Президентът Плевнелиев с имот за €700 000 в Гърция

Президентът закупува скъпия имот в брой, като по този начин НАП не може да зададе въпроса – от къде са 700-те хил. евро. 700 хил. евро в брой е платил държавният глава Росен Плевнелиев за къщата си на Халкидики, показват документите от гръцката Агенция по вписванията, с които TV7 разполага. Кой и кога плаща за имот “на ръка”, защо и как строителният предприемач Плевнелиев се сдобива с него точно през 2007 г. По дирите на президентските имоти тръгнаха репортерът на TV7 Моника Гаджанова и операторът Огнян Кръстев.
Имотът се намира в местността Амаксина до Уранопули – селище на третия ръкав на полуостров Халкидики. Мястото е известно като провлака на Ксеркс, защото през малкото парче суша в древността са били пренесени с въжета корабите на персийския нашественик. Местността дава и прекрасна гледка към най-високия връх на Атон.
Не е ясно защо Росен Плевнелиев дава 700 хил. евро в брой за имот с три пъти по-ниска  данъчна оценка от близо 230 хил. евро, както и защо след това плаща близо 65 хил. евро данък за прехвърляне на имота вместо да си купи двустаен апартамент в София.
На въпрос на репортер на TV7 към НАП как се следи произхода на тези пари, от приходната агенция тълкуват йезуитски Валутния закон, като отговарят, че за страните от ЕС не е необходимо въпросното удостоверение, че сте платили данъци и осигуровки, и не дължите пари на държавата. Или с други думи, който не е решил да изнася пари “кеш”, само той не го е направил.
Pressadaily.bg