Еко активисти поискаха да обучават депутати за рисковете от ядрената енергетика

Екоактивисти внесоха писмо до Председателя на 41вото Народно събрание – г-жа Цецка Цачева, с което пискаха да бъдат допуснати до коридорите на Парламента всеки петък преди пленарното заседание и парламентарния контрол, за да представят на народните представители теми, свързани с рисковете от атомната енергетика. 

Природозащитниците очакват г-жа Цачева да удовлетвори молбата им и още следващата седмица да посрещат народните представители преди влизането им в пленарната зала. 

„Остават няколко седмици до референдума относно строителство на нови ядрени мощности в България, който ще се състои на 27 януари 2013 г. Времето е твърде малко за реален и смислен дебат, а хората за крайно незапознати с темата за ядрените рискове. Днес показахме графики от едно проучване на Евробарометър от 2008 г., с което е установено, че българите са най-слабо запознати с рисковете от ядрената енергетика и дългосрочните проблеми, които произтичат от съхранението на ядрените отпадъци. Същевременно това не ни пречи да сме страната в ЕС с най-висока подкрепа за ядрената енергия.“, каза Генади Кондарев от екологично сдружение ЗА ЗЕМЯТА.

Резултатите не са изненадващи, предвид дългите години, в които аргументите против атомната енергия не получаваха почти никаква гласност. Времето до референдума е крайно недостатъчно, за да се компенсира липсата на информация и да се осигури равнопоставеност в представяното на двете тези. Пълният с празници коледен и януарски календар стопява това време дори повече. 

Генади Кондарев
за в. “България Сега”