110 години от Илинденско Преображенското въстание отбелязаха славейновци на вр.”Св.Дух”

Организатори на тържеството, което се проведе на 22 юни 2013 бяха Народно читалище ”Съгласие-1883”, кметско наместничество-Славейно  съвместно с инициативен комитет и община Смолян. Гости на тържеството бяха Мария Бебелекова-Дирекция „Култура” към общината, полк. Раков – председател на Съюза на запасните офицери, Андрей Печилков-историк, председател на земляческата група в Пловдив, Кирил Тюлев, жители на селото и хора със славейновски корен. Тук на това историческо място през 1956г. на 25 юни е открита паметна плоча в чест на Пею Шишманов.
В последствие местността е наречена „Родопското Оборище”, за да увековечи Илинденско Преображенското въстание – паметен знак за подвига на Родопското население воювали за своята свобода и независимост през периода 1901-1912г.
   Всяка година благодарното население идва тук и почита паметта на загиналите за свободата на Родопския край. Войници от 101 Алпийски батальон уважиха събитието и от върха се разнесоха изстрели в памет на героите. Цветя и знамена украсиха паметната плоча.
   Историкът Андрей Печилков произнесе слово, с вълнение разказа историята на Родопското Оборище, припомни събитията, свързани с подготовката на Илинденско Преображенското въстание, която се е извършвала на вр.”Св.Дух”на 1480м., високо в планината над комитското село Славейно. Войводата Пею Шишманов и знаменосецът Кольо Шишманов осъществяват обучение с военни инструктори на 150 карлуковци. Тук се провежда и Родопският конгрес, на който делегатът Христо Караманджуков свежда решенията за въстание, взети на конгреса на Петрова нива.
   Макар и да нямат успех , въстаналите родопчани срещу 10000 хил. турска армия, доказаха своя борчески и свободолюбив дух, че нашата Родопа планина не може да бъде покорена. Населението помни и знае как да устоява българското, традициите и да пази паметта на героите.
  Курбан за здраве, осветен от отец Николай бе раздаден и отслужен тържествен водосвет. На трапезата имаше и  череши, както си е редно на Черешова Задушница.
  За доброто настроение се погрижиха певицата Пламена и гайдаря Серафим. Родопски песни звучаха на вр.”Св.Дух”,  веселието продължи до късно вечерта и в Славейно.
 
Сийка Касабова,
Кметски наместник на с. Славейново
За в.”България СЕГА”