ДА ЖИВЕЕ СЪДЕБНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!

В началото бяхме НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. После, когато тръгна преходът, на различните видове народни събрания това име им се видя дълго и го съкратиха. Кръстиха ни РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Още по-после, обаче, властта я награбиха синдикатите .Знаем как се държаха в държавните предприятия – като реалните чорбаджии. Те сваляха, те качваха директорите. Започнаха да се правят и на бизнес-организации. Спомням си що карбамид извлякоха висшите бюрократи на КТ ”Подкрепа” от „Химко” и го продадоха в чужбина. А държавният кораб пореше весело вълните под китка синдикални байраци. Станали бяхме СИНДИКАЛНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
Времето течеше, а с него напредваше и приватизацията. Хранителната среда на оялите се синдикални босове намаляваше все повече и повече. До толкова,че около началото на 21-вия век синдикатите изгубиха напълно силата си и се превърнаха в  нещо като буквата „Ер голям”(„ъ”) в края на някои думи  преди езиковата реформа след 9-ти септември – т.е. пише се, но не се чете. Беше настъпила ерата на ПРИВАТИЗАЦИОННА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
По-нататък само маркирам как неусетно ГЕРБ-аджийските управници ни преименуваха отново, този път на МИЛИЦИОНЕРСКА  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
Но вече сме СЪДЕБНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. От няколко седмици. След като на 1-ви август 2011 г. Софийският административен съд /САС/ постанови безпрецедентна присъда, с която върна лиценза на доказания закононарушител „Лукойл”. За първи път след началото на прехода българският съд отсъди, позовавайки се не на закона, а по целесъобразност. И си го призна едно към едно в мотивите към тази присъда. Практически той  иззе функциите на държавното управление и реши, че по-добре за страната ще е предприятието да изчака окончателната присъда (евентуално някога си) в работещо състояние. Демек, управляващите са едни малоумници(което не е толкова далече от истината), които се поставят под попечителство, а важните за държавата решения ще се вземат от съдебната система. Още по-нелепото е, че пишман управниците ни за сетен път показаха, че не знаят по кой свят ходят – първо шефът на митниците каза, че няма да обжалва, после, че въпреки определението на съда, няма да разреши работата на предприятието, тъй като е нарушило еди какви си наредби и на края клекна и пусна отново производството. На другия ден се  оказа, че митниците са внесли молба за обжалване на решението на САС и  ще чакат решението на Висшия Административен Съд. Все пак, кой управлява държавицата ни?
Целият този цирк не без основание поражда съмненията ни,че в края на краищата за пореден път ще спечели нарушителят. За сметка на ошашавените електоралните балъци, разбира се.
Така, че драги ми сънародници, със законна тревога си мисля какво ли още ни очаква в бъдещето ни неясно? Защото винаги лошото може да стане още по-лошо. Остава ни едничкото нещо – да се молим само да не ни прекръстят на ЗРБ – ЗАТВОРНИЧЕСКА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Жална ни майка тогава!
Румен Андонов  
За в.”България Сега”
www.Bulgariasega.com