Милиардери правят 30 декара море под капак до София?

Закрито море на площ от 30 декара трябва да се появи близо до София, след като се реализира проект за сателитен на столицата град при Мусачево. Предвижда се да има имитация на слънце, вълни и вятър.
Инвестиционен фонд с пари от Хонконг и Сингапур ще прави вложение в сателитен на София град при Мусачево. В него са трима азиатски милиардери, сред които и супер богатият Стиван Ло, който обаче няма да е водещ. Това казали за “24 часа” източници у нас, които работят за тази инвестиция.
Днес се очаква да бъдат представени на държавата документите за проекта. В момента обаче се избирало между България и малка западноевропейска страна. Възможно е смяната на инвеститорите да е заради съдебните неприятности на Кит Синг Стиван Ло в Макао, но те пък са още преди той да прояви интерес към България. Според публикации от 14 март на хонконгски медии Ло е бил осъден на 5 г. и 3 месеца затвор от първоинстанционен съд, но той обжалвал присъдата.
Стиван Ло е казал на кмета на Мусачево, Милиян Илиев, че сред основните инвеститори ще има още двама. Партньорите му притежавали хотели в Макао и Лас Вегас. В края на октомври миналата година, около времето, когато се заговори, че хонконгският милиардер ще става партньор в ЦСКА (по-късно той отрече тази възможност), Стиван Ло с още 6-7 китайци се появи в Мусачево. Обяснили, че търсят терен, който да е около 800 дка. “Заведохме ги да видят земите, започнаха да пресмятат и колко е близо до София. Стиван Ло обясняваше, че търси терен близо до летище”, казва кметът.
Показали им и голф игрището в Равно поле, харесало им, че го има в района. По-късно се появиха публикации, че милиардерът го купил, което не се оказа точно така.
Търсели място, където да направят цяло градче, като инвестицията е за над 1 млрд. Кметът на община Елин Пелин – Галя Георгиева, пък показал скици на градчето. В него ще има 4 петзвездни хотели на 30 етажа, 4 четиризвездни хотели пак на 30 етажа, 4 сгради на по 22 етажа с апартаменти, които да се продават. Най-впечатляващото е 30 декара закрито море, в него щяло да има имитация на слънца, висока температура, вълни и вятър.
 За мол пък са заделени 20 декара, спортната зала тип “Арена Армеец” е предвидена да е с 30 000 места. Ще има езеро с ресторант и параклис. И казино за богати араби, предполагат местните.
Проектантите на Ло дори предвиждали път директно от сателитното градче до летище София.
В правителството е подадено писмо за намерения. От МС потвърдиха и казаха, че са го изпратили в Българската агенция за инвестиции.
На 19 февруари министърът на икономиката Драгомир Стойнев изпраща писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов, до началника на Националната служба за охрана Тодор Коджейков, до кмета и председателя на общинския съвет на община Елин Пелин, защото техните ведомства са собственици на земи в това землище и влизат в инвестиционните намерения на Стиван Ло.

Още няма сделка за голф игрището в Равно поле

Когато за първи път идва в Мусачево да търси терен за сателитно градче, хонконгският бизнесмен Стиван Ло не знае, че до с. Равно поле има голф игрище. Показали са му го представителите на местната власт. Той останал приятно изненадан и по-късно явно голф игрището се включва в проекта му. На един обяд, който бе в ресторанта на голф игрището, г-н Ло ни благодари за това, което правим за проекта, и ни каза, че се водят преговори за купуване на голф игрището, казва кметът на Мусачево Милиян Илиев. После разбрахме, че има някаква сделка, но не окончателна, даден е аванс.
На 20 февруари обаче в медиите бе тиражирана новината, че милиардер купува наше голф игрище. И че собственикът на комплекса “Света София” край Равно поле Красимир Гергов е решил да продаде на Стиван Ло спортно-развлекателната перла от 700 дка край София. Казва се още, че това е първата голяма сделка в голфа у нас. И в един документ на министерството на икономиката също пише, че голф клуб “Света София”, намиращ се в землището на с. Равно поле, е закупен от г-н Кит Синг Стиван Ло. И че на негова територия ще бъдат направени допълнителни инвестиции, включително изграждане на медицински център. От списък на имоти, които ще влязат в проекта за сателитното градче, става ясно, че голф клубът притежава 10 парцела с обща площ над 284 000 кв. м, които са от интерес за инвеститора. Освен това в търговския регистър има информация, че в края на миналата година е регистрирана фирма “Света София Ризорт”, като една от дейностите, които са посочени, е изграждане и експлоатация на голф игрища и клубове. Едноличен собственик на капитала в нея е Кит Синг Стиван Ло. “24 часа” се свързали с Красимир Гергов и го попита продадено ли е голф игрището, след като има и фирма, регистрирана на името на г-н Ло с подобен предмет на дейност. Няма още сделка, отговорил Красимир Гергов.

Стелиян Стоименов
в.”България СЕГА”