10-те най-важни събития в света през 2008 г.

Агенция "Новости" представи 10-те най-важни събития в света, които предстоят през 2008 година, сласирани от нейните кореспонденти.

1. Президентските избори в Русия
Те ще се състоят на 2 март. Главната интрига в навечерието на предизборната кампания е кого ще подкрепи Владимир Путин.
В края на декември той одобри инициативата в надпреварата да се включи първият вицепремиер на настоящото правителство Дмитрий Медведев, зад чиято кандидатура застанаха четири партии – "Единна Русия", "Справедлива Русия", Аграрната партия на Русия и "Гражданска сила".
Вече е известен и евентуалният пост на Путин след месец май, когато новият държавен глава ще встъпи в длъжност. Той прие предложението да оглави правителството на Русия, ако Медведев спечели изборите.

2. Президентските избори в САЩ
Вотът е насрочен на 4 ноември. Още през януари ще се проведат първите междинни избори, които трябва да определят кои кандидати ще представляват Републиканската и Демократическата партии на основните президентски избори.
Сред най-вероятните кандидати на републиканците се открояват имената на бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, Фред Томсън, Джон Маккейн и Мит Ромни. Според експертите основната борба в републиканския лагер ще бъде между Джулиани и Маккейн.
Сред лидерите в лагера на демократите анализаторите отбелязват имената на сенаторите Хилари Клинтън и Барак Обама, както и на бившия сенатор Джон Едуардс. Реалните претенденти на демократите са Клинтън и Обама, изходът от двубоя между които се счита за основната интрига на предстоящите междинни избори.

3. Олимпийските игри в Пекин
Летните Олимпийски игли ще се състоят в китайската столица от 8 до 24 август. Очаква се състезанията да се проведат на 43 стадиона в Пекин и в градовете Циндао и Хонконг.
Според данни на китайската страна общата стойност на инвестициите в инфраструктура за ХХІХ Олимпиада възлиза на 50 милиарда долара.
На Олимпиадата ще се разиграят 302 комплекта медали в 28 вида спорт – с един повече, отколкото преди 4 години.

4. Статутът на Косово може да бъде определен
Територията Косово, която формално влиза в състава на Сърбия, може едностранно да провъзгласи независимостта си през пролетта.
Някои западни страни вече заявиха готовността си да признаят независимостта на Косово, докато Русия настоява, че този въпрос трябва да бъде договорен между Белград и Прищина. Москва смята, че едностранното обявяване на независимостта на Косово ще стане прецедент в международните отношения.
Международните анализатори не скриват притесненията си от нова ескалация на насилието не само на Балканите, в постсъветското пространство, но и в други региони на света. Те предупреждават, че може да възникне "принципът на доминото" и сериозни проблеми на остров Кипър и в Испания, например.

5. Президентските избори в Грузия
На 5 януари едновременно ще се проведат предсрочни президентски избори и референдум – за кандидатстването на Грузия в НАТО и за датата за провеждане на предсрочните парламентарни избори.
За президентския пост се състезават седем кандидати – настоящият президент Михаил Саакашвили, Давид Гамкрелидзе от партия "Новите десни", Ирина Саришвили от политическо движение "Имеди", Леван Гачечиладзе – движение "Свобода", Гия Маисашвили от Партията на бъдещето, Аркадий Патаркацишвили, подкрепен от инициативен комитет и представителят на Лейбъристката партия Шалва Нателашвили.
Изборите бяха насрочени след масовите безредици през ноември миналата година в Тбилиси. Тогава полицията разгони демонстрация на опозицията пред парламента, която искаше оставка на президента и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

6. Парламентарните избори в Пакистан
Тези избори придобиха важно значене за региона след убийството на лидера на опозицията Беназир Бхуто, която загина при атентат на 27 декември.
По-рано днес стана известно, че изборите са пренасрочени от 8 януари за 18 февруари.
Бхуто се смяташе за най-реалния претендент за премиер и нейната смърт ще доведе до рязко нарастване на политическата и икономическата нестабилност не само в Пакистан, но и в целия регион.
Анализаторите отбелязват, че изходът от изборите е от голямо значене, особено отчитайки необходимостта от запазването на контрола над ядрения арсенал на страната, апетити за който проявяват радикални екстремистки групировки.

7. Наборната служба в руската армия става 1 година
Предполага се, че намаляването на срока ще повиши привлекателността на военната служба, ще намали броя на хората, които не се явяват в армията и ще редуцира неуставните отношения във войската.
Едногодишната служба трябва да увеличи ефективността на бойната подготовка, като направи по-сбит учебния процес.
През 2007 година наборната служба вече бе намалена веднъж – от 2 години на 18 месеца.

8. Разформироването на енергийня холдинг РАО ЕЕС "Русия"
Предприятието ще престане да съществува от 1 юли и в хода на реформите ще се обособят общо 20 компании.

9. Русия стартира борсови търгове на нефтопродукни и суров петрол
Нефтената борса ще се намира в Санкт Петербург, където според правителственото постановление основните държавни купувачи – министерствата на отбраната и селското стопанство – трябва да изкупуват не по-малко от 15% от годишния обем горива.
Организаторите на стоковите търгове се включват в Европейско-Азиатската борса, която провежда рибни търгове.
Всяка добивна и преработвателна компания в Русия може да стане съучредител на борсата.

10. Европейското първенство по футбол
Мачовете ще се проведат от 7 до 29 юни в Австрия и Швейцария. 16 отбора се състезават за европейската купа.