България има злато за 1 трлн. долара!

В България има 20 хил. тона злато, които се оценяват на 1,1 трлн. долара. Това съобщи в студиото на “Бодилник” проф. Вълко Гергелчев. Според информация на Министерство на икономиката в Трън и Ракитово са регистрирани две находища на злато и сребро.
Димитър Димитров, вицепрезидент на “Юромакс рисорсиз”, която проучва терените съобщи, че проучванията са вече 7 години и резултатите са обнадеждаващи. Според Димитров вероятно става дума за 100 тона злато. В Ракитово е открито около 7 тона от благородния метал. Добива може да започне най-рано след 5-6 години, добави Димитров.
Находището в Трън е зона, в която се пресичат златни и сребърни находища, добави проф. Гергелчев. Той обясни, че 100-те тона в Трън се равняват на 5,5 млрд. долара.
На живо от Трън кметът на града Станислав Николов обясни, че те нямат нищо против добива стига той да е в съществуващата мина. Имаме против плановете да се добива около ждрелото, защото там има проекти за еко пътеки, заяви градоначалника. Надявам се не само държавата, но и общината да има икономическа полза, каза още Николов.
Tv7.bg