България посрещна официално бразилския президент Дилма Русеф

В присъствието на над 100 български журналисти и 30 представители на бразилски медии на площад “Св. Александър Невски” в София премина официалната церемония по посрещането на президента на Федеративна република Бразилия Дилма Русеф.
Това е първото посещение на бразилски държавен глава у нас от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва тази година.
След разговор “на четири очи” с президента Георги Първанов ще бъдат подписани двустранни документи – междуправителствено споразумение за икономическо сътрудничество и съвместна декларация за сътрудничество в областта на информационните технологии и комуникациите.
По време на посещението си в България Дилма Русеф е придружавана от сериозна бизнес делегация. Тя ще вземе участие и в българо-бразилски бизнес форум. Според информация от външно министерство на този етап е известно, че има интерес към инвестиции в областта на авиоинженерството, като е възможно сътрудничество с бразилската фирма “Ембраер”, която произвежда самолети.
След пленарните разговори в София ще станат ясни и плановете за икономическо сътрудничество между България и Бразилия и в кои сектори се очертава интересът на бразилския бизнес.
Визитата на бразилския президент е в рамките на първото й официално посещение в Европейския съюз. В Брюксел се проведе среща на върха между ЕС и Бразилия. Европейската общност е основният търговски партньор на южноамериканската държава, като осигурява около 22% от обема на търговията помежду им. Инвестициите на ЕС в шестата икономика в света са повече от тези в Индия и Китай, взети заедно.
Президентите Георги Първанов и Дилма Русеф ще си разменят висши държавни отличия. Русеф ще получи орден “Стара планина” с лента, а президентът Първанов – орден “Южен кръст”, степен “Голям кръст”.
През втория ден от визитата си Дилма Русеф ще посети Велико Търново, където ще разгледа крепостта “Царевец”, а след това и Габрово, от където тръгват корените й. Там заедно с Георги Първанов бразилският президент ще се срещне с габровци, ще има слово в Априловската гимназия и ще разгледа изложбата “Българските корени на Дилма Русеф”.