Чудо споходи българи!

Помните ли онова нещо наречено „чудо“? Някога, когато сте били деца най-вероятно сте вярвали в чудеса, може би заради приказките, филмите или собственото желание да ви споходи онази невъзможна магия, която се отхвърля от всяка логика. За вас не знам, но аз определено вярвах в чудеса, за жалост с израстването, с което идва и опознаването на реалността, трябваше да се простя с някои от разбиранията, желанията и трепетите си, та така се разделих с вярата си в чудесата. Постепенно преписах този термин на въображението на Луис Карол и оставих Алиса да живее в него. И как иначе, при положение, че с чудеса хората определяме само онези седем сгради, статуи, или общо казано постижения на човешката ръка… Но очевидно те са достижими, все пак са истински и са факт. Какво обаче стана с онези невъзможните желания и тяхната реализация? Тях сега определяме като фантастика, един абсолютно незаслужен термин, който автоматично изключва възможността, чудесата да станат реалност и да навлязат в нашия познат свят. Е, мога да кажа, че хората трябва да се научим понякога, просто понякога, да казваме вместо „невъзможно“ – „трудно, но защо пък не!?“

И ето сега, ще ви предам две новини, пред които България ахна, защото беше отрекла чудесата и ги бе преписала на нечие богато въображение. Но нали знаете, че само понеже някой мисли по един начин, не означава, че това е истина. Чудеса все още има.

Съществува легенда, че преди 400 години е живяла жена, която дълго време се опитвала да има деца, но не можела. Водена от голямото желание да забременее и вярата, че ще се намери начин, тя отишла в църквата „Света Богородица – Благовещение“ в Асеновград. Тогава свещеник ѝ дава ябълка и след като я изяжда успява да зачене. В знак на благодарност тя дава много средства, за да се украси иконата на Божията майка като изковават една златна ябълка.
Изпаднала в същата ситуация и водена от легендата в същата църква отишла Нели Куцианова, която разказа за чудото преобърнала живота ѝ, пред камерите на Нова ТВ. Нели се е опитвала цели девет години да зачене и мечтаела да бъде майка, но така и не успяла, да има дете.
Ето защо след различни опити, тя отива в „Света Богородица – Благовещение“, за да се помоли желанието ѝ да се сбъдне и да може Господ да направи живота ѝ по-щастлив, като ѝ дари отроче.

„Реших, когато няма никой в храма, да се помоля от сърце и душа. Клисарката само беше в църквата. В момента, в който започнах да се моля, златна ябълка се скъса от иконата и падна в краката ми. Аз се изплаших. Притесних се да не ме обвинят, че нарочно съм я скъсала. Занесох я на клисарката и ѝ казах, че се извинявам много, но тя сама падна. Тя ми отговори „твой беше късметът, ще си имаш рожба“. Така и стана“, разказва Нели.

Два месеца, след като изяла осветената ябълка, тя разбира радостната вест, че е успяла да забременее, което определя като чудо и дар от Господ.

„Врекохме се с моя съпруг детето да бъде кръстено на Света Богородица“, споделя Нели Куцианова. Тя е една от героините във филма „Те преминаха границата, за да повярват в чудото” на Мария Димитрова и историята и накара българите да се замислят дали чудесата живеят само в приказките.

Вторият случай, е на жена болна от рак на носа. Жената е имала разсейки, но лекарите ахнали от почуда, когато ѝ направили нови изследвания и установили, че е оздравяла, което се случило след молитва в Клувията, разказва отец отец Михаил от Бачковския манастир.
„Тя дойде тук със сълзи. Беше с близките си и те ме призоваха да се моля. Отидохме на мястото, където бе намерена чудотворната икона и Мавруда е усетила от моята страна силата. Като отива в пловдивската болница да я оперират, лекарите установяват, че вече няма разсейки, а при старото изследване е имала“, уточнява мъжът, който преди 34 години става монах.

„Преди да дойда в манастира, съм работил като техник на подземните телефонни кабели. Бях сред най-добрите специалисти в България, но за награда комунистите ме уволняваха. Постъпих после във великотърновския театър като сценичен работник. Преди да дойда в манастира, имах две видения, а тук получих трето. Преживях много премеждия и съдбата ме доведе тук. Два пъти ми се яви чудотворна икона. Успях да се излекувам, след като бях пил отрова. Тук станах свидетел на много чудеса“, разказа отец Михаил пред камерата на bTV.
„Хората се молят на чудотворната икона за здраве и благополучие. Ние християните не се обръщаме към светиите за пари, а искаме спасение на душите си“, каза още духовникът, който тези дни оглави литийното шествие в местността Клувията край Бачковския манастир.
Чудотворната икона на Света Богородица бе изнесена на ръце от манастира до мястото в планината, където е била съхранена по време на османското робство. Хората вярват, че който я докосне, ще се излекува, ако е болен.

Стелиян Стоименов
в.”България СЕГА”