САЩ- на една виза разстояние

Стотици хиляди българи живеят вече в Съединените щати, но въпреки това тази страна си остава все така далечна и митична. Може би затова изложението “Открий Америка”, организирано от Американската търговска камара и Посолството на САЩ у нас, предизвика оправдано любопитство. То продължи цял ден в Националния дворец на културата. За да достигне до залата обаче, човек трябваше да мине през проверка за сигурност, която бе по-щателна от проверката на което и да е американско летище. А вътре в залата имаше най-вече щандове на български фирми, които предлагат работа на студенти през лятото, пътувания по различни поводи до Америка и обучение в американски университети и колежи.
Дигиталната изложба “Това е Америка” и два семинара оправдаха до известна степен названието на изложението. Първият семинар бе за възможностите на образователната обменна програма “Фулбрайт”, а вторият – как да пътуваш из Америка, ако нямаш много пари. Емили Уолмън, помощник-издател на Lonely Planet за Северна и Южна Америка, се включи със съвети за намиране на изгодни билети за влак и автобус, поделяне на разходите за пътуване с кола, преспиване при непознати и намирането на студентски хостели. Разбира се, за повечето българи дори и такова нискобюджетно пътуване е възможно, само ако получат виза.
Може би много хора посетиха изложението “Открий Америка”, за да разберат кога ще паднат американските визи за българи. Напразни надежди, като се има предвид, че влизането на България в Шенген отново се отложи поради добре известните причини: организирана престъпност и ненаказана корупция. А докато нашата страна не стане член на шенгенската група, да се мисли, че е възможно отпадането на американските визи за българи, е нелогично.
Ето защо презентацията на генералният консул на САЩ Дебора Кембъл за процеса за кандидатстване за американска виза бе много уместна. Трябва да се признае, че посолството на САЩ в България е направило не малко, за да може този процес да се улесни и опрости. Но въпреки всичко, колкото и изложения като това да се организират, за много българи, които искат и имат възможност да посетят Съединените щати, тази страна ще си остава на една виза разстояние.

Иван Сотиров
в. “България Сега”
i.sotirov@bulgariasega.com