Румен Радев: “Промяната е неизбежна”

10ти септември, 2020 – Българският президент Румен Радев апелира към протестиращите и правоохранителните органи да се запази мира и да се избягнат насилия.
Вече повече от два месеца продължават националните протести срещу правителството на Бойко Борисов и срещу корупцията. Интересното е че, вчера (9ти септември – бивш национален празник) българският премиер написа на своята фейсбук стена “Време за промяна!”, а по-късно поясни, че няма да дава оставка, понеже “мафията иска да свали правителството”.
Ето пълното обръщение на българския президент:
“Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата.
Призовавам всички на площада днес да не се поддават на провокации. Отговорността за предотвратяването на инциденти, за живота и здравето на протестиращите и на редовите униформени служители носи ръководството на МВР.
Нека всички участници в събитието – граждани, полицаи и жандармеристи – не забравят, че сме българи. Че призванието на униформените е да бдят над сигурността на гражданите. Че насилието между власт и граждани няма място в онова бъдеще, за което всички почтени хора се борим и ще постигнем.
Моралната ни победа като общество ще е в това да съхраним гражданския мир, въпреки обидите, провокациите и демонстративното погазване на демократичните принципи от загубилата всякакво доверие власт.
Промяната е неизбежна. Всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата.”

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here