Прокуратурата иска сама да сваля банковата и данъчната тайна

Прокуратурата поиска обвинителите сами да решават за свалянето на банкова и данъчна тайна. Предложението е включено в Доклада за дейността на прокуратурата за 2013 година. В момента това решение се взема от съда след внасяне на мотивирано искане от прокурор или разследващ полицай, като съдебният контрол е една от гаранциите за защита на правата гражданите.
Държавното обвинение обаче разглежда тази процедура като излишен формализъм в досъдебното производство и смята, че нейното премахване би се отразило положително на бързината при разследването на финансови престъпления.
Докладът за дейността на прокуратурата и разследващите органи за 2013 година е първият, който се изработва изцяло под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров. Една от основните разлики с докладите от времето на Борис Велчев е голямата активност на държавното обвинение при предлагането на законодателни промени.
Предложението за премахване на една гаранция за защита на личните данни се компенсира с друго – прокуратурата настоява гражданите да бъдат уведомявани всеки път, когато срещу тях са прилагани специални разузнавателни средства (СРС). Това би било голяма крачка напред в защита на човешките права, защото така хората биха получили право да съдят властите при всяка необоснована намеса в личния им живот. Властите на свой ред биха били много по-внимателни при употребата на СРС.
Предложението е взаимствано от германския закон. Изключение се прави само, ако разкриването на информацията би поставила в опасност нечий живот, здраве или значителни имуществени интереси.
Като цяло държавното обвинение отчита сериозно намаление на броя на делата, по които са използвани специални разузнавателни средства. Близо 220 души по-малко са подслушваните през 2013 година спрямо година по-рано (1435 срещу 1609 души).
 
Престъпността се увеличава, разкриваемостта намалява
 
Извън законодателните предложения в своя доклад прокуратурата отчита за трета поредна година спад на разкриваемостта на престъпността за трета поредна година. В същото време броят на регистрираните престъпления се увеличава. През 2011 година за разкрити се смятат 39.8% от престъпленията, а през 2013 година те са 37.3 процента.
За сметка на това през миналата година са регистрирани общо 122 080 престъпления, докато през 2012 година са били 120 558. В доклада на прокуратурата се споменава, че особено ниска е разкриваемостта на икономическата престъпност – под 34 процента. В отчета на държавното обвинение се казва, че негативните общи тенденции трябва да бъдат анализирани по-подробно в специално посветен на темата документ.
Положението не е по-добро, ако се прави анализ на делата от значим обществен интерес. По 372 такива дела, които са взети на специален отчет от ръководството на прокуратура, има само 55 осъдени и 54 оправдани лица.
Прокуратурата е спряла общо 640 627 дела до края на 2012 година, защото не може да направи нищо по тях. Най-тревожно е, че по малко над 7000 от тях извършителят е известен. Други над 3000 дела срещу известен извършител са спрени през 2013 година.
На този фон прокуратурата съобщава, че към края на 2013 година общо 1041 осъдени не са в затворите, защото не могат да бъдат намерени.
Декриминализация
Прокуратурата продължава да застъпва философията, че част от по-леките престъпления в настоящия Наказателен кодекс трябва да се декриминилизират и да се наказват единствено с глоба. Подобно мнение се поддържаше от държавното обвинение и по времето на Борис Велчев.
Прокуратурата предлага още да бъде предвиден имунитет за заподозрени лица срещу свидетелстване за тежки престъпления – убийства, организирани престъпни групи, отвличания и други тежки престъпления. Предложението е защитата от наказателно преследване да се дава на човек, който е готов да свидетелства срещу съучастниците си, за да получат по-сериозни наказания.
 
Софийската градска прокуратура създава най-много невинни

Статистиката показва още, че Софийската градска прокуратура, която се занимава с най-тежките дела в страната, е и рекордьор по “изработване” на оправдателни присъди. На всеки един прокурор от тази прокуратура се падат по четири пъти повече оправдани лица в сравнение със средното за останалите окръжни прокуратури.
Причините са различна трактовка при прилагането на закона, неговото непознаване, неправилни преценки на прокурорите и непълнота при разследването.