че по принцип е цяло чудо да успееш да стигнеш от точка „А“ до точка „Б“ без да се намери кой да те бутне, настъпи и т.н. Различните езици се леят и блъскат един в друг, в някаква необяснима смесица, от която нищо не се разбира, обективите на фотоапаратите са почти колкото броя на хората, създавайки чувството, че винаги си под наблюдение и туристите някак все са успели да заемат и последното свободно място по заведенията, така че да ти се налага да чакаш с приятелите си, някой да реши да освободи една маса. Да, през лятото българското Черноморие принадлежи на всеки друг, но не и на българите, защото те са по-малкия брой сред обитателите на курортните селища.
И макар тази година сезонът да се определя от местното българско население, като един от най-слабите, понеже действително от онези претъпкани улици, заведения и атракциони е останал само и единствено приятния спомен, чуждестранни посетители пак има. Всъщност по мое мнение винаги ще има, при положение, че в собствената си държава тези туристи водят скромен живот, но дойдат ли в България се чувстват, а и държат, като знатни особи. За туристите цените тук, макар и надути по курортите, се виждат евтини, а ние българите пък го определяме, като рязане на глави. Винаги ми е било странно, когато някой чужденец се учуди на думите ми, че за нас, местните, цените са прекалено високи. Той от своя страна започва да ми обяснява как в България било истински рай, всичко било на безценица, но макар евтинията, качеството било на ниво и човек можел да си позволи абсолютно всичко, което пожелаел. Аз пък му обяснявам, че за дошлите от други страни е така, но той не живее тук и не може от една ваканция да прецени положението на хората които живеят тук. В крайна сметка разговорът приключва когато го попитам дали в своята си страна може да си позволи да живее така охолно и ако не, защо не може да повярва, че положението за нас тук е същото, само че с разликата, че ние ако отидем на почивка в неговата страна няма да можем да си позволим и половината на това, което си позволява той тук.
И наистина, макар в момента наплива от туристи да е позатихнал, черноморските курорти все пак са далеч от пустинята Сахара. Последните няколко години градчетата и почивните селища по морето се изпълниха с руснаци. Всъщност, ако трябва да бъдем честни процента на дошлите от Русия е толкова голям, че работодателите по морето вече не търсят работна ръка, която да владее английски език, а такава която да може свободно да разговаря на руски. Руснаците, които идват в България през горещия сезон, всяка година стават все повече и междувременно докато си изкарват почивката, която по план е не повече от месец-месец и половина, остават толкова впечатлени от морските ни курорти, че преди да си тръгнат за родината вече са си купили апартамент по Черноморието. Да… в самото начало много хора през смях казваха, че съвсем скоро ще се превърнем в руска колония, в което нямало нищо лошо, защото можело така да ни се оправи положението. Е, ако питате мен – едва ли, но определено отчитам факта, че когато отида за два-три дена на гости на приятели живеещи на морето, чувам не българска, а руска реч навсякъде. Сега обаче, няколко години по-късно българите започнаха леко да негодуват срещу луксозния живот, лековатото прахосване на големи суми и купуването на скъпи имоти от страна на руснаците в страната ни и постепенно местните започнаха да ги наричат побратимите от Русия олигарси.
За повечето българи е необяснима загадка защо 300 000 руски граждани притежават 500 000 имота у нас, писа в.„24 часа“. Данните са от Юрий Соловьов, генералния консул на Руската федерация във Варна.
Топлият климат, простото и ясно законодателство, приятелската атмосфера, евтините имоти и ниските разходи за стоки и услуги са поне 5 от причините за руската инвазия в последните години.
Тя започна през 2007 година. По това време т.нар. жилищна криза в САЩ вече се разраства до световна икономическа криза, а Англия е една от първите засегнати страни в Европа. Компаниите за недвижима собственост в България първи усещат влиянието, защото отчитат рязък спад на английските си клиенти. И до сега обаче те си остават най-предпочитани – популярни са с това, че масово купуват имоти онлайн и без да се пазарят.
Ето тогава се появяват руснаците. Факт е, че България вече е член на Европейския съюз, но е нелепо да се твърди, че това е единствената причина те да купуват апартаменти с гледка към морето.
Истината е, че харесват България още от съветско време, когато я наричат 16-ата съюзна република в СССР (конфедерацията е съставена официално от 15 държави). Навремето за онова поколение руснаци страната ни е като забранения плод. Достъпна е за много малка част от тях и затова сега, когато се местят за постоянно тук, тези хора си спомнят младостта. А тя винаги отключва мили спомени. В страната си руските пенсионери може и да са обикновени бивши учители или лекари, но пристигнат ли тук, се превръщат в заможни и добре облечени хора.
Всъщност именно пенсионерите са най-голямата група руснаци, които живеят в България. Повечето от тях са бивши военни или държавни служители – това са хората с най-висока пенсия в Русия, която продължава да расте. Парите, които получават някои от тях на месец, са съизмерими с доходите на човек, който има малък бизнес и печели добре тук.
Втората група, която живее за постоянно у нас, е от предимно млади хора (между 35 и 40 години). Те имат професии, които им позволяват да работят навсякъде по света. Например като компютърните специалисти, за които единственото условие е да имат интернет. А България в това отношение е много развита – от години е на челните места в Европа по качество на интернет връзката.
Сред новодошлите руснаци има и много богати, собственици на големи компании. Малка част от тях обаче живеят постоянно в България. Идват предимно през топлите дни, когато децата им са в лятна ваканция. Остават за около 3 месеца. И си тръгват в края на август, защото учениците в Русия започват училище на 1 септември.
Наскоро 35-годишен руски бизнесмен, който има голям апартамент на Българското Черноморие, заминава с бременната си съпруга за Маями.
Там тя ражда първото им дете в “Маунт Синай” – най-популярната американска клиника, в която раждат всички холивудски актриси. През 2011 г. там се роди и Алла-Виктория, дъщерята на руския певец с български корени Филип Киркоров. И сега младият бизнесмен и съпругата му отново ще почиват в България.
Четвъртата група руснаци, които живеят в България, са семействата с малки деца. Те научават много бързо езика и са отличници в българските училища. Миналата учебна година момиче от втори клас с руско гражданство дори печели състезание по български език в “Кирил и Методий”, най-старото училище в Бургас.
Обичайно тези семейства имат собствен бизнес, който развиват у нас. Преди години например руснак създаде транспортна фирма и откри първата автобусна линия Москва – Слънчев бряг. Времето за пътуване е много – около 40 часа, но струва поне 2 пъти по-евтино от самолетния билет. Друг руснак сега търси подходящ парцел, за да премести бизнеса си – фабрика за гумени лодки и пързалки, у нас.
Фирма за недвижими имоти – ето това май е най-предпочитаният бизнес на руснаците, които от години живеят тук. Имат и магазини, но с търговия не се занимават. Печелят, като ги отдават под наем.

Жилища

Всички руснаци с имоти у нас, когато пристигнат в България за първи път, правят едно и също – попълват документи в сектор “Миграция” към Министерството на външните работи. Два вида са жителствата – временно и постоянно. Временното трябва да се подновява всяка година. За постоянно жителство може да се кандидатства след петата година. Условието е чуждият гражданин да не е напускал страната поне 2 години и 6 месеца. Документи за българско гражданство се подават две години след като е получено постоянно жителство.
Може да стане и по-бързо. Деветима руснаци вече са инвестирали по 1 млн. лв. в България, за да получат гражданство, каза Илия Ангелов, заместник-министър на правосъдието, в интервю за “24 часа” от броя в петък. Парите може да се вложат в имоти или ценни книжа.
Има и по-лесен начин. Съвсем реални са историите на руснаци, които получават български паспорт чрез фиктивен брак.

Къде купуват жилища

Преди 6 години, когато руснаците масово започват да купуват имоти в България, най-голямото търсене е в курортите по морето. По това време Слънчев бряг и Несебър са най-търсеното място. Сега голям хит е Свети Влас. Природата е много живописна. Предпочитат града заради уникалния климат – съчетание между море и планина. В последните години стана и престижно, защото десетки руски знаменитости също притежават апартаменти там.
В последните години все повече руснаци обаче се местят в големите градове край морето – Варна и Бургас. Според Тонко Фотев, почетен консул на Русия в Бургас, в града живеят вече над 10 000 души. Те търсят апартаменти в комплекси от затворен тип с басейн. “Лазур” е най-предпочитаният квартал в Бургас.
Поморие също е сред предпочитаните градове от руснаците, които се местят да живеят за постоянно тук. Дори има цял квартал, който местните наричат “Малката Москва”
Навсякъде цените вървят между 800 и 2000 евро на квадратен метър. Винаги с офертата се казва и таксата за поддръжка на общите части – басейн, асансьор, тревни площи. На година тя е между 500 и 1500 евро – зависи най-вече от квадратурата на апартамента и колко е луксозен комплексът.
Най-скъпите апартаменти, за които руснаците дават парите си, са в един от най-големите затворени комплекси в Лозенец. Там цената на квадратния метър стига до 6000 евро. За сравнение – в централните квартали на Москва квадратният метър е между 10 000 и 20 000 евро.
“Чух по радиото реклама “Инвестирайте в български недвижими имоти”. И така заминах на оглед със съпруга ми. Купихме си апартамент в хотелски комплекс с басейн, ресторант, охраняема поддържана площ. Българското ново строителство не е като руското, в цената влизат ремонтът, кухненското обзавеждане, остана ми да купя само още някои мебели, техниката и битови дреболии. Данъците не са високи, но системата е хитра – терасата също се смята за жилищна площ за разлика от Русия”, казва Виолета Михайловна, бивша университетска преподавателка от Москва, която от години живее в България, пред руския всекидневник “Собеседник”. Там медиите наричат тези руснаци с имот у нас – новите българи.

Как ги приемат местните

Тъй като руснаците са малко по-напористи и се възползват максимално от всяка ситуация, т.е. правят неща, за които българите нямат смелост, често срещат неразбиране и неодобрение от местните.
Например собствениците на заведения не ги харесват, защото не оставят бакшиш. Търговците не одобряват това, че още когато влязат в магазина или аптеката, питат за скидка (от руски – намаление).
Много от рекламите по радиото са на руски. Ето с това се сблъскват хората на морето, когато сутрин отиват на работа с колата си. Някои се дразнят и на това.
Има дори руски вестници, които се печатат на много луксозна хартия. Те са предназначени за руснаците, които живеят в България. Разбира се, тези издания се спонсорират главно от фирмите за недвижими имоти и всъщност между новините има много реклами.
Но като цяло българи и руснаци се разбират добре. По-възрастното поколение в България говори нелош руски. Освен това повечето българи са православни християни. Затова прекарват християнските празници заедно, както и тези като 8 март – Международния ден на жената, който в Русия е на почит, дори е почивен ден.

Стелиян Стоименов
в.”България СЕГА”