Кампанията във "Фейсбук" – червен срещу син чадър

С наближването на изборите започна раздвижване и в социалната мрежа “Фейсбук”. Позанемарените профили на политиците ни след изборите през 2009 г. започнаха да се съживяват и обновяват.
В мрежата се включва почти всекидневно президентът Георги Първанов. Той публикува коментари, предимно в отговор на свои опоненти. Най-честата тема е енергетиката и строителството на АЕЦ “Белене”. Статиите му по въпроса са не само във “Фейсбук”, но и на новата му лична страница georgiparvanov.bg, както и в сайта на движението АБВ.
Активна в интернет и не само там е и бившият еврокомисар Меглена Кунева, която през последните месеци посвети престоя си в България на срещи с граждански организации из страната. Според царисти за предстоящата кампания тя ще се сдобие с нов профил във “Фейсбук”, където има вече две групи в подкрепа на кандидатурата й за президент.
Ако се съди по едната от тях, може и да се прогнозира предизборният й лозунг: “Естественият избор на европейска България.” “Не ви трябва подкрепата на никоя партия, ако се явите сама на изборите за президент, със сигурност ще сте един от най-вероятните победители!”, насърчават я поддръжниците й.
Напоследък профила си във “Фейсбук” поддържа и евродепутатът от “Синята коалиция” Надежда Нейнски. Там тя публикува информация за работата си в Европейския парламент. “Надежда в 100 думи” е рубриката, в която тя пише мнението си както по европейски, така и по вътрешнополитически проблеми. Евродепутатът има и фен страница във “Фейсбук” с близо 1500 почитатели.
Битката между лидера на ДПС Ахмед Доган и отцепника Касим Дал се пренесе и в социалната мрежа. След като поддръжниците на Касим Дал регистрираха група в негова подкрепа, се появи и отговорът на привържениците на Доган. Известно време имаше премерване кой колко фенове е спечелил във “Фейсбук”, плъзнаха съмнения и за фалшиви профили. Преди дни пък беше регистрирана и фен страница с идеята Касим Дал да основе нова партия.
Оживление обзема и интернет страниците на основните партии. ДСБ вече обнови сайта си, като при всяко влизане се показват различни портретни снимки на членове на дясната партия. БСП също планира силна интернет кампания за предстоящите избори чрез “клакьори” в социалната мрежа и форумите, които да пропагандират в полза на левицата.
Предизборната стратегия ще бъде обвързана и с кампанията на Партията на европейските социалисти. Затова още на 1 май ще бъдат представени графични символи от европейската кампания “Ние ще ви предпазим от кризата”, изразяващи се в “червен разтворен чадър под бели пръски дъжд” като контрапункт на “син пробит чадър”.
Изследване на медийните експерти Георги Лозанов и Орлин Спасов за 2010 г. показа, че повечето български политици са били три пъти по-активни в мрежата малко преди и след парламентарните и евроизборите през 2009 г.
Битката за електорат през изборната 2011 г. също може да се пренесе в интернет, но според социолози “Фейсбук” не променя нищо – иначе Иво Атанасов щеше вече да е кандидат за президент, тъй като групата в негова подкрепа тръгна още миналата есен и вече е с над 3600 привърженици.
DNESVNIK.BG