Стария бряст в град Сливен участва в европейски конкурс

Подкрепете българското!
Ние българите постоянно хвалим красотата на държавата ни и природата в нея, при това не напразно. Няма човек, който да е дошъл в България и да не е бил възхитен от красотите на родината ни. Макар площта която заема страната ни, в нея са се събрали удивителни творения на природата и човек си казва, че може би цялата хубост на света се е скупчила на тази територия.
През 2011-та година започва конкурсът „Европейско дърво на годината“. В този конкурс се търси най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото или най-редкия вид дърво. Издирва се най-обичаното дърво, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност. Финалистите в конкурса „Европейско дърво на годината“ всъщност са победители от проведени в страните участнички национални конкурси.
И тази година България участва със Стария бряст в град Сливен.
Дървото с годините се е превърнало в символ на града и е вековен свидетел на бурното и героично минало на Сливен. Край него са се провеждали много значими за града и общността събития и са го превърнали в знаково дърво. При Стария бряст е измервана някога надморската височина на Сливен. Край него са преминавали всички демонстрации и манифестации. Днес повечето жители на града уговарят важните си срещи под дървото. То остава най-ясния ориентир за посетителите на града. Старият бряст дори присъства в герба на града и ще продължи да бъде маркер на времето и за идните поколения.
До сега българското дърво е заело първо място в конкурса, но огромната дива круша на Унгария го застига. Затова отправяме зов към всички вас, драги читатели, ако искате да подкрепите тази природна красота на родината ни, която е на 1100 години, гласувайте на сайта – http://www.treeoftheyear.org
Като дадете своя глас, на електронната ви поща, ще бъде изпратен линк са потвърждение на вашия вот.
Можете да гласувате до 29 февруари.
Благодарим на всички, които ще намерят няколко минути, за да допринесат с подкрепата си!

Стелиян Стоименов
в.”България СЕГА”