Росен Плевнелиев: Президентът, който обединява

В едно от първите си следизборни интервюта новият български президент говори пред Агенция Фокус за това как вижда ролята на президента на Република България и за своето желание да бъде президент на всички българи, независимо от тяхната партийна принадлежност, етнос и вяра.

Фокус: Г-н Плевнелиев, около 1,7 млн. българи гласуваха доверие и ви избраха за президент на България. Това доверие обаче е и голяма отговорност. Как ще работите за реализацията на всички тези идеи, които обявихте по време на предизборната си кампания?
Росен Плевнелиев: Гласуваха за доверие и, преди всичко – гласуваха за стабилност. Много мъдър избор на българските граждани, защото в тези тежки времена, в които се намират Европа и светът, вие видяхте – заявката на опозицията, уговорките Калфин – Доган, беше за предсрочни избори и, съответно – за криза. Много мъдър избор на българите, защото ние ще запазим стабилност и ние ще минем през едни турбулентни времена по възможно най-достоен начин.
За това гарантирам с действията си като президент, че аз ще бъда президент на всички българи – не само на тези, които гласуваха за мен, но и на тези, които не гласуваха за мен, и тези, които изобщо не гласуваха. Те ще видят конкретните резултати от моя труд.

Фокус: В изборната нощ Цветан Цветанов, председателят на предизборния щаб, обяви, че за първи път президент на България се избира без подкрепата на ДПС. Вас лично огорчи ли ви донякъде фактът, че част от електората на ДПС не ви подкрепи. Казахте, че сте президент на всички българи. Ще бъдете ли и техният президент?
Росен Плевнелиев: Категорично да. Давам такава заявка. Ще спазвам конституционните правомощия на президента. И винаги съм бил такъв, включително и като министър на регионалното развитие. Всеки кмет беше добре дошъл. 93% от българските общини, независимо дали кметовете са на ДПС, дали са БСП, дали са ГЕРБ, стартираха своите проекти по Оперативна програма „Регионално развитие”. Президентът е надпартиен, не разделя. Президентът обединява. Това е моето вътрешно убеждение. Нацията има нужда от обединение. Ние имаме нужда да се обединим около стабилността, около собствената си перспектива. Нацията има нужда от своя нов национален план за развитие 2020, и около него трябва да постигнем обединение. Така че аз ще бъда президентът, който ще обединява.
Фокус: Имате време до встъпването ви в длъжност, да изберете, подберете своя екип. На какви хора ще заложите?
Росен Плевнелиев: Освен, разбира се, категорично изискванията компетентност, прагматичност, много искам да видя много млади хора в президентството. Млади хора, които да се върнат от чужбина, да работят в България в тази толкова авторитетна и важна институция. И абсолютно отново подборът ще бъде надпартиен. Никога не съм питал, когато в министерството съм назначавал, хората от коя партия са. Спомням си, че молих една жена, много компетентна, която 10 пъти ми обясни как е член на БСП, аз казах: „Много ви моля, елате да работите в моето министерство, много ви моля!”. Защото усетих, колко компетентна и добра е тя като експерт и като специалист. Никога през живота си не съм правил разлика по цвета независимо дали са граждани, дали са кметове, и така ще бъде и в президентството. Ще видите екипа, който ще бъде сформиран, че той ще бъде надпартиен, но преди всичко, бих казал, представителен. Президентът представлява държавата. Той може да се бори за инвестиции. Той трябва да се бори за имиджа, репутацията на държавата. Затова ни трябват силни професионалисти, можещи, знаещи, говорещи езици, представителни и, преди всичко, прагматични.

Фокус: Обявихте, че президентството ще работи за хората и ще бъде отворена, прозрачна институция. Как ще постигнете това?
Росен Плевнелиев: Още от първия ден искаме да сформираме тези съвети към президентството – Съвета за икономическо и социално развитие, Съвета за инфраструктура за модерна България, Съвета за културно и духовно развитие, Съвета за съдебна реформа. Вероятно, ще има и други съвети. Всеки ще бъде добре дошъл още от първия ден да заработи в тях. Това ще бъдат представители на граждански организации, на университети, на БАН, на кметовете, на изпълнителната власт… На всеки, който има да даде решение, и който има да добави стойност по националните приоритети. Представям си президентството като една отворена институция, в която се дебатира всеки ден – по националните приоритети, по проектите и по решенията, свързани с тях. Представям си президентската институция като център нападателя по дългосрочния план на България за развитие „България 2020”. Европа вече се замисля за 2030. България още не изковала своята стратегия 2020. Така че президентът ще помага много, президентът ще работи много по тази тема. Най-важната посока, обаче, която аз искам да задам, е посока не само на отварянето на президентството за гражданите и за институциите, но и посоката на европейското развитие на България. Искам още от първите месеци да се види, че новият президент на България ще работи за европейското достойнство на България.

Фокус: В състояние ли ще бъде бюджетът на президентската институция да се ангажира със съветите към президентството?
Росен Плевнелиев: Ние няма да плащаме на хората, които ще идват да работят заедно с нас. Ние смятаме, че всеки, който милее за държавата и има какво да предложи като проект и като решения, ще дойде и ще участва. Активното гражданско общество не се базира на финансиране и на плащане. Активното гражданско общество се базира на граждани, организации, хора, които имат какво да кажат и, разбира се, институции, които искат да ги чуят. Така че ние ще бъдем тази институция, която ще слуша внимателно, и от друга гледна точка, обаче, когато ние говорим, ще искаме и ние да бъдем слушани внимателно.

Фокус: Не веднъж сте казали, че ще работите за развитие на регионите в България. Как президентската институция може да подпомогне това развитие на българските региони?
Росен Плевнелиев: Европа е на регионите и България трябва да стане на регионите. Като министър на регионалното развитие, вложих много усилия и съм убеден в правилността на концепцията на регионалното развитие на България, в която и градовете и селата, и не само София, а различните области и региони на България, ще получат своя шанс на регионалното развитие. Истински европейското развитие на една държава е това, в което вие създавате качество на мястото – в градовете, в селата, създавате икономическа перспектива, независимо дали хората живеят в градовете или в селата. Това ми една от най-важните теми.
Трите най-най-важни неща, по които аз ще работя още от първия ден като президент, са: европейското развитие на България, имиджът, репутацията, достойнството на България в Европа да бъдат покачени категорично на ново ниво. Втората изключително важна тема е Националният план за развитие 2020, защото той ще върже всичко. Той ще върже и реформите, и развитието. И третата изключително важна тема ми е регионалното развитие, защото като министър, бях министър на регионалното развитие, като президент приех категоричен ангажимент – да бъда президент на регионите и регионалното развитие. Ще обикалям често в регионите. Не съм ловец, няма да ставам ловец. Вместо да ходя на лов, ще ходя да си говоря с хората, с кметовете. Аз познавам техните проекти, познавам техните перспективи, познавам техните приоритети, и това трябва да се развие. Президентът ще помага така, че регионалните приоритети да станат част от националните приоритети.

Фокус: Какво от работата на президентската институция бихте запазили? Ще има ли приемственост и в каква степен?
Росен Плевнелиев: Със сигурност, говорейки за проветряване на президентската институция, ние даваме заявка да променим много неща, търсим максимална прозрачност и отваряне към гражданите. От друга гледна точка, ние дадохме заявка да надградим постигнатото. И тази заявка е за надграждане отгоре. Дълбокото ми убеждение е, че репутацията на една държава е много важна. Това означава и репутацията на нейните институции, включително и репутацията на президентството, като такава институция, е много важна. Следователно, аз няма да отида там за да развалям, аз ще отида там, за да надграждам. Репутацията на една институция, на една държава, се постига чрез последователните усилия на много президенти, на много министър-председатели, на много партии и за много години. И затова ми е важно да отида там и да надграждам.
Какво бих запазил? Със сигурност бих запазил всички инициативи, които са работещи и които хората ги преценяват като такива, че работят. Например, „Българската Коледа”. Когато обикалях по време на кандидатпрезидентската кампания, видях няколко болници, които бяха получили модерна техника, хората бяха доволни, спасяват се човешки животи. Това е нещо, което има смисъл и категорично трябва да бъде запазено. Със сигурност и много други идеи, проекти, по които е работено. Аз ще имам достатъчно много срещи с президента Първанов, за да уточним какво той е целял, по какво е работил, какво е постигнал, какво не е постигнал. Идеята ми не е да развалям. Идеята ми е да надграждам.

Фокус: Как виждате отношенията си като държавен глава с Народното събрание. В момента законите се приемат основно с гласовете на ГЕРБ – партията, която застана зад вас и зад вашата кандидатура за президент. Ако нещо в някакъв закон няма да ви хареса, ще се поколебаете да наложите вето?
Росен Плевнелиев: Вето категорично ще налагам. Със сигурност ще бъде винаги, когато имам аргумент. И този аргумент ще бъде публично чут. Но ето вижте още веднъж – как би могла да работи държавата, но това не се случва в момента. Първо, понеже нямаме Националния план за развитие 2020, и понеже нямаме приоритети, ние нямаме нашата кауза. Ако аз ви питам сега, след като България е станала член на европейската общност, каква е следващата цел, която България си е поставила? Аз много питах. Всякакви хора питах, включително – питах и депутати в парламента. Ние нямаме обединение около това коя е нашата следваща цел. Именно затова, президентът ще помогне да дефинираме тази следваща цел на България. Аз си представям тя да бъде до 2020 година България да стане регионален лидер и достоен член на европейската общност. Достоен означава не най-бедния, а средно богата държава-член на европейската общност. И ако ние се обединим всички около това, включително и партиите, които са парламентарно представени, знаете ли какво следва оттам-нататък? Че не могат да клатят всеки закон, не могат да пречат на всеки закон. Защото ще има закони, по които след като сме постигнали категорично националната кауза за развитие, секторите на икономиката, борбата за инвестиции, просто ще разберем, че има неща, около които, включително и в парламента, всички партии са длъжни да се обединят. А когато видя разединението, включително и по национални каузи, аз ще се намесвам. Президентът е за това, за да бъде над хоризонта на едно правителство и над хоризонта на един парламент. Той задава дългосрочно приоритетите и следи затова, че и парламентът постига конкретни резултати. За разлика от предишния президент, аз ще бъда активен в парламента, ще следя внимателно, ще ходя там, ще им пожелавам успех, но и ще очаквам да има напредък по националните приоритети.

Фокус: Ще се отчитате ли пред парламента? Това беше също един от упреците към предишния държавен глава.
Росен Плевнелиев: Най-високата трибуна е тази на Народното събрание. Със сигурност е добре президентът да се отчита пред парламентарната трибуна. Но президентът е добре да се отчита и пред медиите, пред гражданското общество. Ние се представяме това проветрено президентство и от гледна точка на това, че там много често ще имаме пресконференции, там много често ние ще даваме обяснения за това какво правим, защо го правим. Така че да, категорично и в парламента, и в Интернет, и с редовни пресконференции – ние ще се отчитаме.

Фокус: Има големи очаквания от българите зад граница към новия държавен глава. Повече са в ресора на вицепрезидента, но все пак – обмисляли ли сте да работите по-активно с българските общности зад граница и по какъв начин?
Росен Плевнелиев: Аз винаги съм имал много силно развито чувство за институция и за екипност. Това ми е помагало много през последните 20 години. Да, аз ще прехвърля пълномощията на вицепрезидента, но със сигурност на мен ми е важна институцията „Президентството на България” и как тя адресира темата с българите в чужбина. Ние искаме да държим отворени вратите на България за българите в чужбина, ние искаме да надграждаме техния успех. Ще разбираме техните проблеми, ще бъдем заедно с тях, ще очаквам по-активна външна политика, която е ориентирана към, да го кажем в прав текст – успеха на България. Този успех не се постига само с това, което произвеждаме тук в България и от хората, които живеят в България – 7.4 млн. българи; този успех се постига и от българите, които независимо на коя точка на планетата са, но ние искаме да държим отворени вратите, ние искаме да сме заедно с тях, ние искаме да надграждаме, да показваме техния успех, да показваме, че българите успяват по целия свят. Активна външна политика, която е ориентирана и към това нашата икономика, произведеното в България, да намери своето силно изражение навън. Аз ще очаквам от министъра на външните работи, ще очаквам от българските институции като цяло – да промотират, да помагат, посолствата, посланиците. Ние имаме с какво да се гордеем.

Фокус: Ще одобрявате ли за посланици хора с принадлежност към структури на бившата Държавна сигурност?
Росен Плевнелиев: Категорично не. Това ще е може би първият документ, който ще подпиша буквално в първите дни. Дал съм си задача. Аз бях един много резултатно ориентиран министър, прагматичен, който поема ясни ангажименти и ги изпълнява. Така ще бъде и в президентството. Да, знам, че българите очакват президентът да бъде един много ерудиран, високостоящ човек, който ще ходи, ще представлява държавата навън… Ще ходя от време на време в парламента. Но аз си представям, освен тези неща – много активно президентство, много динамично президентство и от тази гледна точка – ще давам идеи, решения, национални приоритети, ще търсим консенсус, ще работим с всички партии, независимо, че част от тези неща не са в нашите правомощия. От друга гледна точка, президентът има толкова силен глас, понеже е избран пряко от хората, че той може да си позволи да работи буквално във всяка сфера на обществения живот, именно ако иска да бъде активен.
 
Gerb.bg, източник Агенция “Фокус”.