Нетаняху: “Израел ще отвърне със сила”

Credit: REUTERSНай – малко шест души са загинали и около 30 пътници са ранени при взрив в автобус, намиращ се на паркинга на летището в  Бургас. Автобусът е трябвало да превози израелски туристи от летище “Сарафово” до близък курорт.  Експлозията е станала около 17.30 часа. Свидетелите разказват с ужас гледката на разпръснали се в автобуса части от човешки тела.
“Този ужасен инцидент е шок за всички нас, нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора” заяви министър-председателят Бойко Борисов.
 Photo: BurgasInfo.comМинистърът на отбраната на Израел Ехуд Барак определи експлозията на летището в Бургас, като “очевидна терористична атака”. Той добави, че най-вероятно зад това стои Иран или радикална мюсюлманска група от рода на Хизбула и Хамас.
Министър-председателят на Израел – Бенджамин Нетаняху обвини за случилото се Иран. Той напомни, че именно Иран са били зад неотдавнашни терористични атаки срещу израелци в Индия и Тайланд. Нетаняху предупреди, че “Израел ще отвърне със сила на иранския тероризъм!”.
В началото на годината бе отправено предупреждение от израелските власти за възможни атентати в Европа срещу израелски туристи. Според израелския сайт Walla.co.il, лично директорът на сигурността на транспорта в израелското транспортно министерство Даниел Шинар се е свързал с европейските служби по сигурността, за да поиска повишаване на бдителността около израелските туристи по летищата в европейските страни, като особен акцент бил поставен на София.
Светът осъди терористичния акт в Бургас. Американският президент нарече инцидента “варварска терористична атака”.
Надя Минкова
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com